Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ...

Απλή αναλογική, χωρίς να υπάρχει πλήρης κατάργηση κάθε bonus εδρών και κάθε ορίου εισόδου στη Βουλή, δεν είναι απλή αναλογική αλλά ένα ολιγαρχικό μόρφωμα που αλλοιώνει τη λαϊκή αντιπροσώπευση και την ισότητα της ψήφου. Τέρμα τα ψέματα.

Το βασικό καθεστωτικό επιχείρημα εναντίον της απλής αναλογικής είναι ότι σε περίπτωση απλής αναλογικής
ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, ενώ η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί. Όπως δηλαδή κυβερνιόταν μέχρι τώρα, ένα πράμα.

Με αυτή την καθεστωτική λογική συγχωρείται η διακυβέρνηση της χώρας από τις ολιγαρχίες, κατά παράβαση της βασικότερης δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας.

Αν είναι έτσι, γιατί να μην έχουμε και έναν δικτάτορα ή έναν μονοκράτορα. Αν είναι να είμαστε αγέλη και όχι δημοκρατική κοινωνία, γιατί να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με επιχειρήματα σαν το πιο πάνω;

Η γνήσια αρχή της πλειοψηφίας λειτουργεί σε δύο περιπτώσεις:

1) Είτε με γνήσια αναλογική και συγκυβέρνηση πολλών κομμάτων, κάτι που δημιουργεί όμως πράγματι κυβερνητική αστάθεια και εδώ ποντάρει το καθεστώς.

2) Είτε με προεδρική δημοκρατία, δηλαδή με απευθείας εκλογή του κυβερνήτη από το 50%+1 του λαού και σταθερή τετραετία, με ανεξάρτητες τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

Καμία όμως από τις δύο αυτές λύσεις δεν θέλει η ολιγαρχία για ευνόητους λόγους. Το κακό όμως είναι ότι περνάει εύκολα τα επιχειρήματά της στο λαό, υπέρ της εξουσίας της και των συμφερόντων της.


hassapis-peter