Ο καρκίνος θα νικηθεί με νέα θεραπεία υποστηρίζουν οι επιστήμονες...

 

Η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική και σε περιπτώσεις εξάπλωσης της ασθένειας σε όλο το σώμα.

Την «αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπεία ακόμα και
περιπτώσεων στις οποίες η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες.
Σε μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι αλλάζει πλήρως τα δεδομένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρουν μια «σημαία» που μπορεί να εντοπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα ανεξάρτητα από τη μετάλλαξή τους (σ.σ. των καρκινικών κυττάρων).
Οι μέχρι σήμερα θεραπείες είναι συχνά αναποτελεσματικές γιατί ο καρκίνος εξελίσσεται ταχύτατα αλλάζοντας «μεταμφιέσεις» ώστε να μπορεί να «ξεφεύγει» από τα φάρμακα.
Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το βρετανικό Cancer Research είναι ότι ακόμα και όταν πρόκειται για μεταλλαγμένο καρκίνο εξακολουθεί να μεταφέρει «μόρια-υπογραφή» που δεν αλλάζουν.
Αυτά τα μόρια είναι αντιγόνα – τοξίνες, δηλαδή, που μπορούν να εντοπιστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που μπορούν να πολεμήσουν αυτά τα αντιγόνα υπάρχουν ήδη στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε να είναι αποτελεσματικά.
Ωστόσο με το να «ψαρέψουν» αυτά τα κύτταρα και να τα πολλαπλασιάσουν στο εργαστήριο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να εξαφανίσουν τον καρκίνο ακόμα και όταν έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.
Με την ανακάλυψη αυτή στο μέλλον οι γιατροί θα μπορούν εξετάζοντας το γενετικό προφίλ ενός όγκου να εντοπίζουν τις «σημαίες» αυτές και στη συνέχεια να παράγουν δισεκατομμύρια ειδικά ανοσοποιητικά κύτταρα ώστε να «σκοτώσουν» τους όγκους.
Το ίδιο γενετικό προφίλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίου για να ενισχύσει τις «άμυνες» του οργανισμού κατά του καρκίνου.
Το πιο σημαντικό είναι ωστόσο ότι θα κάνει δουλειά σε καρκίνους που έχουν επεκταθεί σε όλο το σώμα γιατί όλοι αυτοί οι όγκοι θα έχουν την ίδια γενετική «σημαία».
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι πρώτες δοκιμές θα μπορούν να γίνουν σε ασθενείς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα μία ακόμα επαναστατική ανακάλυψη είχε γίνει γνωστή. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέπτυξαν μία «θαυματουργή», όπως αποδείχθηκε, μέθοδο, με την βοήθεια της οποίας τροποποιήθηκαν γενετικά οι «εκτελεστές» του ανοσοποιητικού συστήματος, τα επονομαζόμενα T-κύτταρα, έτσι ώστε να επιτεθούν, με τη σειρά τους, στα καρκινικά κύτταρα.
Στο πλαίσιο της έρευνας , οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι με τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μεθόδου καθώς πάνω από εννέα στους δέκα ασθενείς με σοβαρή μορφή λευχαιμίας είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται πλήρως. Και μάλιστα όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι Αμερικανοί ερευνητές, τέσσερις στους πέντε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του αίματος ανταποκρίθηκαν και αυτοί θετικά στη θεραπεία και πάνω από το 50% των ασθενών δεν εμφάνιζε πλέον κανένα σύμπτωμα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Στάνλει Ρίοντε, από το Ερευνητικό Κέντρο για το Καρκίνο στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά αν ληφθεί υπόψη πως η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε ασθενείς που είχαν προσδόκιμο ζωής μόνο από δύο έως πέντε μήνες. «Πρόκειται για έκπληξη. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο», τόνισε.
Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου με τους Αμερικανούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως κατάφεραν επιτυχώς να διδάξουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πώς να επιτίθενται σε μεταστατικούς όγκους. Σε μία από τις μελέτες, οι ερευνητές κατάφεραν βάζοντας στο εργαστήριο τα επονομαζόμενα Τ- κύτταρα καρκινοπαθών να τα εκπαιδεύσουν έτσι ώστε σε πρώτη φάση να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και σε δεύτερη να τους επιτίθενται για να τα εξοντώσουν. H λήψη των Τ- κυττάρων γίνεται μέσω του αίματος.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την επαναστατική μέθοδο των Αμερικανών επιστημόνων θα δημοσιευτούν εντός του έτους, ωστόσο, τα πορίσματα της έρευνας συζητήθηκαν χτες στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Προηγμένων Επιστημών.