"Σιδέρωμα του μαστού": Ένα βάρβαρο έθιμο που συνεχίζεται σήμερα...



Τέλος στην βάρβαρη πρακτική του  " σιδερώματος του μαστού " επιχειρεί να βάλει βουλευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μητέρες κοριτσιών " σιδερώνουν" τα στήθη των παιδιών τους με καυτές πέτρες και  σφυριά για να σταματήσει η ανάπτυξή τους ώστε  να μην πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.  


Η βάρβαρη αυτή πρακτική που συνηθίζεται στην Αφρική, αποσκοπεί στο να γίνουν  τα κορίτσια  λιγότερο ελκυστικά για το αντίθετο φύλο και να παραμείνουν παρθένες μέχρι να παντρευτούν .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 1.000 κορίτσια υπολογίζεται ότι  έχουν υποβληθεί σε αυτό το μαρτύριο.  Ένα από τα κορίτσια στα οποία εφαρμόστηκε η πρακτική είπε στο  Sky News : «Βάζουν μια σπάτουλα στη φωτιά και στη συνέχεια την πιέζουν στο στήθος και αυτό πονάει. Αισθάνεσαι αδύναμη και το λίπος να λιώνει και το στήθος να υποχωρεί. Το ένα μου στήθος είναι μεγαλύτερο από το άλλο».


Τα κορίτσια που έχουν υποστεί την πρακτική του «σιδερώματος»,  μπορεί να υποφέρουν από κύστεις και προβλήματα τα στήθη τους αργότερα, όπως στον θηλασμό. 

Η Geraldine Yenwo, επικεφαλής ΜΚΟ δήλωσε στο Sky ότι πολλές από τις γυναίκες που έχουν υποστεί την πρακτική « έχουν ανεστραμμένες θηλές και δεν είναι σε θέση να θηλάσουν τα παιδιά τους».


Οι πιο πλούσιες οικογένειες χρησιμοποιούν μια ειδική ζώνη για να πιέσουν το στήθος των κοριτσιών.

Ο Βουλευτής των Συντηρητικών Jake Berry  ζήτησε από το Κοινοβούλιο να γίνει η συγκεκριμένη πρακτική, ποινικό αδίκημα ώστε νε εξαλειφθεί το φαινόμενο. Η πρακτική αυτή έχει   άμεση σχέση με τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, που  ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 enallaktikos