Ανθρωποειδές με συναισθήματα και ομιλία έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες...

Ανθρωποειδές με συναισθήματα και ομιλία έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη κατάφερε να κατασκευάσει Νάντια Θάλμαν , του Ινστιτούτου Καινοτομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Ανθρωποειδές με συναισθήματα και ομιλία έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες
Μάλιστα η ερευνήτρια έδωσε στο ανθρωποειδές ρομπότ το
δικό της όνομα Nadine και το παρουσιαστικό της.
Η δημιουργός του πέρασε τριάντα χρόνια κάνοντας έρευνα πάνω στον τομέα των «εικονικών ανθρώπων», με αποτέλεσμα η Nadine να διαθέτει λογισμικό που της επιτρέπει να εκφράσει μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων, καθώς και να θυμάται προηγούμενες συζητήσεις.
Το ρομπότ προς το παρόν δεν διατίθεται στο εμπόριο, ωστόσο η Θάλμαν προβλέπει πως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ως σύντροφοι ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή ανάλογα προβλήματα. Όπως διευκρινίζει η ίδια, πρόκειται για ανθρώπους που θα κινδυνέψουν πολύ γρήγορα εάν αφεθούν μόνοι τους, και ως εκ τούτου χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και αλληλεπίδραση.
Η Nadine θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, καθώς θα μπορεί να συζητά μαζί τους, να διηγείται μια ιστορία ή να παίζει παιχνίδια.
Ακόμη, η Θάλμαν και η ομάδα της δουλεύουν πάνω σε «emotive» ρομπότ τα οποία θα μπορούν να παίζουν με παιδιά – ωστόσο το πρόγραμμα αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και δεν υπάρχουν ακόμα πρωτότυπα. Αυτά τα ρομπότ θα είναι σε θέση να απαντούν σε ερωτήσεις, να επιδεικνύουν συναισθήματα και να αναγνωρίζουν ανθρώπους, καθώς και να επιβλέπουν και να προσέχουν παιδιά, ενημερώνοντας τους κηδεμόνες τους εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Επίσης, υπάρχουν σχέδια για προγραμματισμό των ρομπότ αυτών έτσι ώστε να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, για να μπορούν να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά εργαλεία/ μέσα για παιδιά μικρής ηλικίας.

tribune.gr