Νέα έρευνα: Ο καφές στην «μάχη» ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας...


Πώς έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος από σκλήρυνση κατά πλάκας
ImageHandler (1)
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό όφελος του καφέ έφερε στο φως
μια νέα έρευνα. Σύμφωνα με το πόρισμα έξι κούπες καφέ είναι δυνατό να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry» και προήλθε από τη συνεργασία ερευνητών από το «Karolinska Institute» στην Στοκχόλμη, το πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στο Μέριλαντ και το πανεπιστήμιο «California» στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μελετήσουν τα οφέλη του καφέ έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας απρόβλεπτης ασθένειας που καταλύει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει ή ακόμα και να δει.
Στο πλαίσιο της μελέτης συμμετείχαν δύο ομάδες ενηλίκων στη Σουηδία και άλλες δυο στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα και των δυο ερευνών έδειξαν πως εκείνοι που έπιναν λιγότερο καφέ από τους υπόλοιπους κινδύνευαν περισσότερο να προσβληθούν από τη νόσο. Ακόμα, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με 26% έως 31% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου μεταξύ εκείνων που πίνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν και κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου.
Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ακόμα πως η καφεΐνη είναι γνωστή για τις νευροπροστατευτικές και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Ο καφές, άλλωστε, περιέχει πάνω από 1.000 βιολογικώς ενεργά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης. Σε παλαιότερη έρευνα, η υψηλή πρόσληψη καφέ έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες τώρα αισιοδοξούν για περαιτέρω μελέτες σχετικά με το πώς ο καφές επηρεάζει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, με τελικό ζητούμενο την ανάπτυξη κάποιου είδους φαρμακευτικής αγωγής.

medicalland.gr