Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Καινοτόμο σύστημα μετατρέπει την ομίχλη σε πόσιμο νερό! (βίντεο)...


Λύση στην ξηρασία: Ερευνητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο "Pontificial" της Χιλής στο Σαντιάγο, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα, το οποίο συλλέγει πόσιμο νερό από την παράκτια ομίχλη σε μία περιοχή με έντονη ξηρασία. 


Επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη 

Χρησιμοποιώντας ένα απλό σύστημα πλέγματος, το οποίο τοποθετείται σε κορυφές λόφων και σε περιοχές με έντονη ομίχλη, όπου επικρατούν δυτικοί άνεμοι, οι τοπικές κοινότητες της Χιλής συλλέγουν πόσιμο νερό αλλά και νερό για γεωργική χρήση. 

Αν και η τεχνολογία συλλογής ομίχλης βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο εργαστηριακές μελέτες έδειξαν  ότι το μέγεθος και η διαβρεξιμότητα των ινών στο πλέγμα μπορούν να επηρεάσουν τον όγκο του νερού που είναι εφικτό να συλλέγεται σε καθημερινή βάση.

Η ομάδα των ερευνητών κατόρθωσε να αυξήσει την συλλογή ομίχλης κατά 500%. 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που έχει χαμηλό κόστος παραγωγής και λειτουργίας, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για περιοχές με μεγάλη ξηρασία, όπου το νερό είναι ακριβό και δυσεύρετο.

Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.