Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Οι Ελβετοί απορρίπτουν την πρόταση για τις απελάσεις...


Οι πολίτες της Ελβετίας απέρριψαν στο σημερινό
δημοψήφισμα την πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος για αυστηροποίηση του νόμου περί απελάσεων. Στη χώρα ζουν 2.000.000 με ξένο διαβατήριο, το ¼ του συνολικού πληθυσμού.«Ναι στις απελάσεις αλλοδαπών εγκληματιών» αναγράφεται
σε μία αφίσα. Και δίπλα στο σύνθημα ένα σκίτσο που δείχνει ένα λευκό πρόβατο να κλοτσά ένα μαύρο πρόβατο έξω από τη σημαία της Ελβετίας. Με αυτό τον τρόπο προπαγάνδισε το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) το αίτημά του για αφαίρεση της άδειας παραμονής των ξένων που παρανομούν, αίτημα με το οποίο κατήλθε στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ωστόσο κατά τη γνώμη των ιθυνόντων του κόμματος η πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος δεν θα ήταν καν απαραίτητη, εάν είχε εφαρμοστεί η απόφαση του 2010: τότε και πάλι με πρωτοβουλία του SVP η πλειοψηφία των Ελβετών είχε ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων όσον αφορά τις απελάσεις αλλοδαπών. Η ελβετική δικαιοσύνη είχε ακυρώσει όμως την απόφαση μέσω μιας επιεικούς, κατά την άποψη του SVP, κρίσης και με την πλήρη υποστήριξη των πολιτικών. Σήμερα το κόμμα ήλπιζε ότι οι πολίτες θα «επιβάλουν» τη βούληση τους μέσα από ένα νέο δημοψήφισμα.
Τον λόγο για τον οποίο πρέπει να σκληρύνει το νομοθετικό πλαίσιο των απελάσεων εξηγεί ο πρόεδρος του SVP Τόνι Μπρούνερ: «Με δεδομένο το τεράστιο προσφυγικό κύμα και τα προβλήματα που προκύπτουν, οφείλουμε να διαφυλάξουμε εκ νέου την ασφάλεια στην Ελβετία. Εξάλλου τα περισσότερα εγκλήματα, όπως για παράδειγμα οι βιασμοί, διαπράττονται από ξένους».
Ωστόσο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος φαίνεται να διαψεύδουν τις προσδοκίες του Μπρούνερ και των ομοϊδεατών του, εφόσον οι νόμοι που αφορούν τις απελάσεις αλλοδαπών στην Ελβετία δεν πρόκειται να αλλάξουν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η σαφής πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει την πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος. Οι θετικές ψήφοι αναμένονται γύρω στο 45%.
Οι ξένοι αποτελούν το ένα τέταρτο των κατοίκων της χώρας

Αφίσα από την καμπάνια του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος
Σε αντίθεση με την παλαιότερη πρόταση, στο νέο δημοψήφισμα είχε κατατεθεί μια λεπτομερής έκθεση που περιέγραφε τις συνθήκες υπό τις οποίες κάποιος μπορεί να χάσει αυτόματα την άδεια παραμονής του χωρίς να έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση. Έτσι προτείνονται δύο κατηγορίες αδικημάτων: όποιος διαπράττει φόνο, βαριά σωματική βλάβη ή κατάχρηση κοινωνικών παροχών θα απελαύνεται κατευθείαν από τη χώρα. Ωστόσο σχετικά με την τελευταία παράμετρο τα πράγματα δεν είναι σαφή: εάν για παράδειγμα κάποιος από τους εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργαζομένους στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων πολλοί Γερμανοί ή Γάλλοι, παραποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία ώστε να λάβει περισσότερες κοινωνικές παροχές, θα μπορούσε πολύ εύκολα να ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.
Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι απλές σωματικές βλάβες, η διασάλευση της οικογενειακής ειρήνης ή οι απειλές εναντίον δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η απέλαση θα είναι σχετικά σύντομη. Εάν κάποιος για παράδειγμα προσπεράσει από τα δεξιά στον αυτοκινητόδρομο και αντιμιλήσει σε έναν αστυνομικό, θα πρέπει να ξεχάσει αργά ή γρήγορα την παραμονή του στην Ελβετία. Κι αυτό σε μια χώρα όπου το ένα τέταρτο των κατοίκων της έχουν ξένο διαβατήριο.
Η κυβέρνηση και τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του SVP είχαν ήδη απορρίψει την πρόταση ως υπερβολική και αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι με ανάλογα μέτρα τα δύο εκατομμύρια ξένων πολιτών που ζουν στην Ελβετία θα μετατρέπονταν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο νόμος θα αφορούσε ακόμη και τους μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Την κυβέρνηση ανησυχούσε επίσης και μια ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημήτρης Ελευθεράκης  dw.com
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.