Ελβετία: Δημοψήφισμα με το ερώτημα απέλασης αλλοδαπών που παρανομούν...

Στην Ελβετία διεξάγεται σήμερα δημοψήφισμα που
προκάλεσε το Λαϊκό Κόμμα (SVP),  με την πρόταση να απελαύνονται αλλοδαποί όταν παραβιάζουν τον νόμο,  για οποιοδήποτε αδίκημα: από την παραβίαση του ορίου ταχύτητας ως την ανθρωποκτονία.
 
Ο Γκρέγκορ Ρουτς, μέλος του SVP, υποστήριξε ότι
αλλοδαποί διαπράττουν το 73% των διαρρήξεων, το 61% των βιασμών και το 58% των ανθρωποκτονιών στην Ελβετία, επικαλούμενος στατιστικές της αστυνομίας.
Το δημοψήφισμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους Ελβετία, καθώς σε αυτές απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ξένων. Ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται μεν τις ανησυχίες που υπάρχουν, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελβετία πρέπει να ξανασκεφτεί τις πολιτικές που την έκαναν τόσο ελκυστική για τις πολυεθνικές.

Σημειώνεται ότι από το 1999, οι πολίτες της Ελβετίας και της ΕΕ έχουν δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα και ότι πάνω από ένα εκατομμύριο υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ ζουν μόνιμα σήμερα στην Ελβετία, ενώ περίπου 300.000 περνούν τα σύνορα καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).