Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Αν η Ευρώπη πει όχι στον Τσίπρα...

Γράφει ο Κλεισθένης.

Μετά την βαριά ήττα της Ν.Δ η ηγετική της ομάδα αρνείται να αποχωρήσει, πιστεύοντας σε δύο τουλάχιστον παιδαριώδη σενάρια.

1ο) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει και θα επανέλθουν σαν «σωτήρες».

2ο) Η διατήρηση του σχετικά υψηλού ποσοστού στις εκλογές είναι αφετηρία για νίκη στις επόμενες εκλογές.Για το πρώτο σενάριο πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν αποτύχει, η αποτυχία του θα οφείλεται στην άρνηση της Ε.Ε να μειώσει το χρέος και να παράσχει ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία δλδ η αποτυχία του θα είναι στο εξωτερικό.

Με τις φιλολαϊκές όμως κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό,  δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης των ψηφοφόρων του, αντίθετα προβλέπω αύξησή τους. Οι πολίτες που ψηφίζουν είναι στο εσωτερικό και όπως έδειξαν στις πρόσφατες εκλογές δεν φοβούνται.

Η άρνηση της Ευρώπης στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της Ελληνικής πλευράς απλά θα φουσκώσει τον αντιευρωπαϊσμό και θα ενισχύσει μερικώς το ΚΚΕ και την Χ.Α.

Επειδή η Ν.Δ επιμένει να δηλώνει φιλοευρωπαϊκό κόμμα θα υποστεί μείωση των ψηφοφόρων της.  Αν δε, κάνει το λάθος και πάρει θέση υπέρ της Ε.Ε που θα αρνείται να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει απ’ την κρίση, τότε η περαιτέρω  συντριβή της είναι δεδομένη.Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο, η συγκράτηση σχετικά ικανοποιητικών ποσοστών δεν παρέχει και την δυνατότητα εκλογικής νίκης.

Η Ν.Δ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φέρνουν φιλολαϊκά νομοσχέδια. Θα υποχρεωθεί να τα ψηφίσει, ίσως προβάλει κάποιες ενστάσεις για τον κίνδυνο δημιουργίας ελλειμμάτων.Οι εχέφρονες μέσα στη Ν.Δ ξέρουν ότι το κόμμα για να ανανήψει πρέπει να παραμείνει για αρκετό χρόνο στην αντιπολίτευση. Ακόμη τάσσονται υπέρ μιας εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και όχι υπέρ των άναρθρων κραυγών. Η ομάδα Σαμαρά δεν μπορεί να κάνει ήπια και εποικοδομητική αντιπολίτευση γι’ αυτό θα περιθωριοποιηθεί μαζί με τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους της. Επιπλέον ζητούν αυτοκριτική και ευθύνες για την κατάρρευση του κόμματος.

Ήδη ομάδες νεοδημοκρατών ετοιμάζουν «μανιφέστο» για αλλαγή του ονόματος, των συμβόλων και των ιδεολογικοπολιτικών θέσεων. Η επιστροφή στις θέσεις του ιδρυτή της Ν.Δ είναι προ των πυλών.

Η Ν/Δ γνωρίζει ότι για να έχει δυνατότητα εκλογικής νίκης πρέπει να στηριχτεί στο κέντρο και όχι στην ακροδεξιά.

Περιμένουμε να δούμε ποιος ή ποια θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας και θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Ένα πάντως είναι βέβαιο, Σαμαράς τέλος για τη Ν.Δ.
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.