Γράφει ο Κλεισθένης.
Πριν λίγες ώρες το βουλευτικό προσωπικό ψήφισε τον προϋπολογισμό, 155 ναι, 1 παρών και 134 όχι, είχαμε και 10 απόντες. Οι απόντες ποιοι ήταν; Απουσίασαν δικαιολογημένα; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Ότι και να συμβαίνει πάλι τα «κουκιά» δεν φτάνουν.
Τι πρόκειται να αλλάξει στις 17 του Δεκέμβρη;
Προφανώς τίποτε.
Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, ίσως και στην πρώτη ψηφοφορία, και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Η απόφαση του Σαμαρά για επίσπευση της προεδρικής εκλογής δεν είναι απόφαση ηρεμίας αλλά απόφαση κατόπιν εκβιασμού της τρόικας.
Πρώτα, είπε η τρόικα, θα εκλέξετε πρόεδρο και μετά θα υπάρξει συμφωνία. Όσο δεν υπάρχει συμφωνία η κυβέρνηση πάει απ’ το κακό στο χειρότερο.
Θα πει κανείς, αυτός ο εκβιασμός θα έχει σαν επακόλουθο την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Αυτό επιφανειακά δεν συμφέρει τους δανειστές, στο βάθος όμως αδιαφορούν.
Ήδη το έχουν δηλώσει, δεν τους απασχολεί ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα. Όποια και να ‘ναι εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να συνεχίσει τα προγράμματα που θα υποδεικνύει η τρόικα.
Όποιος αμφιβάλει δυστυχώς θα διαψευστεί. «Κοντός ψαλμός, αλληλούια»
Πιθανά θα έχουμε κάποιες μικροελαφρύνσεις αλλά η βασική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει.
Τα όσα δηλώνουν κατά καιρούς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθούν αέρας κοπανιστός. Αυτό το γνωρίζει η τρόικα αφού έχει δέσει χειροπόδαρα την χώρα με τα μνημόνια και το Αγγλικό δίκαιο.
Παραμένει όμως μία αμφιβολία, μήπως σε κάτι άλλο υπολογίζουν οι Σαμαράς-Βενιζέλος; Μήπως ξέρουν ή ετοιμάζουν κάτι που θα ανατρέψει τα προγνωστικά;
Η καταγγελτική πολεμική Τσίπρα, σε σχέση με όσους ψηφίσουν πρόεδρο από τους «ανεξάρτητους» βουλευτές, ότι πιθανόν θα τα έχουν «πάρει», συντείνει στον προβληματισμό.
Για να καταγγέλλει ο Τσίπρας μεθοδολογία «επηρεασμού» των «ανεξάρτητων» βουλευτών, ίσως κάτι «μαγειρεύεται. Πολλοί πιστεύουν ότι προειδοποιεί τους ελπίζοντες σε ανταλλάγματα, να μην το κάνουν.
Εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όσα απεργάζονται στα σαλόνια οι εξουσιαστές και όσα εντέλει η τρόικα σε non papers είναι επτασφράγιστα μυστικά.
Μετά από πολλά-πολλά χρόνια ίσως μαθευτούν μερικά από τα σήμερα σχεδιαζόμενα, ίσως.