Ο Κλεισθένης σχολιάζει.

ImageΠερί ΚΚΕ ο λόγος.

Το συνέδριο άλλαξε τον γ.γραμματέα του ΚΚΕ αλλά μέχρι εκεί. Η πολιτική του ΚΚΕ παραμένει στα επί Αλέκας επίπεδα.

Φυσικά κανένας δεν περίμενε μετακίνηση θέσεων από τις βασικές και δογματικές θέσεις που το ΚΚΕ έχει εδώ και δεκαετίες.

Μερικοί περίμεναν ότι θα αλλάξει η θέση του ΚΚΕ όσον αφορά τις συνεργασίες.

Οι συνεργασίες μπορούν να γίνουν ακόμη και σε μίνιμουμ συγκλήσεις αναφορικά με το ξεπέρασμα της κρίσης. Το ΚΚΕ δεν πιστεύει ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μόνο των λαθεμένων χειρισμών του πολιτικού κατεστημένου και της διαφθοράς. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η κρίση είναι του καπιταλισμού και μάλιστα επιμένει ότι ο καπιταλισμός περνάει από καιρού εις καιρό παρόμοιες κρίσεις.

Αυτή η θεώρηση του ΚΚΕ αποκλείει κάθε προσπάθεια συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της λεγόμενης αριστεράς.

Η πάγια θέση του ΚΚΕ είναι έξω απ' την Ε.Ε. Αυτή η θέση είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τυχόν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη περισσότερο με την ΔΗΜΑΡ.

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι λόγοι που εμποδίζουν τις γενικότερες συνεργασίες του ΚΚΕ με άλλα κόμματα.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το ΚΚΕ δεν άλλαξε θέσεις, απλά δυσαρέστησε όσους επιθυμούσαν την ευρύτερη συνεργασία στον χώρο της λεγόμενης αριστεράς.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί επίσης είναι ότι το ΚΚΕ μέσω του ΠΑΜΕ συμμετέχει σε κάθε εργατική διαμαρτυρία, απεργία, κινητοποίηση. Ίσως ο μοναχικός δρόμος που διαλέγει επιβεβαιώνει την παλιά του θέση "πολλά κόμματα δύο πολιτικές". "Ποντάρει" πολιτικά στο "εμείς και οι άλλοι". Η πορεία θα δείξει αν θα ωφεληθεί απ' αυτή την πρακτική ή όχι.

Μάθαμε ότι 2.000, 4.000, 15.000, 15.000+25.000 και ουκ έστιν τέλος θα απολυθούν, θα μεταταγούν, θα μετακινηθούν, θα μπουν σε εφεδρεία, θα ... Ακόμη μάθαμε ότι στην θέση όσων υποστούν ότι υποστούν θα διοριστούν σε ίσο αριθμό άλλοι, μέσω του ΑΣΕΠ.

Βλακείες στο τετράγωνο. Όλοι , ακόμη και η τρόικα, παραδέχονται ότι δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό όφελος απ' όλη αυτή την διαδικασία. Γιατί όμως γίνεται;;;

Το οικονομικό κατεστημένο στην Ελλάδα, με πρόσχημα το χρέος και την τρόικα, επιχειρεί να σπάσει την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων γιατί επί πολλά χρόνια οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων ήταν μαζικές, διεκδικητικές και σχεδόν πάντα είχαν αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων. Η άνεση συμμετοχής στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, κατά τους οικονομικούς εξουσιαστές, προέκυπτε απ' το ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν απολύεται. Στον ιδιωτικό τομέα αν συμμετείχε ένας εργαζόμενος σε απεργίες και κινητοποιήσεις τότε με μεγάλη ευκολία ο εργοδότης του τον απέλυε. Αυτό επιδιώκουν και στον δημόσιο τομέα.

Η προεργασία έγινε με τις γνωστές Γκαιμπελίστικες μεθόδους που χρησιμοποίησαν κυβερνητικοί, δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και λοιποί παρατρεχάμενοι. Κατηγόρησαν τους δημόσιους υπαλλήλους σαν επίορκους, σαν τεμπέληδες, σαν διεφθαρμένους. "Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα". Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι η Ελληνική κοινωνία έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Ας περιμένουμε τις αντιδράσεις.

Το τελευταίο σχόλιο αφορά μια ποδοσφαιρική ομάδα, την ΑΕΚ. Προσωπικά δηλώνω ΑΕΚτζής αν και δεν έχω καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Για 'μένα η ΑΕΚ συμβολίζει άλλα πράγματα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι την διοίκηση της ομάδας πήραν μερικοί τύποι από γραφικοί έως του υπόκοσμου. Η πορεία της ΑΕΚ συμβαδίζει με την πορεία της χώρας. Εύχομαι τελικά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο να πάνε καλύτερα. Δυστυχώς αυτοί που διοικούν ή κατέχουν τις ΠΑΕ δεν έχουν τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο.

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.