Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τάμι Μπρους, δήλωσε: «Η συνέχιση της συμμετοχής στην UNESCO δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΟΗΕ, Οντρεϊ Αζουλέ, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ήταν «αναμενόμενη».
Η Αζουλέι δήλωσε: «Λυπάμαι βαθιά για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την UNESCO… Αν και αυτό είναι ατυχές, ήταν αναμενόμενο και η UNESCO είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό».
Η απόφαση ήταν ήδη αναμενόμενη υπό τον Τραμπ, ο οποίος είχε ανακοινώσει προηγουμένως την απόφασή του να αποσυρθεί από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας το 2017, προτού η Ουάσινγκτον επιστρέψει στον οργανισμό υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Τραμπ είπε ότι η UNESCO «προωθεί διχαστικά κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα» και δίνει υπερβολική έμφαση στους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ στο πλαίσιο αυτού που αποκάλεσε «μια πνευματική ατζέντα βασισμένη στην παγκοσμιοποίηση».
Επεσήμανε επίσης ότι η θέση του οργανισμού είναι κατά του Ισραήλ αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.
Είπε ότι «η απόφαση της UNESCO να αναγνωρίσει το «Κράτος της Παλαιστίνης» ως κράτος μέλος αποτελεί μείζον πρόβλημα, έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ και έχει συμβάλει στην εξάπλωση της αντι-ισραηλινής ρητορικής εντός του οργανισμού».
Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την UNESCO επειδή ο οργανισμός υποστηρίζει πρωτοβουλίες που δεν συνάδουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε την απόφαση να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την UNESCO, η οποία υποστηρίζει πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και είναι εντελώς αντίθετες με την ορθολογική πολιτική για την οποία ψήφισαν οι Αμερικανοί τον Νοέμβριο», δήλωσε η Κέλι στην New York Post.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι η αποστολή του είναι να υποστηρίζει την εκπαίδευση, την επιστημονική συνεργασία και την πολιτισμική κατανόηση.
Επιβλέπει έναν κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο τη διατήρηση μοναδικών περιβαλλοντικών και αρχιτεκτονικών ορόσημων, που κυμαίνονται από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα ανοιχτά της Αυστραλίας έως το Σερενγκέτι στην Τανζανία, την Ακρόπολη στην Αθήνα και τις Πυραμίδες στην Αίγυπτο.
Ο Τραμπ δεν ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που ανακοίνωσε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την UNESCO. Ο μακαρίτης πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν το έκανε αυτό τη δεκαετία του 1980, κατηγορώντας τον οργανισμό για διεφθαρμένη και φιλοσοβιετική στάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στην UNESCO επί Τζορτζ Μπους.
(Διεθνή)
—