Σφοδρή στρατιωτική σύγκρουση Ταϊλάνδης, Καμπότζης...

 Νέο σκληρό μέτωπο: Σφοδρή στρατιωτική σύγκρουση Ταϊλάνδης, Καμπότζης - Αιματοκύλισμα στα σύνορα, επιθέσεις με F16, ρουκέτεςΗ Ταϊλάνδη εξαπέλυσε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με μαχητικά F‑16 κατά στόχων στο έδαφος της Καμπότζης ως απάντηση κατά της δεύτερης, σηματοδοτώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί να μετατρέψει την πολύμηνη συνοριακή κρίση σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σύμφωνα με Ταϊλανδούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 11 άμαχοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Οι επιθέσεις δεν δίστασαν να πλήξουν ακόμη και νοσοκομείο, με αποτέλεσμα 40.000 πολίτες να εγκαταλείψουν εσπευσμένα 86 χωριά κατά μήκος των συνόρων.
Η βία εκδηλώθηκε μετά από εβδομάδες ολοένα και πιο επικίνδυνων συνοριακών συγκρούσεων στην περιοχή του λεγόμενου Σμαραγδένιου Τριγώνου, εκεί όπου συναντώνται Ταϊλάνδη, Καμπότζη και Λάος.
Το ξέσπασμα σημειώθηκε το πρωί -όπως μετέδιδε νωρίτερα το BN, κοντά στον αμφισβητούμενο ναό Prasat Ta Moan Thom, με ανταλλαγή πυρών που επεκτάθηκε ταχύτατα σε έξι διαφορετικά σημεία.

Μέχρι το μεσημέρι, η Ταϊλάνδη αποφάσισε να απαντήσει με F‑16, βομβαρδίζοντας δύο στρατιωτικά αρχηγεία εντός καμποτζιανού εδάφους.
Από την πλευρά της, η Καμπότζη κατηγόρησε τη Μπανγκόκ για κατάφωρη παραβίαση κυριαρχίας και προειδοποίησε ότι θα «απαντήσει αποφασιστικά».
Η νέα κλιμάκωση αναζωπυρώνει μια μακροχρόνια συνοριακή διαμάχη και δημιουργεί ανησυχίες για τους αμάχους και τους τουρίστες της περιοχής.
TELEMMGLPICT000433391122_17533475981240_trans_NvBQzQNjv4Bq-1mRoscdjk9tCfg89ry5wswZgCewa-xkrckcIXHk6m8.webp
TELEMMGLPICT000433386440_17533381525410_trans_NvBQzQNjv4BqpVlberWd9EgFPZtcLiMQf0Rf_Wk3V23H2268P_XkPxc.webp

Επικίνδυνη ανάφλεξη 

Η κρίση είχε ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο, όταν ένας Καμποτζιανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε αψιμαχία στα σύνορα. Έκτοτε, χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, τα σημεία διέλευσης έχουν κλείσει, ενώ οι δύο χώρες έχουν επιβάλει εμπορικούς και πολιτιστικούς περιορισμούς.
Η κατάσταση πήρε δραματική τροπή μετά από σειρά εκρήξεων ναρκών στα μέσα Ιουλίου, που τραυμάτισαν Ταϊλανδούς στρατιώτες, ενώ στις 24 Ιουλίου η Καμπότζη φέρεται να εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους BM‑21 Grad εναντίον βενζινάδικου στην επαρχία Σισακέτ, σκοτώνοντας αμάχους.
Η αεροπορική επιδρομή της Ταϊλάνδης ήταν η απάντηση σε αυτή τη θανατηφόρα επίθεση.

Πάντως, κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι ξεκίνησε τις συγκρούσεις.
TELEMMGLPICT000433389220_17533406870010_trans_NvBQzQNjv4BqvhCrx-Cy0yBjHIFAUptX7F8EUi_2IXPbFollShkLO_g.webp
Η Ταϊλάνδη καταδικάζει την «διψασμένη για πόλεμο» Καμπότζη

Η Ταϊλάνδη καταδίκασε την Καμπότζη ως «απάνθρωπη, βάναυση και διψασμένη για πόλεμο», κατηγορώντας την ότι στοχοποίησε κατοικίες και πολιτικές υποδομές σε συγκρούσεις για τα αμφισβητούμενα σύνορα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την Καμπότζη για την ομοβροντία πυροβολικού της.

11 άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων στην Ταϊλάνδη αυξήθηκε σε 11, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, δήλωσε σήμερα το πρωί 24/7 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η χώρα του «δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαντήσει με βία σε αυτή την ένοπλη εισβολή».
«Η Βασιλική Κυβέρνηση της Καμπότζης, τα αρμόδια υπουργεία, οι επαρχιακές αρχές και ιδιαίτερα οι ένοπλες δυνάμεις της Καμπότζης εργάζονται ενεργά και θαρραλέα για την προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των υπέρτατων εθνικών συμφερόντων του έθνους, τόσο στο στρατιωτικό πεδίο της μάχης όσο και στις διπλωματικές προσπάθειες, ενώ παράλληλα βοηθούν τους πολίτες που επλήγησαν από την εισβολή του στρατού της Ταϊλάνδης», δήλωσε.
Ο πατέρας του Hun Manet, και πρώην πρωθυπουργός της Καμπότζης, Hun Sen, δήλωσε επίσης ότι το Βασίλειο «δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί», προτρέποντας παράλληλα τους πολίτες να μην πανικοβληθούν και να «συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες», εκτός από τις παραμεθόριες περιοχές στις επαρχίες Oddar Meanchey και Preah Vihear όπου έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις.

Η Ταϊλάνδη υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις της και κατηγορεί την Καμπότζη για τοποθέτηση νέων ναρκών ξηράς

Η Ταϊλάνδη δήλωσε ότι υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με την Καμπότζη.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη γειτονική της χώρα να σταματήσει τις ενέργειες που, όπως χαρακτήρισε, αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Καμπότζη είχε τοποθετήσει νέες νάρκες εντός της Ταϊλάνδης.
Η Καμπότζη το αρνείται αυτό, λέγοντας ότι οι νάρκες ξηράς που τραυμάτισαν Ταϊλανδούς στρατιώτες την τελευταία εβδομάδα είναι μη εκραγέντα πυρομαχικά που έχουν απομείνει από πολέμους του 20ού αιώνα.
«Βαρύ πυροβολικό
εκτοξεύτηκε εναντίον της ταϊλανδέζικης στρατιωτικής βάσης και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του πρωινού. Οι επιθέσεις στόχευσαν επίσης περιοχές όπου βρίσκονταν πολίτες της Ταϊλάνδης, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου, με αποτέλεσμα θύματα και θανάτους μεταξύ των αμάχων», ανέφερε το υπουργείο, εξηγώντας ότι έχει πλέον «αποφασίσει να υποβαθμίσει τις διπλωματικές μας σχέσεις».
Η Ταϊλάνδη καλεί την Καμπότζη να «σταματήσει τις επαναλαμβανόμενες πράξεις της, οι οποίες συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η δήλωση πρόσθεσε ότι η Ταϊλάνδη «είναι έτοιμη να εντείνει τα μέτρα αυτοάμυνας εάν η Καμπότζη επιμείνει στην ένοπλη επίθεσή της και στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ταϊλάνδης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές».

TELEMMGLPICT000433389555_17533421550730_trans_NvBQzQNjv4Bq5CleMo9isD8GZWOb6mXbld3l1unMHLxBpRncRpoL11w.webp
Το χρονικό του μίσους

Η συνοριακή διαμάχη έχει βαθιές ρίζες: τα 817 χλμ. συνόρων χαράχθηκαν από τους Γάλλους την εποχή που η Καμπότζη ήταν αποικία, αφήνοντας αμφισβητούμενες περιοχές γύρω από αρχαίους ναούς. Το Διεθνές Δικαστήριο έχει αναμειχθεί στο παρελθόν, όμως η Ταϊλάνδη αρνείται να δεχτεί πλήρως τη δικαιοδοσία του.
Πολιτικοί παράγοντες ρίχνουν λάδι στη φωτιά: ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Παετονγκάρν Σιναουάτρα τέθηκε πρόσφατα σε διαθεσιμότητα μετά από διαρροή συνομιλίας με τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική καταιγίδα.
αρχείο_λήψης_8.png

Πανικός στα σύνορα

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πανικόβλητους πολίτες να τρέχουν σε καταφύγια, ενώ εκρήξεις συγκλονίζουν περιοχές όπου βρίσκονται ακόμα άμαχοι. Ένα πρατήριο καυσίμων τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ νοσοκομεία αναγκάστηκαν να εκκενωθούν.
Οι Ταϊλανδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι μιλούν για “πολεμική κόλαση” σε συνοριακές επαρχίες όπως το Σουρίν, το Σισακέτ και το Ουμπόν Ρατσατάνι. Η Καμπότζη, από την πλευρά της, επιμένει ότι όλα τα σημεία που δέχθηκαν επίθεση «βρίσκονται εντός του εδάφους της και θα προστατευτούν με κάθε μέσο».
TELEMMGLPICT000433397820_17533505566910_trans_NvBQzQNjv4BqxPYRv3m88P-YFw4IozK7H-9PjurK62C6IEx8KhHUjFY.webp
Νέος πόλεμος...; 

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η κλιμάκωση συνεχιστεί, ένας τοπικός συνοριακός πόλεμος μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακή σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, ενώ μια γενικευμένη σύγκρουση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η Καμπότζη δηλώνει έτοιμη να απαντήσει στρατιωτικά, ενώ η Ταϊλάνδη δηλώνει πως «θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα». Οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη είναι πλέον ορατοί, ενώ η διεθνής κοινότητα σπεύδει με καθυστέρηση να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος της γερουσίας της Καμπότζης «δεν έχει καταφύγει στην Κίνα»

Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Καμπότζης δημοσίευσε φωτογραφίες σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τις φήμες ότι διέφυγε στην Κίνα.
Οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν τον Χουν Σεν, τον πρώην μακροχρόνιο ηγέτη και πατέρα του νυν πρωθυπουργού, σε ένα νεοσύστατο «αίθουσα πολέμου» να διοικεί τη μάχη κατά της Ταϊλάνδης.
TELEMMGLPICT000433417293_17533606562290_trans_NvBQzQNjv4BqYGGZxE-BlFTHPG6FlsHtqzWQfm2jPfvtgAH0RxcZd8Y.webp
Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσίευσε τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα σήμερα.

www.bankingnews.gr