Ο
Ντόναλντ Τραμπ, σε ιδιωτική συνομιλία, φέρεται να ενθάρρυνε τον Ουκρανό
πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κλιμακώσει τις επιθέσεις σε ρωσικό
έδαφος, ρωτώντας τον: «μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα, εάν πάρεις όπλα
μεγάλου βεληνεκούς;».
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πρόθεση να επιτρέψει τη χρήση πυραύλων ATACMS για πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις εντός της Ρωσίας, ενώ συζητήθηκε και η πιθανότητα αποστολής πυραύλων Tomahawk.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να προέτρεψε τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί κλιμάκωση της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας, ρώτησε τον Ζελένσκι:
«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;».
Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε με αυτοπεποίθηση: «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα».
Η συζήτηση, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενό της, επικεντρώθηκε στην ενδεχόμενη παροχή όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να εξετάζει την αποστολή πυραύλων ATACMS, ικανών να πλήξουν στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία, καθώς και πυραύλων Tomahawk.
Οι τελευταίοι, που πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις κατά ιρανικούς στόχους, θα μπορούσαν, αν εκτοξευθούν από ουκρανικό έδαφος, να φτάσουν μέχρι τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Ωστόσο, πηγές της Washington Post διευκρινίζουν ότι οι Tomahawk δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αν και παραμένουν υπό εξέταση για μελλοντική χρήση, εάν ο Τραμπ αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση.
Η απόφαση του Τραμπ να ενισχύσει την πίεση προς τη Ρωσία φαίνεται να πηγάζει από τρεις βασικούς λόγους, σύμφωνα με πηγή από τον Λευκό Οίκο: πρώτον, την πεποίθησή του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον υποτιμά, προσποιούμενος ότι επιδιώκει ειρήνη ενώ αγνοεί τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός· δεύτερον, την πεποίθηση ότι η πρόσφατη επιτυχία των βομβαρδιστικών B-2 και των πυραύλων Tomahawk κατά του Ιράν αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος· και τρίτον, την εκτίμηση ότι ο Πούτιν θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μόνο υπό την απειλή ισχυρότερης στρατιωτικής πίεσης.
Παράλληλα, ο Τραμπ φαίνεται έτοιμος να εγκρίνει την πλήρη αξιοποίηση των 18 πυραύλων ATACMS που ήδη διαθέτει η Ουκρανία, επιτρέποντας τη χρήση του μέγιστου βεληνεκούς τους, που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα.
Αν και οι πύραυλοι αυτοί δεν μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, δίνουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να στοχεύσει κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, όπως βάσεις, αεροδρόμια και αποθήκες καυσίμων, βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Επιπλέον, εξετάζεται η αποστολή περισσότερων ATACMS στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν εδώ και καιρό για τη χορήγηση άδειας στην Ουκρανία ώστε να διεξάγει επιθέσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς με τους ATACMS, ενισχύοντας τη στρατηγική θέση του Κιέβου στον πόλεμο.
Η κίνηση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη δυναμική του συγκρούσεως, αυξάνοντας την πίεση στη Μόσχα και ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας.