Την Τετάρτη, 2 Απριλίου, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν ένα κέντρο στρατιωτικής επιστημονικής έρευνας στην περιοχή της Δαμασκού και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Χάμα, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Συρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επιδρομή στο αεροδρόμιο της Χάμα προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων.Η οργάνωση, με έδρα τη Βρετανία και ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, ανέφερε:
«Στα πλήγματα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χάμα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και μέλη του συριακού υπουργείου Άμυνας».
Οι ισραηλινές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις τόσο κοντά στη Δαμασκό όσο και στην κεντρική Συρία, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν δύο αεροδρόμια.
Μέσω ανακοίνωσης στο Telegram, το υπουργείο Εξωτερικών της de facto ισλαμιστικής νεο-οθωμανικής συριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας», χαρακτηρίζοντάς την «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση οδήγησε σε «σχεδόν πλήρη καταστροφή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Χάμα» και προκάλεσε «δεκάδες τραυματισμούς μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών».
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι «ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση» στόχευσε ένα «κτίριο επιστημονικής έρευνας» στη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού, εγκατάσταση που είχε δεχθεί πλήγμα και στο παρελθόν.
Επιπλέον, το SANA ανέφερε αεροπορική επιδρομή «στα περίχωρα της Χάμα», χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή στόχο.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις επεκτάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Συρίας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι στόχευσαν «στρατιωτικές υποδομές στις βάσεις της Χάμα και της T4 στην επαρχία Χομς, καθώς και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Δαμασκού».
Από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου από συμμαχία ισλαμιστικών ομάδων, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, με σκοπό, όπως ισχυρίζεται, να εμποδίσει τα όπλα του προηγούμενου καθεστώτος να περιέλθουν στα χέρια των νέων αρχών, τις οποίες η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκαλεί «τζιχαντιστικές».
Λίγες ημέρες μετά την πτώση του Άσαντ, το Συριακό Παρατηρητήριο είχε αναφέρει ισραηλινά πλήγματα στο ερευνητικό κέντρο της Μπαρζέ.
Τον προηγούμενο μήνα, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι βομβάρδισε δύο φορές την αεροπορική βάση T4.
Επιπρόσθετα, στις 27 Μαρτίου, ισραηλινές επιδρομές στόχευσαν την πόλη Λαττάκεια στα δυτικά, σύμφωνα με το SANA, με το Παρατηρητήριο να αναφέρει ότι επλήγησαν αποθήκες πυρομαχικών.
Τι γράφουν τα ισραηλινά ΜΜΕ στα εβραϊκά για το θέμα
Αναζητώντας πληροφορίες από ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης στην εβραϊκή γλώσσα για τα γεγονότα της 2ας Απριλίου 2025, βρίσκουμε ότι η κάλυψη επικεντρώνεται στη στρατηγική σημασία των επιθέσεων και στην πρόληψη απειλών κατά της ασφάλειας του Ισραήλ.
Για παράδειγμα, το ισραηλινό ειδησεογραφικό μέσο Ynet (ynet.co.il) ανέφερε στις 2 Απριλίου 2025 ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία (IAF) εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου στη Χάμα και εγκαταστάσεων κοντά στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιθέσεις στόχευαν «υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εχθρικές δυνάμεις για την ανάπτυξη όπλων ή την ενίσχυση τζιχαντιστικών οργανώσεων».
Το άρθρο υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας του Ισραήλ να αποτρέψει τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε ομάδες που θεωρούνται απειλή για την εθνική του ασφάλεια.
Επιπλέον, η εφημερίδα Israel Hayom (israelhayom.co.il) δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν «στρατηγικούς στόχους» στη Συρία, με έμφαση στο κέντρο επιστημονικής έρευνας στη Δαμασκό, το οποίο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, συνδέεται με την ανάπτυξη προηγμένων όπλων.
Το δημοσίευμα επικαλείται εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ο οποίος δήλωσε:
«Δεν θα επιτρέψουμε σε εχθρικές δυνάμεις να εδραιωθούν στη Συρία και να απειλήσουν την ασφάλεια των πολιτών μας».
Η εφημερίδα τόνισε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ακρίβεια, αποφεύγοντας μεγάλες απώλειες αμάχων, και παρουσίασε τις επιχειρήσεις ως «αμυντική κίνηση» ενάντια στην ασταθή κατάσταση στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ.
Τέλος, το ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12 (mako.co.il) μετέδωσε ότι οι επιδρομές στη Χάμα και τη Δαμασκό εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια «ισλαμιστικών στοιχείων».
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και ότι οι επιθέσεις εγκρίθηκαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με στόχο να «διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή».
Συνολικά, τα ισραηλινά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις επιδρομές ως προληπτικά μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στη στρατηγική σημασία των στόχων και αποφεύγοντας λεπτομέρειες για τις απώλειες ή τις διεθνείς αντιδράσεις, σε αντίθεση με την πιο επικριτική στάση των συριακών πηγών.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε την πιο εντατική αεροπορική επιδρομή στη Συρία από την πτώση του Άσαντ, στοχεύοντας βάσεις στη Δαμασκό, τη Χάμα και τη Χομς.
Η αεροπορική βάση T4, όπου αναμενόταν να φτάσουν τουρκικές δυνάμεις την επόμενη εβδομάδα, καταστράφηκε επίσης.
Al Jazeera (23 Απριλίου 2025): Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Δαμασκό και την επαρχία Χάμα της Συρίας, σε μια από τις πιο πρόσφατες κλιμακώσεις στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο.
Η κρατική συριακή υπηρεσία ειδήσεων SANA ανέφερε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν την περιοχή κοντά στο κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού, καθώς και το αεροδρόμιο της Χάμα.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, δηλώνοντας ότι χτύπησε «στρατιωτικές δυνατότητες στις βάσεις της Χάμα και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο T4 στη Χομς, μαζί με υποδομές στη Δαμασκό.
Reuters (2 Απριλίου 2025): Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και τοποθεσίες υποδομών στις συριακές πόλεις Δαμασκό, Χάμα και Χομς την Τετάρτη, όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.
Η επίθεση κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χάμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, το οποίο ανέφερε δεκάδες τραυματίες μεταξύ πολιτών και στρατιωτικού προσωπικού.
AL-Monitor (2 Απριλίου 2025): Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι χτύπησε το στρατηγικό στρατιωτικό αεροδρόμιο T4 στη Συρία το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η Συρία ανέφερε επιθέσεις και σε άλλα μέρη της χώρας καθώς οι εχθροπραξίες εντείνονται.
Η SANA ανέφερε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε κοντά σε κτίριο επιστημονικής έρευνας στο Μπαρζέ, προάστιο της Δαμασκού, και στα περίχωρα της Χάμα.
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο από την ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).
Türkiye Today (31 Μαρτίου 2025): Αναφορές δείχνουν ότι το Ισραήλ στόχευσε τις βάσεις T4 και Παλμύρα στις 21-22 Μαρτίου, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων διαδρόμων, υπόστεγων και κτιρίων ελέγχου.
Πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποσκοπούσαν στο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί περιορισμούς στις αεροπορικές του επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εν μέσω φημών ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει δυνάμεις στο T4.
Το Ισραήλ κατέστρεψε τις συριακές βάσεις που θέλει η Τουρκία
Τα παραπάνω δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στις 2 Απριλίου 2025, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Δαμασκό, τη Χάμα και τη Χομς, συμπεριλαμβανομένης της βάσης T4.
Οι επιθέσεις φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αποτροπή της ενίσχυσης εχθρικών δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή της τουρκικής παρουσίας στο T4, όπως υποδηλώνεται από πολλές πηγές.
Η καταστροφή της βάσης T4 αναφέρεται ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία φέρεται να σχεδίαζε την ανάπτυξη δυνάμεων εκεί.
Οι συριακές πηγές καταγγέλλουν τις επιθέσεις ως παραβίαση της κυριαρχίας τους, ενώ το Ισραήλ δικαιολογεί τις ενέργειές του ως αμυντικά μέτρα.