Ομάδα 11 βουλευτών της ΝΔ ζητά από την Κεραμέως εξηγήσεις για το «μαύρο κλείσιμο» του προγράμματος απασχόλησης ηλικιωμένων...

Έντεχνη πολιτική κίνηση: 11 βουλευτές της ΝΔ «χτυπούν» την Κεραμέως για τον τερματισμό του προγράμματος απασχόλησης ηλικιωμένων ανέργων

Μια νέα κοινοβουλευτική «αντιδρασία» προέκυψε την Παρασκευή 04/04 από την πτέρυγα των λεγόμενων «γαλάζιων διαφωνούντων»,

με 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέτουν επίσημη ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας εξηγήσεις για τον αιφνιδιαστικό τερματισμό του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών μέσω της ΔΥΠΑ.

Το κείμενο της ερώτησης, με τίτλο «Ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ ετών», αποτελεί νέο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδίως μετά την προηγούμενη διαφωνία τους σχετικά με τα «τουρκικά ακίνητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές συγκέντρωναν υπογραφές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, γεγονός που ενισχύει την εικόνα μιας εσωκομματικής «προκλητικότητας».

Οι υπογράφοντες και το πολιτικό πλαίσιο

Στην ερώτηση συμμετέχουν γνωστά μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως:

Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος (οι οποίοι είχαν συνυπογράψει και την προηγούμενη ερώτηση για τα «τουρκικά ακίνητα»).

Νέες προσθήκες: Ιωάννης Ανδριανός, Σίμος Κεδίκογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και η Φ. Αραμπατζή, που φέρεται να πρωτοστάτησε στην κίνηση.

Το ζήτημα: Απρόβλεπτος τερματισμός και κενά σε Δήμους

Το πρόγραμμα, που προοριζόταν για την ενίσχυση της απασχόλησης ηλικιωμένων ανέργων, κλείδωσε αιφνιδιαστικά στις 28 Μαρτίου 2025, αφού οι 6.000 διαθέσιμες θέσεις εξαντλήθηκαν εντός δύο εβδομάδων.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί Δήμοι –μεταξύ αυτών και ο Δήμος Δράμας– αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη κρίσιμων θέσεων, όπως σε υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας.

Το θέμα είχε ήδη αναδειχτεί από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 3 Απριλίου, οι οποίοι τόνισαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της απόφασης.

Τώρα, με την κίνηση των «γαλάζιων διαφωνούντων», η πίεση στην κυβέρνηση εντείνεται, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η νέα αυτή ερώτηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με:

•Τον ρυθμό λήψης αποφάσεων σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα

•Την αδυναμία προβλεψιμότητας σε προγράμματα στήριξης ευάλωτων ομάδων

•Την ενίσχυση της εσωκομματικής πίεσης εντός της ΝΔ

tribune.gr