Οι διαδηλωτές, κυρίως άνδρες, φώναζαν συνθήματα όπως «Έξω η Χαμάς» και «Χαμάς τρομοκράτες», στην περιοχή Μπέιτ Λαχία.
Σε μια σπάνια εκδήλωση δυσαρέσκειας προς τη Χαμάς, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν την Τρίτη 25/03 στη βόρεια Γάζα,
απαιτώντας το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, σύμφωνα με μαρτυρίες.Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Μπέιτ Λαχία, μόλις μία εβδομάδα μετά την επανέναρξη των εντατικών βομβαρδισμών της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες εκεχειρίας.
Η τελευταία αιματοχυσία στη μακρόχρονη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν τζιχαντιστές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και παίρνοντας περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.
Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.
Την Τρίτη 25/03, στο δίκτυο Telegram κυκλοφόρησε τουλάχιστον ένα κάλεσμα για διαδήλωση.
«Δεν ξέρω ποιος οργάνωσε τη διαμαρτυρία», δήλωσε ο Μοχάμεντ, ένας διαδηλωτής που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του φοβούμενος αντίποινα.
«Συμμετείχα για να στείλω ένα μήνυμα εκ μέρους του λαού: Αρκετά με τον πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι είδε «μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς με πολιτικά ρούχα να διαλύουν τη διαδήλωση».
Ο Μάτζντι, ένας άλλος διαδηλωτής, δήλωσε πως «ο λαός είναι κουρασμένος».
«Αν η αποχώρηση της Χαμάς από την εξουσία στη Γάζα είναι η λύση, γιατί δεν παραδίδει την εξουσία για να προστατεύσει τον λαό;» αναρωτήθηκε.
Η Χαμάς έχει αρνηθεί να εγκαταλείψει την εξουσία στη Γάζα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον πόλεμο, παρά τις αραβικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν σε αυτό. Έχει επίσης απορρίψει κάθε αίτημα για αφοπλισμό.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, απέρριψε τέτοια αιτήματα, δηλώνοντας ότι το δικαίωμα της Χαμάς στην αντίσταση «δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα.
Από τότε που εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007, η Χαμάς έχει καταστείλει κάθε αντιπολίτευση στην περιοχή.
Το βράδυ της Τρίτης 25/03, μηνύματα στο Telegram από άγνωστες πηγές καλούσαν σε νέες διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Γάζας την Τετάρτη 26/03.
Το Ισραήλ καλεί τακτικά τους Παλαιστίνιους να εξεγερθούν κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Γάζα από το 2007.
Μέχρι στιγμής, οι διαμαρτυρίες κατά της Χαμάς είναι σπάνιες.
Όμως, οι κάτοικοι της Γάζας, εξαντλημένοι από τον πόλεμο, χάνουν την υπομονή τους, καθώς βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ των επιθετικών τακτικών του Ισραήλ και της άρνησης της Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία.
Είχαν ελπίσει ότι ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού θα έφερνε μια ανάπαυλα στις εχθροπραξίες, αλλά αυτό δεν συνέβη, καθώς το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις του στη Γάζα.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η σημερινή στάση των Παλαιστινίων στη Γάζα απέναντι στη Χαμάς.
Η τελευταία διαθέσιμη δημοσκόπηση διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2024 από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας (PCPSR).
Σύμφωνα με αυτήν, το 35% των Παλαιστινίων στη Γάζα δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς, ενώ το 26% εξέφρασαν υποστήριξη στη Φατάχ, το κόμμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Το Σάββατο 22/03, ο εκπρόσωπος της Φατάχ στη Γάζα, Μόνθερ αλ-Χάγιεκ, κάλεσε τη Χαμάς να «παραιτηθεί από τη διακυβέρνηση» για να διασφαλίσει την «ύπαρξη» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές έπειτα από περισσότερους από 17 μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την ανθρωπιστική κατάσταση να επιδεινώνεται εκ νέου μετά την απόφαση του Ισραήλ να αποκλείσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στις 2 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους τζιχαντιστές να απελευθερώσουν Ισραηλινούς ομήρους.
Από τότε που το Ισραήλ επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, τουλάχιστον 792 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Γάζα σκότωσαν τουλάχιστον 23 Παλαιστινίους την Τρίτη 25/03, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους σε ολόκληρο τον θύλακα.
Η πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των σχεδόν 18 μηνών πολέμου και αντιμετωπίζει οξείες ελλείψεις τροφίμων και νερού, αφού το Ισραήλ ανέστειλε τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Την Τρίτη 25/03, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους όλων των βόρειων συνοριακών πόλεων να εκκενώσουν τις περιοχές τους, υποστηρίζοντας ότι από εκεί εκτοξεύθηκαν παλαιστινιακοί πύραυλοι προς το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η ανανεωμένη επίθεση αποσκοπεί στην πίεση της Χαμάς να απελευθερώσει τους 59 εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα, από τους οποίους περίπου 24 πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί.