H άνοδος του χρυσού σήμα οικονομικής κατάρρευσης για 3 λόγους...

Προσδεθείτε - H άνοδος του χρυσού σήμα οικονομικής κατάρρευσης για 3 λόγους Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου ο χρυσός άνοιξε στην αγορά του Λονδίνου με ρεκόρ όλων των εποχών των 2.845 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά.
Ο χρυσός είναι ένα σταθερό επενδυτικό μέσο διασφάλισης έναντι νομισματικού και πολιτικού κινδύνου.

Ακριβέστερα, έχει καταστεί ένα μοναδικό ασφαλές καταφύγιο έναντι του συστημικού κινδύνου, διαχωριζόμενος από άλλα περιουσιακά στοιχεία με τα οποία συσχετιζόταν – ξένα νομίσματα και άλλα μέταλλα, για παράδειγμα, καθώς και ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό.
Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
«Θα τελειώσω τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα σταματήσω το χάος στη Μέση Ανατολή και θα αποτρέψω τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν έχετε ιδέα πόσο κοντά είμαστε…», ήταν οι δεσμεύσεις που έλαβε ο Donald Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Yποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός μιας ημέρας από την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται πουθενά καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει ένα σχέδιο το οποίο να καλύπτει τη Ρωσία όπως έχει γράφει το Banking News.
Η Δύση δεν θα δεχτεί το βασικό αίτημα της Ρωσίας για ουδετερότητα της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει σταθερά κέρδη στο πεδίο των μαχών.
Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία πετύχει μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη επί της Ουκρανίας;
Κανείς δεν το ξέρει, και το ασφάλιστρο κινδύνου για μια συνολική καταστροφή συνεχίζει να αυξάνεται.
Το ρεκόρ του χρυσού είναι ιστορικά μοναδικό από τρεις τρόπους.
Πρώτον, ο χρυσός σταμάτησε να συναλλάσσεται σε αναλογία με άλλα πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασημιού, του χαλκού και άλλων βιομηχανικών μετάλλων.
Αυτή η σχέση επικράτησε από το 2007 έως το τέλος του 2023.
Τον περασμένο χρόνο, ο χρυσός εκτινάχθηκε στα ύψη, ενώ άλλα μέταλλα έχουν ανέβει ελάχιστα.

Δεύτερον – όπως έχουμε σημειώσει συχνά στο BN – ο χρυσός διαπραγματεύεται παράλληλα με την απόδοση των προστατευόμενων από τον πληθωρισμό ομολόγων των ΗΠΑ ή TIPS.
Και οι δύο είναι μορφές ασφάλισης έναντι της αυξησης του πληθωρισμού και της σοβαρής υποτίμησης του δολαρίου.
Ωστόσο, ο χρυσός αποσυνδέθηκε από τις αποδόσεις των TIPS τον Μάρτιο του 2022, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατάσχεσαν 300 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Ένα asset που μπορεί να κατασχέσει ο προμηθετής κατά βούληση είναι λιγότερο ελκυστικό από τον χρυσό που αποθυηεύεται στα θησαυροφυλάκια μιας κεντρικής τράπεζας.

Τρίτον: Άλλα νομίσματα που χρησιμοποιούνται για να αντιπροσωπεύουν αντιστάθμιση έναντι του δολαρίου.
Η τιμή του χρυσού παρακολουθούσε χονδρικά το γεν Ιαπωνίας, μια εναλλακτική λύση στο δολάριο.
Αλλά αυτή η σχέση χάλασε επίσης το 2022.
Πρώτον, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι τώρα 250% του ΑΕΠ (διπλάσιο από το ποσοστό των ΗΠΑ , 120%) και η κεντρική τράπεζα κατέχει περισσότερο από το μισό αυτού του χρέους.
Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας έχει αυξηθεί, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αποδυναμώνοντας τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας.
Το γιεν δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε δολάρια.
Ούτε το ευρώ, το οποίο βασίζεται σε αδύναμες και ελλειμματικές οικονομίες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Με ετήσιο εμπορικό έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρή διεθνή επενδυτική θέση αρνητικής 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πουλούν περισσότερα από ένα τρισεκατμμύριο δολάρια περιουσιακών στοιχείων στον υπόλοιπο κόσμο κάθε χρόνο.

Οι ξένοι επενδυτές σταμάτησαν να αγοράζουν χρέος των ΗΠΑ πριν από πέντε χρόνια και οι ΗΠΑ καλύπτουν το εμπορικό τους έλλειμμα πουλώντας μετοχές τεχνολογίας σε ξένους.
Μια αναταραχή στο χρηματιστήριο θα είχε επιπτώσεις για το δολάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent παρατήρησε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στο Κογκρέσο ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ μεταξύ 6% και 7% είναι άνευ προηγουμένου για μια ιστορική περίοδο χωρίς πόλεμο ή ύφεση.
Το έλλειμμα μπορεί να αναδεχθεί ο μεγαλύτερος εχθρός του Trump.
Οι ξένες κεντρικές τράπεζες μειώνουν τη συμμετοχή τους σε ομόλογα των ΗΠΑ, αφήνοντας τις αμερικανικές τράπεζες να χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το 2020.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση του ακόμα τεράστιου ελλείμματος θα απαιτήσει είτε χαμηλότερα επιτόκια για τη στήριξη των τραπεζικών αγορών ομολόγων – κάτι που θα επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις – είτε υψηλότερες αποδόσεις στο δημόσιο χρέος για να προσελκύσει ευαίσθητους ως προς τους κόστος δανεισμού ιδιώτες επενδυτές.
Τόσο η στρατηγική ισορροπία όσο και η παγκόσμια οικονομική εικόνα γίνονται ολοένα και πιο ριψοκίνδυνες.
Ο χρυσός έχει γίνει μοναδικό asset αντιστάθμισης κινδύνου και η πορεία της τιμής του είναι ένα ανησυχητικό μέτρο της αύξησης του ρίσκου σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr