Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έκανε μια ιδιαίτερα ανησυχητική πρόβλεψη την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, επισημαίνοντας ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη.
«Το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού έχει ενεργοποιηθεί»
Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα βορειοανατολικά, ενώ υπογράμμισε ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού –υπεύθυνο για τον καταστροφικό σεισμό του 1956– έχει πλέον ενεργοποιηθεί.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Δυστυχώς, η σεισμική δραστηριότητα όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά εντείνεται.
»Μόνο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 40 σεισμοί μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ.
»Η συνολική εικόνα δείχνει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας.
»Όσο καθυστερεί ο κύριος σεισμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει μεγαλύτερο μέγεθος.
»Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε σε σεισμό αντίστοιχου μεγέθους με εκείνον του 1956.
»Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως ο κύριος σεισμός θα εκδηλωθεί σύντομα.
»Σε αυτή την περίπτωση, θα περάσουμε αμέσως στη μετασεισμική φάση, η οποία, ωστόσο, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, πιθανώς έως το καλοκαίρι, επηρεάζοντας δραματικά τον τουρισμό του νησιού».
«Η Σαντορίνη δεν είναι έτοιμη να αντέξει έναν μεγάλο σεισμό»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις πολεοδομικές αδυναμίες της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, «έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί, υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων».
Αναφέρει ότι κατασκευές μεγάλου βάρους, όπως ξενοδοχεία με πισίνες, έχουν ανεγερθεί σε επικίνδυνα πρανή στα Φηρά και την Οία, χωρίς σωστές θεμελιώσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Επιπλέον, ο σεισμολόγος επισήμανε την αλληλεπίδραση της σεισμικής δραστηριότητας με τα ηφαίστεια της περιοχής, τόσο της Σαντορίνης όσο και του Κολούμπο, σημειώνοντας πως η σχέση αυτή πρέπει να παρακολουθείται στενά.
Έκκληση προς τους πολιτικούς
Ο κ. Τσελέντης απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους πολιτικούς, τοπικούς και μη, να μην παρεμβαίνουν σε επιστημονικές εκτιμήσεις, αλλά να επικεντρωθούν στην πάταξη των πολεοδομικών παραβάσεων.
«Οι ζωές των κατοίκων είναι πάνω από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα», υπογράμμισε.
Παρόλο που υπάρχει μικρή πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα να εκτονωθεί με μια σειρά μεσαίου μεγέθους σεισμών, ο ίδιος προειδοποιεί πως πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο.
Τέλος, συγκρίνοντας τη σεισμική ετοιμότητα της Σαντορίνης με την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, ανέφερε ότι «η Κεφαλονιά έχει πολύ μεγαλύτερη σεισμικότητα αλλά εξαιρετικές συνθήκες δόμησης, γεγονός που την καθιστά ανθεκτική ακόμα και σε μεγάλους σεισμούς».