«Μουγκρίζει» η γη στη Σαντορίνη, 555 σεισμοί σε 7 ημέρες...

«Μουγκρίζει» η γη στη Σαντορίνη, 555 σεισμοί σε 7 ημέρες – Βράζει το ηφαίστειο – Ουρές στα λιμάνια για να μην ζήσουν νέο 1956 Το απόλυτο μπάχαλο γίνεται στην Σαντορίνη με τον κόσμο να προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομακρυνθεί από το νησί, μπερδεμένος για το τι μέλει γενέσθαι, καθώς οι ειδικοί συμφωνούν ότι… διαφωνούν και δεν βγαίνει άκρη καμιά.

Η γη μουγκρίζει από χθες, οι σεισμοί διαδέχονται ο ένα τον άλλον, ενώ δεν είναι λίγοι και οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλο σεισμό στις Κυκλάδες, για τσουνάμι ακόμα και για έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Την Δευτέρα 3/2/2025 οι κάτοικοι των νησιών ξύπνησαν από αλλεπάλληλους σεισμούς, οι οποίοι δεν σταμάτησαν μέχρι αργά το μεσημέρι, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις σε διάφορα μέρη.
Δονείται η γη κυριολεκτικά σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη.
Διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (4/2/2025) στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.). σδσγ.jpg

Εξακολουθεί να δοκιμάζεται η Σαντορίνη καθώς τα «χτυπήματα» του Εγκέλαδου είναι συνεχή, ωστόσο τις τελευταίες ώρες αυτά δεν υπερβαίνουν τα 4 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εμφανίζονται στοιχειωδώς ψύχραιμοι.
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εστιάζεται στη Νέα Καμένη, αλλά και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο.
«Βρισκόμαστε στην Καλδέρα της Σαντορίνης με διάμετρο 11 χιλιόμετρα επί 8.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντός του ηφαιστείου ξεκίνησε πριν 6 μήνες κυρίως στο κέντρο της Καλδέρας, αλλά τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά έχει μεταφερθεί προς το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, δίπλα από τα ρήγματα της Ανύδρου και της Αμοργού», δήλωσε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.

Νέος ισχυρός σεισμός μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας

Νέος σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:30 της Δευτέρας (3/2), στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος της δόνησης ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να υπολογίζεται 20 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.
Επίσης, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,4 χιλιόμετρα.

Απανωτοί σεισμοί

Πέντε σεισμούς εντάσεως από 3 έως 4,6 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέσα σε μία ώρα στην Αμοργό.
Ο μεγαλύτερος σεισμός, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού, είχε μέγεθος 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος ήταν στα 13.9 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 18 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Όπως ανέφερε ο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ' ότι περιλάμβανε χθες.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων.
«Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Σεισμός και στην Κάρπαθο

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 79,2χλμ Βορειοδυτικά της Καρπάθου και σε εστιακό βάθος 10,0 χιλιομέτρων.

Νέα δόνηση στην Ανάφη έντασης 4,3 ρίχτερ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η σεισμική δραστηριότητα έχει «επικεντρωθεί» στην θαλάσσια περιοχή της Ανάφης με τη τελευταία δόνηση να καταγράφεται στις 15:52, με ένταση 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση 3,6

Ακόμη μία νέα δόνηση έντασης 3,6 ρίχτερ σημειώθηκε 21 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.
Δεκάδες κάτοικοι επιβιβάζονται στο πλοίο της γραμμής προς Πειραιά
Κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης επιβιβάζονται στο πλοίο της γραμμής που έφτασε πριν από λίγο μεταφέροντας προμήθειες, γεννήτριες ρεύματος και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Νέα δόνηση στην Αμοργό έντασης 4,3 στις 15:05

Συνεχίζονται οι δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή κοντά στην Αμοργό με τη τελευταία να σημειώνεται στις 15:05 η οποία είχε ένταση 4,3 ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

112 και σχολεία

Νωρίτερα, εκδόθηκαν δύο μηνύματα του «112».
Το πρώτο ενημέρωνε τους κατοίκους της Σαντορίνης για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων, τονίζοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα.
Το δεύτερο προειδοποιούσε για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ίου, της Αμοργού, της Θήρας και της Ανάφης, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Οι περιοχές είναι:
– Αμμούδι.
– Αρμένη.
– Παλιό Λιμάνι Φηρών.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό και συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, όπως και να αποφεύγουν τα λιμάνια.
Στη Σαντορίνη και την Ανάφη έχουν σπεύσει δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ενώ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκρότησε διεπιστημονική επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων.

bd0bc9d4-Seismos-santorini.jpg

Ξεκίνησαν οι κατολισθήσεις στην Καλντέρα

Χωρίς σταματημό οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, προκάλεσαν κατολίσθηση στην Καλντέρα της Σαντορίνης, όπως κατέγραψε σε βίντεο η σελίδα Forecast Weather Greece.

?Greece / Santorini#earthquake #breakingnews #deprem #sondakika #afad #yunanistan #greece pic.twitter.com/C1O2897sCo

— UsaTurkNews (@usaturknews) February 3, 2025

Κανάλι στο YouTube δείχνει τη σεισμική δραστηριότητα

Ενα κανάλι στο Υoutube δείχνει τον χάρτη με την σεισιμική δραστηριότητα, αντλώντας στοιχεία από το Αμερικανικό σεισολογικό Ινστιτούτο

Εχει μεγαλώσει το μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος

Για αύξηση του πλήθους και των μεγέθων σεισμών έκανε λόγω ο σεισμόλογος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως και τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται πως τα βόρεια ανατολικά και κινούνται παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού.
«Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο, είναι περίπου 30χλμ, το οποίο αποτελεί το νότιο τμήμα και μικρό τμήμα του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956».
Επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό.
«Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δούμε όμως το 7,7 Ρίχτερ.
Πιο ρεαλιστικά μεγέθη είναι πιθανά.
Να θυμίσω πως στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες.
Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο», είπε μεταξύ άλλων.

Έκτακτο δρομολόγιο για Σαντορίνη

Με ένα νέο έκτακτο δρομολόγιο θα διευκολύνει η Attica Group τις μετακινήσεις όσων κατοίκων αλλά και επισκεπτών θέλουν να φύγουν από την Σαντορίνη εξαιτίας των συνεχόμενων ισχυρών σεισμών.
Το έκτακτο δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα (3.2.2025) από το πλοίο Kissamos, το οποίο θα αναχωρήσει στις 21:00 από το Ηράκλειο Κρήτης θα προσεγγίσει το λιμάνι της Θήρας στις 00:30 – 01:00 και αναμένεται να αφιχθεί στον Πειραιά στις 07:30 την Τρίτη (4.2.2025).

santorini__4_.jpg

www.bankingnews.gr