Αναβάλλεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν...

Η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του 2025 στην Άγκυρα, αναβάλλεται εκ νέου.

Η Τουρκία φαίνεται να επικεντρώνει την προσοχή της στη Μέση Ανατολή και αναμένει τις πρώτες κινήσεις του νέου Αμερικανού

προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν πως η σύνοδος θα μετατεθεί για μετά τον Μάρτιο, αφού πρώτα συγκληθεί η διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία και ολοκληρωθεί το Ραμαζάνι/Μπαϊράμι (1η Απριλίου).

Η συνέχιση του Πολιτικού Διαλόγου και των συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δεν έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της, με τις δύο πλευρές να γνωρίζουν ότι η πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η Τουρκία συνεχίζει να αντιλαμβάνεται αυθαίρετα τη διατήρηση της ηρεμίας, τα περιβόητα «ήρεμα νερά», ως περιορισμό της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η συνέχιση των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά από τρεις μήνες ερευνών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, οι εργασίες πρέπει να επεκταθούν προς την ευαίσθητη περιοχή ανατολικά της Κάσου, με κατεύθυνση προς την Κύπρο.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία απέστειλε πολεμικά πλοία που εμπόδισαν τη συνέχιση των ερευνών σε διεθνή ύδατα εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, επικαλούμενη το ανυπόστατο ψευδομνημόνιο Τουρκίας και καθεστώτος Σάρατζ της Λιβύης, αξιώνοντας ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν στην τουρκική ΑΟΖ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν δύο NAVTEX για έρευνες των πλοίων Ievoli Relume και NG Worker στα διεθνή ύδατα βόρεια του Αγίου Νικολάου στο Κρητικό Πέλαγος.

Σε απάντηση, η Τουρκία έστειλε κορβέτα, η οποία παρακολουθεί τις δραστηριότητες των πλοίων από απόσταση 10 ναυτικών μιλίων, ενώ μέσω ασυρμάτου ισχυρίστηκε ότι η περιοχή δεν ανήκει στη «ελληνική δικαιοδοσία», υπονοώντας ότι βρίσκεται σε μη οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ωστόσο, πρόκειται περί ηλιθίου και έκνομου τουρκικού επιχειρήματος, αφού η πόντιση καλωδίων κι αγωγών σε ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ δεν εμποδίζεται, είτε υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ είτε όχι.

Αυτή η στάση της Άγκυρας προκαλεί ανησυχία, καθώς υποδηλώνει πως η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκεί δικαιώματα ακόμα και σε διεθνή ύδατα, πρόκειται δηλαδή περί προσπάθειας «Φινλανδοποίησης» της Ελλάδας από την Τουρκία, ανεξάρτητα εάν η ΑΟΖ ανήκει προφανώς στην Ελλάδα με οποιαδήποτε πιθανή οριοθέτηση.

Τα δύο ερευνητικά πλοία συνέχισαν κανονικά τις εργασίες τους, με την υποστήριξη φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού.

Η τουρκική αυτή ενέργεια επιβεβαιώνει τη στρατηγική της παρουσίας της στο Αιγαίο, ακόμη και σε περιοχές που σχετίζονται με τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ, και στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί να έχει ρόλο στις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Η παρουσία της κορβέτας λειτουργεί ως προειδοποίηση ενόψει της συνέχισης των εργασιών ανατολικά της Κάσου, εκεί όπου είχαν διακοπεί τον Ιούλιο.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν οι έρευνες θα συνεχιστούν σε περιοχές εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και διεθνών υδάτων δυτικά της Κάσου, όπου δεν υπάρχουν άμεσες τουρκικές διεκδικήσεις, ή εάν θα προχωρήσουν ανατολικά της Κάσου και προς την Κύπρο, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Αν και είχαν γίνει προσπάθειες σε ανώτατο επίπεδο για μια συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια των ερευνών, το τελευταίο περιστατικό δείχνει πως δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος.

Έτσι, είτε οι έρευνες θα περιοριστούν, επηρεάζοντας αρνητικά την υλοποίηση του έργου, είτε θα υπάρξει πιθανότητα νέας έντασης, γεγονός που θα διαταράξει τη σταθερότητα και θα επιβαρύνει την επόμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών.

 tribune.gr