Με μία δήλωση, που θα μπορούσε να είναι αστεία αν τα γεγονότα δεν ήταν τόσο αρνητικά για την ευμάρεια των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος των συνεπειών από τη διακοπή από
1/1/2025 των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η ΕΕ «είναι προετοιμασμένη»!«Η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Έχει ενισχυθεί από το 2022 με νέες δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (σ.σ. LNG)», πρόσθεσε.
Ρωσία και Ουκρανία δεν ανανέωσαν τη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών εδαφών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά η χρηματοδότηση του πολέμου από την Μόσχα, δημιουργώντας όμως σοβαρό πρόβλημα στις «τσέπες» των Ευρωπαίων πολιτών.
Γιατί η Κομισιόν, ωραία τα λέει όταν ισχυρίζεται ότι έχει βρει εναλλακτικές παροχές φυσικού αερίου αλλά δεν λέει πως στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία και μόνο παροχή, αυτή των ΗΠΑ, την οποία και θα την πληρώνει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες πέντε και έξι φορές ακριβότερα από ότι πλήρωναν το ρωσικό φυσικό αέριο!
Η κρατική εταιρεία Gazprom, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως, μόνο το 2023 υπέστη απώλειες της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν οι πρώτες ετήσιες απώλειες που έχει καταγράψει από το 1999.
Όμως η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ούτε να θρέψει τον πληθυσμό της, καθώς έχει αυτάρκεια τροφίμων, ούτε να τον καλύψει ενεργειακά, ούτε να του προσφέρει ότι χρειάζεται αφού η χώρα το διαθέτει μέσα στο έδαφός της.
Αντίθετα η ΕΕ για όλα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα και λόγω της ακριβής αμερικανικής ενέργειας το κόστος σε προϊόντα, καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα, το οποίο είναι ήδη δυσβάσταχτο θα γίνει αφόρητο!
Για την Ευρώπη, η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου συνέβαλε σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση, σε έξαρση του πληθωρισμού και σε επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής.
Η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου επιδείνωσε τις προοπτικές σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της ΕΕ και ιδίως για το βιομηχανικό μέλλον, κυρίως της Γερμανίας, το οποίο φαντάζει… αβέβαιο και κατά δεύτερον της Γαλλίας της οποίας έχει μετατραπεί σε… ανέκδοτο επί προεδρίας Μακρόν.
Ας αναλύσουμε τι πρόκειται να συμβεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα στην εποχή του πανάκριβου αμερικανικού LNG όπου κανείς δεν τολμάει μέχρι και σήμερα να μιλήσει για την τιμή του.
Οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG στη Γηραιά Ήπειρο έχουν αυξηθεί κατά 75% μετά τον πόλεμο.
Οι περισσότερες από αυτές τις εξαγωγές προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσιγκτον συμφώνησε το 2023 να παραδώσει 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον LNG στις αγορές της ΕΕ.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν περίπου 57 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, εκ των οποίων τα 39 προορίζονται για την Ευρώπη.
«Οι εξαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά δεν είπε πόσο κόστισε η αλλαγή αυτή στους Ευρωπαίους, άλλωστε δεν το πληρώνει η ίδια το κόστος αυτό, όπως και γενικά κανείς πολιτικός που ακολούθησε την αντι-ρωσική πολιτική.
Αυτοί που πληρώνουν είναι τα μόνιμα… κορόιδα οι πολίτες.
Τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο την ΕΕ να εισαγάγει αμερικανικό LNG και οι Βρυξέλλες και αναγκαστικά θα το αποδεχτούν κι ας είναι ακριβότερο, έτσι όπως τα κατάφεραν (ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, όπως ήθελαν να τα καταφέρουν) και η ήδη κατεστραμμένη ευρωπαϊκή οικονομία, θα πάει στα «τάρταρα».
Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές φωνές στην ΕΕ που ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε επίτηδες για να εξαγοραστούν στο μέλλον όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες από τον αμερικανικό παράγοντα και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος αμερικανοευρωπαϊκός χώρος που θα αντιπροσωπεύει αυτό που σήμερα αποκαλείται Δύση.
Το ινστιτούτο Bruegel (έκθεση Δεκεμβρίου 2024) τονίζει ότι το 2023 «οι βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 158% και 345% υψηλότερες αντίστοιχα από αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το ότι «μεταξύ των βιομηχανικών οικονομιών, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερο κόστος τελικής βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ».
«Τα υψηλά κόστη ενέργειας προκύπτουν από δύο παράγοντες: Το συνολικό κόστος ενέργειας και τον τρόπο κατανομής του», εξηγεί το ευρωπαϊκό think tank.
Η κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, άσχετα με το τι πλασάρεται για τις ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε περιοχή να εξαρτάται κυρίως από την πρόσβαση σε πόρους ορυκτών καυσίμων.
«Η Ευρώπη», επισημαίνει το Bruegel, «βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της: οι Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν φθηνά, εγχώρια παραγόμενα ορυκτά καύσιμα, ενώ η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης».
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Ρωσία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να καμφθεί παρά τις κυρώσεις.
«Η “επανάσταση του fracking”, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, παρείχε στις ΗΠΑ άφθονο και οικονομικό σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα παραγωγής και να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως».
Στον αντίποδα, το 2022 η ΕΕ κάλυψε το 64,4% της ενεργειακής της ζήτησης με εισαγωγές, «ενώ η εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου άγγιξε το 97,6%».
Η απόλυτη εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από τις εισαγωγές κατέστη εμφανής κατά την ενεργειακή κρίση του 2022.
Έκτοτε η ΕΕ έχει απεξαρτηθεί εν μέρει από το ρωσικό αέριο, ωστόσο έχει αυξηθεί η εξάρτησή της από το αμερικανικό LNG.
Με λίγα λόγια η ΕΕ επέλεξε να αλλάξει «ενεργειακό αφεντικό» μόνο που αυτό το πληρώνει πολύ περισσότερο!
«Το LNG είναι πιο ακριβό από το φυσικό αέριο αγωγών λόγω των επιπλέον εξόδων υγροποίησης και επαναεριοποίησης», εξηγεί το ευρωπαϊκό think tank.
Όμως «οι καταναλωτές στις ΗΠΑ δεν επωμίζονται αυτά τα κόστη, καθώς το φυσικό αέριο εξορύσσεται και μεταφέρεται άμεσα μέσω αγωγών.
Αντίθετα, οι καταναλωτές της ΕΕ πληρώνουν το πρόσθετο κόστος του LNG, με αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην ΕΕ να είναι σχεδόν πενταπλάσιες από αυτές των ΗΠΑ.».
Ακολούθως, οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου επηρεάζουν άμεσα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Bruegel υπογραμμίζει ότι «η μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας θα αλλάξει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των τιμών ενέργειας και, κατά συνέπεια, το κόστος για τους καταναλωτές».
Μάλιστα «κάποιες αλλαγές στις τιμές για διαφορετικά τμήματα καταναλωτών αναμένονται βραχυπρόθεσμα (μέχρι το 2030)». Ωστόσο άλλες αλλαγές, που έχουν πιο δομικό χαρακτήρα, θα υλοποιηθούν αργότερα, όταν «το σύστημα θα βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Βραχυπρόθεσμα, το συνολικό κόστος του συστήματος πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των παγκόσμιων αγορών ορυκτών καυσίμων.
Ένα κύμα νέας εξαγωγικής δυναμικότητας LNG αναμένεται να σαρώσει τις παγκόσμιες αγορές από το 2025, οδηγώντας σε μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν και όχι στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα και όχι χαμηλότερα από εκείνα των ΗΠΑ», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
«Δεδομένου του ρόλου της ως εισαγωγέα, οι τιμές της ΕΕ θα παραμείνουν υψηλότερες από αυτές των εξαγωγέων, όπως οι ΗΠΑ.
Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και, τελικά, σε μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.»
Φυσικά μέχρι να γίνουν όλα αυτά και οι ΗΠΑ να γίνουν ένα κάπως «οικονομικότερο αφεντικό» των Ευρωπαίων, οι μισθωτοί σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και ειδικά στην Ελλάδα που έχει τους χαμηλότερος μισθούς της Ευρωζώνης σε σχέση με το κόστος ζωής, απλώς θα «εξαερωθούν»