Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ελβετικές αρχές απαγορεύουν τη χρήση ρούχων και αντικειμένων που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης της μπούρκας και του νικάμπ, σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοτηλεόραση.
Τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ελβετικά φράγκα.
Ο λαός της Ελβετίας ψήφισε υπέρ της πρωτοβουλίας σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2021.
Τότε, το 51,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε την απαγόρευση.
Προηγουμένως, αυτός ο περιορισμός ίσχυε μόνο σε περιφερειακό επίπεδο στα καντόνια St. Gallen και Ticino.
Η απαγόρευση θα επηρεάσει τα ρούχα που φορούν πιστές μουσουλμάνες γυναίκες, όπως το νικάμπ και την μπούρκα, καθώς και τις μάσκες που φορούν οι ποδοσφαιρόφιλοι.
Απαγορεύεται πλέον η χρήση τους σε καταστήματα, εστιατόρια, κυβερνητικά γραφεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, ρούχα που καλύπτουν το πρόσωπο θα εξακολουθούν να μπορούν να φορεθούν σε χώρους λατρείας, στα καρναβάλια ή για προστασία από το κρύο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, Karin Keller-Sutter, η απαγόρευση θα επηρεάσει μόνο ένα μικρό μέρος των 400.000 μουσουλμάνων που ζουν στην Ελβετία. Από αυτούς, όπως σημείωσε η πολιτικός, μόνο περίπου 20-30 γυναίκες φορούν το νικάμπ.
Με την εισαγωγή της απαγόρευσης, η Ελβετία προσχώρησε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη παρόμοιους κανόνες. Μεταξύ αυτών είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία και η Ολλανδία. Η Γαλλία ήταν η πρώτη που απαγόρευσε τα καλύμματα προσώπου το 2011.
Προστασία ανηλίκων και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
Ένα άλλο μέτρο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2025 αφορά τους γάμους ανηλίκων που συνάπτονται στο εξωτερικό, ιδίως κατά τη διάρκεια διακοπών στη χώρα προέλευσης, μπορούν να ακυρωθούν ευκολότερα, με τροποποίηση του αστικού κώδικα.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ