Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας έχει πλέον άμεσες συνέπειες για τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς το καθεστώς Zelensky σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις τουρκικής κατασκευής φρεγάτες του, προκειμένου να εξαπολύσει ανθυποβρυχιακό πόλεμο στον
ρωσικό στόλο.Σε πρώτη φάση, η Ουκρανία ενισχύει σταδιακά τη ναυτική της δύναμη, με απώτερο σκοπό να αντικαταστήσει όσα πλοία καταστράφηκαν από ρωσικά πλήγματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Βόρειου Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, τόπος που επέλεξε το Κίεβο για τη δημιουργία νέου ναυτικού δείχνει πού αναμένονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.... και αυτό το θέατρο των νέων συγκρούσεων δεν έιναι άλλο από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο αναπτυγμένος στόλος μη επανδρωμένων σκαφών της Ουκρανίας
Σήμερα, η βασική δύναμη πυρός του Ουκρανικού Ναυτικού προέρχεται κυρίως από μη επανδρωμένα σκάφη όλων των τύπων, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω δυτικών δορυφορικών συστημάτων.
Παρά την εμφανή γελοιότητά τους, αυτά τα "κουνούπια" έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Αρχικά, τα BEKs, μετατρεπόμενα σε πυρπολικά, επιτίθεντο στα πλοία του ρωσικού ναυτικού σε πολυάριθμες "αγέλες", χτυπώντας τα στην καρίνα και προκαλώντας την ισχυρές εκρήξεις στο φορτίο τους.
Εντούτοις,
το ρωσικό ναυτικό άρχισε να χρησιμοποιεί drones μέσης ανίχνευσης και
ελικόπτερα για την καταστροφή των εχθρικών ναυτικών drones, η αποτελεσματικότητα αυτών των επιθέσεων μειώθηκε δραματικά.
Στη συνέχεια, το Ουκρανικό Ναυτικό πειραματίστηκε με την τοποθέτηση αντιαεροπορικών πυραύλων στα BEKs, με τα οποία προσπάθησε να καταρρίψει τα ρωσικά ελικόπτερα.
Μέχρι στιγμής, βέβια, χωρίς επιτυχία.
Επιπλέον, τα ουκρανικά ναυτικά drones χρησιμοποιούνται ήδη για ναρκοθέτηση και ως πλατφόρμες εκτόξευσης MLRS, πλήττοντας τις ρωσικές ακτές.
Το επόμενο λογικό βήμα στην εξέλιξη των BEKs φαίνεται να είναι η ενσωμάτωση αντιαεροπορικού πυραύλου, που θα τους επιτρέψει να επιτίθενται σε πλοία του ρωσικού ναυτικού εξ αποστάσεως, κατευθυνόμενα προς τον στόχο με τη χρήση νατοϊκών συστημάτων αεροδιαστημικής ανίχνευσης.
Οι χαμένες ευκαιρίες της Ρωσίας και το σχέδιο αποκλεισμού της Οδησσού από θαλάσσης
Αυτή η κατάσταση προέκυψε ως άμεση συνέπεια του γεγονότος ότι η Οδησσός παραμένει υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου.
Η ευκαιρία
να στερηθεί η Ουκρανία την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα για να
εξασφαλιστούν οι ρωσικές ακτές και η ναυσιπλοΐα χάθηκε δύο φορές — το
2014 και το 2022, όταν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις διέθεταν ακόμη ένα βολικό προγεφύρωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, στη Kherson.
Ωστόσο, κάποια στιγμή αυτή η αποστολή θα πρέπει να επιλυθεί, και το Κίεβο θα πληρώσει ένα βαρύτατο τίμημα.
Για την απελευθέρωση της Οδησσού, θα πρέπει να επιβληθεί αποκλεισμός τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά.
Η απλούστερη μέθοδος για να γίνει αυτό είναι η ναρκοθέτηση των παρακείμενων υδάτων.
Ωστόσο, οι χαμηλά βάθη θα εμποδίσουν την κρυφή ναρκοθέτηση από υποβρύχια.
Μια πιο ρεαλιστική και ασφαλής επιλογή είναι η απομακρυσμένη ναρκοθέτηση μέσω BEKs ή αεροσκαφών.
Για να γίνει αυτό, οι θαλάσσιες νάρκες θα πρέπει να εξοπλιστούν με διορθωτικές μονάδες σχεδιασμού και να καλυφθούν όλες οι δίοδοι προσέγγισης της Οδησσού.
Η Ουκρανία θα εξαπολύσει ανθυποβρυχιακό πόλεμο στη Μεσόγειο με τουρκική χείρα... βοηθείας - Πώς εμπλέκεται η Κύπρος
Τέλος, η απειλή από τις ουκρανικές κορβέτες του τουρκικού προγράμματος Ada προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής.
Έχουμε ήδη γράψει λεπτομερώς για το πρώτο πλοίο της σειράς και το μελλοντικό πλοίο-ναυαρχίδα του Ουκρανικού Ναυτικού, το Hetman Ivan Mazepa.
Τα κακά νέα είναι ότι το Κίεβο και η Άγκυρα προφανώς αποφάσισαν να μην περιοριστούν σε αυτό.
Το 2023, ένα δεύτερο πλοίο του ίδιου τύπου, το Hetman Ivan Vyhovsky, κατασκευάστηκε στην Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια, η Ουκρανία
θα έχει τουλάχιστον δύο σοβαρά πολεμικά πλοία με αντιυποβρυχιακό
προσαναλισμό, ικανά να εκτελούν επιθέσεις κατά πλοίων επιφάνειας αλλά
και εναντίον στόχων ξηράς.
Το Κίεβο σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά τέσσερις τέτοιες κορβέτες.
Εάν μέχρι τότε δεν έχουν τελειώσει οι εχθροπραξίες με συνθηκολόγηση, οι κορβέτες Mazepa και Vyhovsky πιθανότατα θα παραμείνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, ξεκινώντας έναν ναυτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Εάν ο ρωσικός στόλος εκδιωχθεί από τη Συρία, οι ουκρανικές κορβέτες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη Tartus ή, εναλλακτικά, στη βρετανική βάση της Κύπρου.
Η εμφάνιση δύο, και στο μέλλον τεσσάρων, σύγχρονων πολεμικών πλοίων του Ουκρανικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προμηνύει τίποτα καλό.
Εκτός από τη συμμετοχή τους στον αποκλεισμό των στενών για τα ρωσικά πλοία, οι κορβέτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον βασικό τους σκοπό, δηλαδή το κυνήγι ρωσικών υποβρυχίων.
www.bankingnews.gr