Η διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, βρίσκεται ήδη στη Συρία και συναντήθηκε με τον ηγέτη των ισλαμιστών που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ, ενώ η Ουάσινγκτον ακύρωσε την επικύρωση του Αλ-Σάραα ή
Αλ-Τζολάνι για 10.000.000 δολάρια.Κάποια θέματα, που πιθανότατα, θα θέσουν οι Αμερικανοί στην Δαμασκό και την νέα ηγεσία της, σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι τα εξής:
- Η ανάγκη για λογοδοσία του προηγούμενου καθεστώτος και για τη δημιουργία μιας διαρκούς ειρήνης με το Ισραήλ.
- Η παραδοχή ότι το Ιράν και η Ρωσία φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία.
- Σύνταγμα και δικαστικό σύστημα: Η ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα που θα ενισχύσει το δικαστικό σύστημα και τις αστυνομικές αρχές.
- Μεταβατικός συνασπισμός: Η δημιουργία μιας ουδέτερης κυβέρνησης που θα διασφαλίσει τον εθνικό διάλογο μέχρι την εκλογή καινούργιας.
- Η αντικατάσταση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) με την εθνική αστυνομία, για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας.
- Ζητήματα ιθαγένειας και μειονοτήτων.
- Η αποτροπή της δράσης και δημιουργίας παραστρατιωτικών ομάδων.
Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Παιδείας της Συρίας παρουσίασε την εκπαιδευτική ατζέντα της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αγόρια και κορίτσια θα έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η θρησκεία, τόσο του Ισλάμ, όσο και του Χριστιανισμού, θα συνεχίσει να περιλαμβάνεται στο σχολικό πρόγραμμα. Θα καταργηθούν οι σπουδές και οι εξετάσεις για την ένταξη στο κόμμα Μπάαθ του Άσαντ, μία απόφαση που όλοι αναγνωρίζουν πως έχει θετικό πρόσημο.
Ωστόσο, η νέα ηγεσία της Συρίας, θα κριθεί κυρίως, από τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στη μεταχείριση των γυναικών. Ακόμη και πριν από την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η HTS είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών στην Ιντλίμπ, θέτοντας αυστηρούς κανόνες για την ενδυμασία και περιορίζοντας σημαντικά τον ρόλο τους στη δημόσια ζωή. Οι ενέργειες αυτές αποτυπώνουν τα μελλοντικά σχέδια της HTS για τη Συρία, ενώ παράλληλα εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών στην χώρα.
Η μισογυνία, συχνά υποτιμημένη στις διεθνείς προτεραιότητες για την παγκόσμια ασφάλεια, δεν περιορίζεται στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την εμφάνιση και τη διαιώνιση της βίαιης εξτρεμιστικής δράσης. Όταν τα δικαιώματα των γυναικών παραβλέπονται ή καταπιέζονται συστηματικά, η κοινωνική αστάθεια που προκαλείται δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας.
Το στοίχημα για την Δαμασκό
Το στοίχημα για τη Συρία, παράλληλα με τις άλλες μεταρρυθμίσεις, την σταθερότητα και την ανοικοδόμηση της χώρας είναι, αν η HTS μπορεί να αποδείξει έμπρακτα ότι απομακρύνεται από το εξτρεμιστικό παρελθόν της και συνεχίσει σε μια νέα, μετριοπαθή μορφή διοίκησης, όπως διατείνεται η νέα ηγεσία ότι θα εφαρμόσει. Επιπλέον, η νέα ηγεσία, ταυτόχρονα με την επικοινωνιακή στρατηγική της, θα κριθεί εάν θα ενισχύσει την κοινωνία των πολιτών και υποστηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, ώστε να διασφαλίσει την οικοδόμηση μιας πολυφωνικής και βιώσιμης κοινωνίας στη Συρία.
Ευθύνη έχουν και οι χώρες της διεθνούς κοινότητας. Άμεσα θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, απαιτεί περισσότερα από απλές δηλώσεις. Απαιτεί ουσιαστική στήριξη σε μεταρρυθμίσεις που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση των θεσμών και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των μειονοτήτων.