«Η οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας…πρώιμο βήμα ή στρατηγική αναγκαιότητα;» (Αραβική Ανάλυση)...

Η Τουρκία επιδιώκει να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με τη Συρία στη Μεσόγειο, σε ένα βήμα που εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Άγκυρας να ενισχύσει τα οικονομικά και στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με

το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της νομιμότητας των συμφωνιών με μια μεταβατική κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις απαιτήσεις για διεθνή αναγνώριση.

Τουρκία food tours

Δημοσίευμα από την «Independent Arabia» ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα φεισθεί προσπάθειας, επενδύοντας στις σχέσεις της με τη νέα ηγεσία της Συρίας για να υπογράψει οικονομικές, πολιτικές και συμφωνίες ασφαλείας που θα προστατεύουν τα συμφέροντά της στον νότιο γείτονα και στην περιοχή συνολικά.

Παρά το γεγονός ότι η εξουσία της Δαμασκού σήμερα είναι προσωρινή και δεν έχει τη διεθνή νομιμότητα, ωστόσο τα κράτη έχουν την εξουσία να συνάπτουν συνθήκες και συνεννοήσεις με εξωτερικά μέρη, ειδικά σε στρατηγικά ζητήματα.

  • Πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουκαντίρ Οράλογλου, δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με τη Συρία στη Μεσόγειο μετά το σχηματισμό μόνιμης κυβέρνησης στη Δαμασκό, σημειώνοντας ότι «αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στις δύο χώρες να καθορίζουν τις περιοχές επιρροής τους για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου» και οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία σε αυτόν τον τομέα «θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

    Τουρκία food tours

Το προηγούμενο της Λιβύης

Η γρήγορη προσέγγιση που έρχεται στο μυαλό των Σύρων και των χωρών της περιοχής είναι η συμφωνία που υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, το 2019.

Οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και έθεσε τις εσωτερικές λιβυκές διαμάχες από τη μια πλευρά και προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων χωρών με ακτές στη Μεσόγειο, από την άλλη, σύμφωνα με την «Independent Arabia».

Σε επίπεδο Λιβύης, η κυβέρνηση Σάρατζ δεν εκπροσώπησε τη χώρα ως σύνολο, αλλά η  κυβέρνηση της Τρίπολης πέρασε μια ‘συνεννόηση’ που δίνει στους Τούρκους μεγάλη επιρροή στα διεθνή και περιφερειακά ύδατα στη Μεσόγειο εις βάρος άλλων μερών.

Παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές αντιρρήσεις, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη στις 5 Δεκεμβρίου 2019 και την ίδια ημέρα εγκρίθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών , António Guterres, επικύρωσε τη συμφωνία το 2020 βάσει του άρθρου (102) του Καταστατικού του Διεθνούς Οργανισμού.

Μέσω αυτής της προσέγγισης, η σημερινή συριακή κυβέρνηση χρειάζεται διεθνή αναγνώριση που της επιτρέπει να συνάπτει συμφωνίες με εξωτερικές χώρες και μέρη, κάτι που αντιλαμβάνεται η Τουρκία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οράλγολου, ο οποίος είπε ότι «η πρόοδος στη διαπραγμάτευση μιας θαλάσσιας συμφωνίας απαιτεί μια σταθερή πολιτική αρχή στη Συρία και η χώρα του θέλει να συνεργαστεί με αυτήν την αρχή σε πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών.

Η νομιμότητα που φιλοδοξεί η νέα ηγεσία της Συρίας εξακολουθεί να συζητείται στους διαδρόμους της πολιτικής στις μεγάλες χώρες που ηγούνται του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις χώρες που ενδιαφέρονται για το συριακό φάκελο στην περιοχή που αναμένεται να εφαρμόσουν τόσο ο Αχμέντ αλ Σαράα όσο και η προσωρινή κυβέρνησή του, προκειμένου να πείσουν τον κόσμο για τις καλές προθέσεις τους έναντι των Σύρων και της περιφερειακής ασφάλειας.

Ξεκινώντας από τον εθνικό διάλογο και οδηγώντας στη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών στη χώρα με βάση ένα νέο σύνταγμα στο οποίο συμφωνούν οι Σύροι και βάσει του οποίου θα έχουν κυβέρνηση, προεδρία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όλα αυτά είναι βήματα που πρέπει να ληφθούν θεωρητικά υπόψη για να αποκτήσει μια νόμιμη εξουσία η συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκός, που μπορεί να συνάψει συμμαχίες, συμβάσεις και συνεννοήσεις με εξωτερικά μέρη.

Βιάστηκε η Τουρκία;

Το ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία έσπευσε να ανακοινώσει τα σχέδιά της στη λεκάνη της Μεσογείου πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία και οι Σύροι αποκτήσουν μια νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση;

Κατά τη γνώμη του καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Σαμίρ Σάλψα, οι αντιλήψεις σχετικά με αυτήν την περιοχή στη συριακή πτυχή ήταν πάντα ασαφείς και δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και η Άγκυρα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να τις επιβεβαιώσει και να τις διευκρινίσει σήμερα χωρίς να καθυστερήσει, για να γίνει γνωστή η θέση της, έστω και σε προκαταρκτική μορφή.

Μπορεί να υπογράψει ‘δέσμευση’

Ο Σάλχα επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Δαμασκό δεν έχει επαρκή νομιμότητα για να συνάψει τελικές συμφωνίες με εξωτερικά μέρη, αλλά η Άγκυρα μπορεί να υπογράψει ένα προκαταρκτικό μνημόνιο με τους νέους ηγέτες της Συρίας που θα χρησιμεύσει ως το γενικό πλαίσιο για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις ή συνεννοήσεις σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον, θέτοντας δηλαδή προδιαγραφές ώστε γενικά να εγγυώνται τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Κατά τη γνώμη του ερευνητή και ακαδημαϊκού διεθνούς δικαίου, Άχμεντ Ατζάζ, η προσωρινή κυβέρνηση στη Δαμασκό, ως «ντε φάκτο» κυβέρνηση, μπορεί να συνάψει εξωτερικές συμφωνίες εφόσον έχει πρεσβευτές και εκπροσωπεί το συριακό κράτος στα διεθνή φόρουμ, αλλά ότι δεν αναιρεί το δικαίωμα του επόμενου συριακού κοινοβουλίου να επανεξετάσει και να εγκρίνει αυτές τις συμφωνίες ή να το ανακαλέσει σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον.

Ο Ατζάζ τονίζει ότι «εφόσον η συριακή προσωρινή κυβέρνηση είναι σε θέση να ελέγχει την ασφάλεια και να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας σύμφωνα με γνωστά πρότυπα, μπορεί να συνάπτει οικονομικές, πολιτικές, συμφωνίες ασφαλείας και άλλες συμφωνίες με εξωτερικά μέρη, αλλά κρίνοντας το περιεχόμενο αυτών των συμφωνιών οι όροι της σκοπιμότητας, της δικαιοσύνης και της εκπλήρωσης των εθνικών τους φιλοδοξιών παραμένουν εξαρτημένοι από το εκλεγμένο συριακό κοινοβούλιο».

Ο ηγέτης της νέας συριακής κυβέρνησης, Άχμεντ αλ Σαράα,  δήλωσε πρόσφατα ότι η προσωρινή κυβέρνησή του θα εξετάσει τη σκοπιμότητα των συμφωνιών που υπέγραψε το πρώην καθεστώς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια για να εξετάσει τη δικαιοσύνη τους για τους Σύρους, αφού ο έκπτωτος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ολοκλήρωσε τις συμφωνίες με τη Μόσχα από θέση αδυναμίας επειδή χρειαζόταν την προστασία και τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας έναντι της αντιπολίτευσης.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο Σαράα και η κυβέρνησή του θα συνάψουν συμφωνίες με την Τουρκία με βάση την επείγουσα ανάγκη τους για από πολλές απόψεις ή με βάση το κρατικό συμφέρον.

TurkPress

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ