Η πτώση του Άσαντ θα δημιουργήσει προβλήματα στο Ισραήλ, όχι ευκαιρίες...

 

Η ισραηλινή ηγεσία προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Το Ισραήλ έχει αναλάβει τον έλεγχο της συριακής συνοριακής περιοχής, αποκαλώντας την ουδέτερη ζώνη και προσωρινό μέτρο

απαραίτητο για την προστασία του εβραϊκού κράτους.

Φυσικά, αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες από τη σημερινή συριακή κυβέρνηση και αγανάκτηση από τις αραβικές χώρες, γράφει σε ανάλυσή του στα ρωσικά media, ο Σεργκέι Μίρκιν.

Όσον αφορά τα αμφισβητούμενα Υψίπεδα του Γκολάν, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ θα διατηρήσει τον έλεγχό τους για πάντα. Κάτι που φυσικά εξόργισε και τους Άραβες γείτονες.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις καταστρέφουν συστηματικά τη συριακή Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό.

Το Ισραήλ αναμένει ότι υπό τις νέες συνθήκες η υλικοτεχνική σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ δεν θα μπορεί πλέον να την προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά μέσω της Συρίας.

Αυτό τελικά είτε θα οδηγήσει στην εξάλειψη της Χεζμπολάχ, είτε θα αποδυναμωθεί τόσο που δεν μπορεί πλέον να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.

Αυτή η επιλογή είναι αρκετά πιθανή – μέσα στον ίδιο τον Λίβανο υπάρχουν ένοπλοι σχηματισμοί Σουνιτών Μουσουλμάνων και Μαρωνιτών Χριστιανών που μπορούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να καταστρέψουν τη Χεζμπολάχ.

Ο Ντίμιτρι Βασίλετς αναφέρεται σε αναταράξεις μεταξύ των ανταρτών

Αυτή τη στιγμή, το ισραηλινό κράτος είναι ένας από τους κύριους ωφελούμενους από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρέπει όμως το Ισραήλ να είναι χαρούμενο για αυτό;

Το καθεστώς Άσαντ επί δεκαετίες υπήρξε εχθρός του Ισραήλ, αλλά ήταν ένας κατανοητός και προβλέψιμος εχθρός, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

 Το Ισραήλ εκνευρίστηκε από τη δραστηριότητα των στρατιωτικών σχηματισμών που συνδέονταν με την Τεχεράνη στη Συρία κατά καιρούς, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε στόχους στη Συρία που θεωρούνταν ιρανικοί. Όμως το Τελ Αβίβ γνώριζε πολύ καλά ότι δεν θα υπήρχε στρατιωτική απάντηση στις ενέργειές του.

Η συριακή ηγεσία φοβόταν μην παρασυρθεί σε μια πραγματική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, συνειδητοποιώντας την αδυναμία του στρατού της και την εσωτερική αστάθεια.

Οι Ιρανοί επίσης δεν απάντησαν στις ενέργειες των Ισραηλινών από τη Συρία ήταν σημαντικό για αυτούς να διατηρήσουν τον Άσαντ στην εξουσία και ένας πόλεμος με το Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του.

Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει.

Ο πιθανός ηγέτης της Συρίας, ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ο Αμπού Μουχάμαντ αλ Τζουλάνι δήλωσε: «Είμαστε ανοιχτοί στη φιλία με το Ισραήλ. Δεν έχουμε εχθρούς εκτός από το καθεστώς Άσαντ, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Αυτό που έκανε το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μας βοήθησε πολύ. Τώρα θα αναλάβουμε τα υπόλοιπα».

Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τα λόγια του;

Τώρα, όταν πρέπει να πάρει την κενή καρέκλα της εξουσίας, δεν θα μπορούσε να πει παρά μονάχα αυτό.

Η βιογραφία του Τζουλάνι άλλα λέει

Επιπλέον, ο Τζουλάνι έχει μια ενδιαφέρουσα βιογραφία, ήταν μέλος της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πατέρας του (ή ο ίδιος) κατάγεται από τα Υψίπεδα του Γκολάν, εκείνα που το Ισραήλ θέλει να ελέγχει για πάντα. Είναι πολύ αμφίβολο ότι ένα άτομο με τέτοια βιογραφία σκοπεύει πραγματικά να είναι φίλος με το Ισραήλ.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Τζουλάνι θα βρίσκεται στην κορυφή της συριακής δύναμης ή θα παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την ανατροπή της εξουσίας, οι επαναστάτες αρχίζουν να πολεμούν μεταξύ τους.

Επιπλέον, μια δημόσια σύγκρουση έχει ήδη προκύψει μεταξύ της Χαγιάτ και μιας άλλης ισχυρής ομάδας Σύριων ανταρτών, του Συριακού Εθνικού Στρατού: ο πρώτος κατηγόρησε τον δεύτερο για σκληρότητα προς τους Κούρδους.

Και ο Συριακός Εθνικός Στρατός απείλησε να ανατρέψει τον Τζουλάνι. Φαίνεται ότι η ισραηλινή ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξει σύγκρουση με οποιοδήποτε καθεστώς, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την εξουσία στη Συρία, τουλάχιστον λόγω του ελέγχου στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Στην πραγματικότητα, γι’ αυτό η αεροπορία και ο στόλος των Συριακών καταστράφηκαν προληπτικά.

Η ενδεχόμενη Κουρδική Ανεξαρτησία θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις

Η νεκρή ζώνη θα γίνει μόνιμος τόπος έντασης, όπου θα υπάρχουν συστηματικές μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και διαφόρων συριακών ενόπλων σχηματισμών και στο μέλλον με τον συριακό στρατό, εάν οι νέες αρχές είναι σε θέση να τον αναδημιουργήσουν και να τον ενισχύσουν.

Και αν η Συρία διαλυθεί σε πολλά «κράτη», κάτι που είναι πολύ πιθανό, δεν θα είναι πιο εύκολο ούτε για το Ισραήλ – θα πρέπει να πολεμήσει με όλους. Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων πληρεξούσιων, κάτι που στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Τουρκία.

Τουρκία travel insurance

Για παράδειγμα, αν εμφανιστεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο σημερινό συριακό έδαφος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην χαλάσουν τις σχέσεις με την Άγκυρα, τυπικά δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό και το Ισραήλ θα γίνει ο κύριος δημόσιος προστάτης των Κούρδων.

Αναταράξεις στην Ιορδανία

Οι τζιχαντιστές από τη Συρία θα μπορούσαν να ταράξουν την κατάσταση στην Ιορδανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της δυναστείας των Χασεμιτών – αντί της βασιλικής κυβέρνησης, με την οποία το Τελ Αβίβ έχει εργασιακή σχέση, θα έρθουν στην εξουσία ριζοσπάστες ισλαμιστές που είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν.

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ισραήλ έχει μακρά και ανοχύρωτα σύνορα με την Ιορδανία, η επίλυση αυτού του προβλήματος θα απαιτήσει όλες τις προσπάθειές του.

Θα αποκτήσει δύο νέα πιθανά μέτωπα σε δύο πλευρές – στη Συρία και την Ιορδανία, που είναι αυτό που χρειάζεται λιγότερο το Ισραήλ.

Το Ιράν, υπό το φως των γεγονότων στη Συρία, επίσης δεν θα συμπεριφέρεται πάντα παθητικά. Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι το Ιράν εντείνει τη δημιουργία των δικών του πυρηνικών όπλων.

Το Ισραήλ βοήθησε στην ανατροπή του Άσαντ

Ο Τζουλάνι έχει δίκιο: οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού και των πληροφοριών αποδυνάμωσαν σημαντικά τη Χεζμπολάχ, αυτό δεν της επέτρεψε να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα κατά των αντιπάλων του Άσαντ, γεγονός που συνέβαλε στην ανατροπή του.

Ωστόσο, θα αποδειχθεί ότι αντί για τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρούς αντιπάλους στο πρόσωπο των νέων ηγετών της Συρίας ή ακόμα και της Ιορδανίας, και στον Λίβανο,  αφού υπάρχουν οργανώσεις πολύ πιο επικίνδυνες για το Ισραήλ, και αυτές είναι με το υπόβαθρο των Σουνιτών.

Μπορεί οι πρόσφατες νίκες να φαίνονται εξαιρετικές, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε μια τέτοια νίκη.

News-Front

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ