Αντιπαράθεση Τουρκίας – ΗΠΑ για το μέλλον της Συρίας...

 

«Συρία: Σενάρια αντιπαράθεσης Τουρκίας και Αμερικής με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ», γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Μια αναφορά του Al Jazeera.net επιβεβαίωσε ότι με την ανατροπή

του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν περίπλοκα πολιτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, όπου εδρεύουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) , το οποίο εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ενώ η Τουρκία λέει ότι αυτές οι δυνάμεις απειλούν την εθνική της ασφάλεια ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα ενάντια στο τουρκικό κράτος για περισσότερα από 40 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες τις θεωρούν ουσιαστικό εταίρο στον πόλεμό τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Al Jazeera.net.

Πολλαπλά σενάρια επιβάλλονται από τους υπολογισμούς των περιφερειακών και διεθνών συμφερόντων, τη στιγμή που οι δύο χώρες επιδιώκουν να διατηρήσουν την ισορροπία των σχέσεών τους παρά τις βαθιές διαφορές για την τύχη των κουρδικών δυνάμεων και τη μελλοντική επιρροή τους στη Συρία.

Οι επιλογές που πρότεινε η Άγκυρα

Η Τουρκία κλιμάκωσε τον τόνο της προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «θα συντρίψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις το συντομότερο δυνατό».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι να τερματίσει την παρουσία των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού, θεωρώντας ότι έχει δύο επιλογές: είτε να αυτοδιαλυθεί είτε να αντιμετωπίσει την εξάλειψή της με τη βία.

Ο Φιντάν εξήγησε ότι η τουρκική θέση για τις κουρδικές οργανώσεις στη Συρία αντιπροσωπεύει ένα «υπαρξιακό» ζήτημα που σχετίζεται με την τουρκική εθνική ασφάλεια.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε, την Πέμπτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν αφίχθη στην Ιορδανία κατά την έναρξη της περιοδείας του στην περιοχή, για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία, τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην αποτροπή της επιστροφής του ISIS και ο Μπλίνκεν περιέγραψε αυτόν τον ρόλο ως «ζωτικό για τη σταθερότητα στη Συρία μετά από χρόνια σύγκρουσης με την οργάνωση».

Η Τουρκία βρίσκεται σε αναμονή της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πολιτικός ερευνητής Αχμέτ Οζκούρ πιστεύει ότι η Τουρκία δεν ποντάρει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με την τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά μάλλον περιμένει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει την εξουσία.

«Αυτή δεν είναι η μάχη μας στη Συρία, είναι μια σαφής ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να κινηθεί για να μειώσει την υποστήριξή της στις κουρδικές δυνάμεις».

Τα Ισχυρά χαρτιά της Άγκυρας στη Συρία

Ο Οζκούρ εξήγησε -σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Net- ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βρίσκονται σε αδύναμη θέση, επικαλούμενος τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία εγγυάται την ασφαλή αποχώρηση των μελών των SDF από την πόλη Μανμπίτζ, βορειοανατολικά του Χαλεπίου, τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν θα θυσιάσει την εθνική της ασφάλεια για χάρη των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα δεχτεί το PKK να παραμείνει στη βόρεια Συρία ως μόνιμη δύναμη».

Κατά τη γνώμη του, η Τουρκία έχει ισχυρά χαρτιά πίεσης σε αυτό το στάδιο, ειδικά μετά την πτώση του συριακού καθεστώτος, που την έφερε στη θέση του μεγαλύτερου νικητή σε περιφερειακό επίπεδο, και μπορεί να καταφέρει να συνεννοηθεί με τη νέα ηγεσία της Συρίας για να επιβάλλει τον λόγο της εναντίον άλλων δυνάμεων, πρόσθεσε.

Ο ερευνητής πίστευε ότι η Τουρκία θα ήταν σε θέση να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ικανότητά της να ελέγξει την περιοχή και να μην επιτρέψουν την επιστροφή του ISIS, κάτι που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει τα σύνορά της και να εξαλείψει τις «τρομοκρατικές δυνάμεις» εκεί.

Ο Οζκούρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία μπορεί να καταφύγει στη στρατιωτική επιλογή εάν οι δυνάμεις των SDF επιμείνουν να παραμείνουν στην περιοχή και δεν απέκλεισε ότι η Τουρκία θα ζητούσε τη βοήθεια των δυνάμεων της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ για να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Από την άλλη σε μια συνέντευξη του στο Al Jazeera Net, ο Πρέσβης Frederick Hof, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bard στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και ειδικός στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι «οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία σχετίζονται με μια πλειοψηφική κουρδική πολιτοφυλακή που βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταστείλουν την ομάδα του ISIS».

Κατά τη γνώμη του, «Αυτές οι εντάσεις μπορούν να διαχειριστούν. Αντίθετα, η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον πρέπει απλώς να συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν την εμφάνιση ενός νέου, κατάλληλου, περιεκτικού και νόμιμου καθεστώτος στη Συρία».

Πρόσθεσε, «Αλλά η κατάσταση στη Συρία θα συνεχίσει να θέτει προκλήσεις για την Τουρκία και δεν θα είναι εύκολο να διαχειριστεί μια επιτυχημένη και ομαλή μετάβαση σε μια χώρα που έχει υποφέρει.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ