Το Εκλεκτορικό Σώμα στο κοινοβούλιο της Γεωργίας καθαίρεσε την παράνομη γαλλικής καταγωγής πρόεδρο της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι και στην θέση της εκλέχτηκε ο Μιχαήλ Καβελασβίλι.
Η Σ.Ζουραμπισβίλι αμφισβήτησε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν αναγνώρισε επειδή βγήκε νικητής το εθνικής κατεύθυνσης κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο»!
Να σημειωθεί ότι ήδη από τις 16 Οκτωβρίου 2023 το Συνταγματικό Δικαστήριο ε’είχε αποφασίσει ότι η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι παραβίασε το Σύνταγμα και έκανε δεκτό το αίτημα να διεξαχθεί ψηφοφορία μομφής εναντίον της στο κοινοβούλιο.
Με λίγα λόγια θεωρούνταν από πέρσι ότι κακώς συνέχιζε να είναι πρόεδρος της χώρας.
Ο Μ.Καβελασβίλι εκλέχθηκε πρόεδρος της Γεωργίας, σε μία περίοδο που η χώρα βιώνει έντονες ταραχές καθώς οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Δύση θέλουν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών το οποίο δεν τους ήταν καθόλου αρεστό.
Η κίνηση του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» να «παγώσει» τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, ήταν μια αφορμή για να ξεσπάσει ένα ευρύ κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ως επί το πλείστον είναι κατευθυνόμενες.
Ο Καβελασβίλι θεωρείται αντιδυτικός και υποστηρίζει πως το μέλλον της Γεωργίας δεν βρίσκεται σε θεσμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά στην εγγύτητα με την Ρωσία και την Ευρασία.
Το ερώτημα τώρα είναι πως θα γίνει η διαδοχή στην προεδρία καθώς η Ζουραμπισβίλι λέει ότι δεν θα παραδώσει τη θέση της και ότι δεν αναγνωρίζει το νέο πρόεδρο!
Επισήμως βέβαια και με βάση το θεσμικό πλαίσιο της Γεωργίας πρόεδρος είναι ο Καβελασβίσλι και δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει αλλά μπορεί να αποσκοπεί στην δημιουργία νέων επεισοδίων με την στάση της.
Μία στάση που αναμένεται να υποστηριχθεί και από την Δύση και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως θέλει να δημιουργηθεί μία νέα «Μαϊντάν», δηλαδή τόσο μεγάλες ταραχές που να αποφέρουν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την αντικατάσταση της με μία φιλοδυτική όπως είχε γίνει και στην Ουκρανία το 2014.
Nα σημειωθεί ότι η Ζουραμπισβίλι στο παρελθόν λόγω της γαλλικής καταγωγής της (γεννήθηκε στην Γαλλία), έχει υπηρετήσει τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Δύσης.
Συγκεκριμένα ήταν Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην απορροφημένη πλέον από την ΕΕ, Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και ήταν επίσης Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.
Συνεπώς έχει ένα πλούσιο παρελθόν εξυπηρέτησης των δυτικών συμφερόντων.
Ήταν σαν μία πρόεδρος «λομπίστρια» της Δύσης και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που επιχειρούσε να φέρει εμπόδια σε νόμους του κυβερνώντος κόμματος.