Η τζιχαντιστική Συρία θα ζητήσει 300 δισ. δολάρια αποζημίωση από το Ιράν...

 Οι νέες τζιχαντιστικές συριακές Αρχές πρόκειται να απαιτήσουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από το Ιράν για τον συριακό λαό. Αυτό αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης 24/12 στη λιβανέζικη εφημερίδα Al-Moudoun.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δημοσίευμα, η Συρία σχεδιάζει να απαιτήσει την αποζημίωση προσφεύγοντας στα διεθνή δικαστήρια.

Η αιτία της δράσης είναι «για όλη τη ζημιά που έχει προκαλέσει το Ιράν στους Σύρους και στη συριακή υποδομή ως αποτέλεσμα της «εγκληματικής και καταχρηστικής» στάσης του από το καθεστώς του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ».

Την ίδια στιγμή, ένα άρθρο που γράφτηκε σε ένα από τα ειδησεογραφικά κανάλια της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η «Ιρανοφοβία» κυριαρχεί στη νέα γενική διοίκηση στη Συρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σειρά των μορφών στη νέα συριακή κυβέρνηση δείχνει το φαινόμενο της ιρανοφοβίας που κυριαρχεί στο σύστημα.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι «το Ιράν δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές μας υποθέσεις και το προειδοποιούμε να μην διασπείρει το χάος και ότι το Ιράν θα φέρει τις συνέπειες για αυτό».

Είχε προηγηθεί ο νέος ηγεμόνας, Άχμεντ αλ-Σάρα, γνωστός με το τζιχαντιστικό πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της απομάκρυνσης του Ιράν και των «αντιπροσώπων» του από τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο σιιτικός άξονας συνεχίζει την εκστρατεία του για να απεικονίσει τον Αλ Γκολάνι και την κυβέρνησή του ως «σιωνιστές» και «απεσταλμένους της Αμερικής και της Τουρκίας», με στόχο να θέσει τη Συρία στον έλεγχό τους.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε το μέλλον της Συρίας, καθώς πολλές εξελίξεις θα μπορούσαν να τo επηρεάσουν αφού ο ομόλογός του στη νεοσύστατη συριακή κυβέρνηση επέκρινε σφοδρά την Τεχεράνη.

«Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε, τόσο για εμάς όσο και για εκείνους τους άλλους που πιστεύουν ότι κερδήθηκαν νίκες στη Συρία», είπε χαμογελώντας ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράγκτσι σε ένα σύντομο απόσπασμα συνέντευξης που κυκλοφόρησε στο κανάλι του στο Telegram την Τετάρτη 25/12.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει περιγράψει τα γεγονότα στη Συρία ως τέχνασμα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ –με βοήθεια της γειτονικής Τουρκίας– έχει χρησιμοποιήσει πιο ισχυρή γλώσσα.

«Η νεολαία της Συρίας δεν έχει τίποτα να χάσει.

»Τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα σπίτια και οι ζωές τους δεν είναι ασφαλή», είπε σε ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Τι μπορούν να κάνουν; Πρέπει να σταθούν με σταθερή αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτούς που ενορχήστρωσαν και προκάλεσαν αυτήν την ανασφάλεια και, αν θέλει ο Θεός, θα τους επικρατήσουν».

Ο Ιρανός ηγέτης είπε επίσης ότι ο σχεδιασμός των ΗΠΑ να «κυριαρχήσουν» στις χώρες συνίσταται είτε στη δημιουργία ενός καθεστώτος με το οποίο μπορούν να συνεργαστούν είτε σε «χάος και ταραχές».

Τα γεγονότα της Συρίας, είπε ο Χαμενεΐ, οδήγησαν στο τελευταίο.

Το Ιράν ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία, για να διατηρήσει τον αλ Άσαντ στη θέση του με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Ο υπό την ηγεσία του Ιράν «άξονας αντίστασης» έχασε ένα από τα μέλη του και μια κρίσιμη οδό ανεφοδιασμού στη Χεζμπολάχ μέσω της Συρίας με την πτώση της δυναστείας αλ Άσαντ.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι το Ιράν αποπληρώνει εν μέρει τη Συρία από τη στιγμή που ο Χαφέζ αλ-Άσαντ, ο πατέρας του έκπτωτου προέδρου, βοήθησε το Ιράν όταν το γειτονικό Ιράκ εισέβαλε στη δεκαετία του 1980, κόβοντας έναν κρίσιμο ιρακινό πετρελαιαγωγό.

Το Ιράν και η περιοχή σημείωσαν επίσης σημαντικά κέρδη πολεμώντας στη Συρία για να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και άλλες ένοπλες ομάδες, τόνισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές αναφέρουν ότι η Συρία μπορεί να σχεδιάζει να επιδιώξει αποζημίωση δισεκατομμυρίων από το Ιράν στα διεθνή δικαστήρια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Εσμαήλ Μπαγκαεΐ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ισχυρισμοί ότι η Συρία χρωστάει στο Ιράν 50 δισ. δολάρια είναι «υπερβολικοί», αλλά πρόσθεσε ότι τυχόν υπάρχοντα χρέη θα μεταφερθούν στη νέα ηγεσία της χώρας με βάση την αρχή της διαδοχής του κράτους.

Εκτός από τις επενδύσεις του για την υποστήριξη μιας παρουσίας στη Συρία, το Ιράν προμήθευε επίσης αργό πετρέλαιο στην κυβέρνηση αλ Άσαντ.

Η εξαγωγή πετρελαίου έχει πλέον σταματήσει, με το τελευταίο πετρελαιοφόρο να κάνει στροφή προς το Ιράν την ημέρα της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η σκληρότερη στάση εναντίον της Τεχεράνης από τη νέα συριακή κυβέρνηση έρχεται καθώς ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, Άχμεντ Αλ Σάρα, ο οποίος αναφέρεται επίσης ως Αλ Γκολάνι, και άλλοι συναντώνται με κορυφαίους διεθνείς αξιωματούχους- συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας και με Άραβες γείτονες του Ιράν– και την επαναλειτουργία των πρεσβειών.

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας κατέληξε την Τρίτη σε συμφωνία με οργανώσεις τζιχαντιστών για να συγκεντρωθούν ως μία δύναμη υπό το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο εξέχων οπλαρχηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, Μουρχάφ Αμπου Κάσρα, διορίστηκε υπουργός Άμυνας.

Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων και των ΗΠΑ, οι οποίες απωθήθηκαν από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία από ορισμένες από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμεντ αλ Μπασίρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο θα αναδιαρθρωθεί χρησιμοποιώντας πρώην τζιχαντιστικές οργανώσεις και αξιωματικούς που αυτομόλησαν από τον στρατό του αλ Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, άλλα στοιχεία των δυνάμεων του αλ Άσαντ καταδιώκονται από τους νέους κυβερνήτες της Συρίας, με τον Γκολάνι να διαμηνύει σε δήλωσή του όσοι έχουν σκοτώσει ή βασανίσει Σύρους στο παρελθόν δεν θα γλιτώσουν.

Ένας ανώνυμος πρώην πιστός του αλ Άσαντ φέρεται να σκοτώθηκε στη συνοικία αλ-Καντάμ της Δαμασκού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν ένοπλους μουτζαχεντίν να δεσμεύονται να πολεμήσουν τους Αλαουίτες, μια θρησκευτική μειονότητα από την οποία προέρχεται η οικογένεια Άσαντ, η οποία εδρεύει κυρίως στη Λαοδίκεια και στην Ταρτούς στις ακτές της Συρίας.

tribune.gr