Ο Σολτς βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σώσει την πολιτική καριέρα του...

 


Πριν από λίγες ημέρες ο Ολαφ Σολτς τα έβαλε με τον Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστα για τον Γερμανό καγκελάριο υψηλών τόνων εμφάνισης στο γερμανικό Κοινοβούλιο, κατηγορώντας τον ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης ότι επιδιώκει φτηνά πρωτοσέλιδα, αντί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το θέμα της συζήτησης δεν ήταν ούτε η ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία ούτε το πετράδι του στέμματος που χάνεται, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ούτε καν η τύχη της Commerzbank, που απειλείται με μια επιθετική εξαγορά από την ιταλική Unicredit. Σε μια συζήτηση στην οποία κυριάρχησε το Μεταναστευτικό, ο Σολτς σηματοδότησε την έναρξη μιας πρόωρης προεκλογικής εκστρατείας, ενώ απομένει κάτι περισσότερο από ένας χρόνος έως τις βουλευτικές εκλογές. Η ασυνήθιστα σφοδρή επίθεση ήρθε μία ημέρα αφότου συντηρητικοί βουλευτές αποχώρησαν από τις συνομιλίες με την κυβέρνηση για να συζητήσουν τρόπους να τεθεί αποτελεσματικότερα υπό έλεγχο η παράτυπη μετανάστευση. O Σολτς κατηγόρησε τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών ότι είναι «ο τύπος του πολιτικού που νομίζει ότι έχει ήδη λύσει το μεταναστευτικό ζήτημα με μια συνέντευξη στην εφημερίδα “Bild am Sonntag”».

«Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, ειδικά αν ανήκετε στην ομάδα των πολιτικών που ξεχνούν τι πρότειναν μόλις βγήκαν από την αίθουσα σύνταξης» είπε ο Σολτς, προκαλώντας γέλια και επευφημίες από τους βουλευτές του συνασπισμού. «Επειδή δεν είχατε ποτέ την πρόθεση να το αντιμετωπίσετε αυτό εξ αρχής. Αυτό είναι κακή πολιτική» πρόσθεσε.

Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα, ότι η απογοήτευση για τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις σε δύο περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία αυτόν τον μήνα. Αποτυπώνουν, επίσης, το ρεκόρ χαμηλής υποστήριξης των ψηφοφόρων για τα τρία κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας του Σολτς, των οποίων το συνδυασμένο 30% είναι μικρότερο από το 32% της συμμαχίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης CDU/CSU.
Εστιάζοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Μεταναστευτικό, ο Σολτς δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Ο Γερμανός ηγέτης και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου έχουν οξύνει σημαντικά τη ρητορική τους, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτό που τους απασχολεί.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ποιος έρχεται στη Γερμανία» δήλωσε ο Σολτς. Ομως, το γεγονός ότι ο καγκελάριος δεν ασχολήθηκε με τα τρέχοντα προβλήματα της Volkswagen AG και άλλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που αγωνίζονται λόγω της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα και της φθίνουσας ζήτησης από την Κίνα, ήταν μια παράλειψη που εκμεταλλεύτηκε ο Μερτς για να του επιτεθεί. «Το γεγονός ότι δεν είπατε ούτε μία λέξη για τη Volkswagen στην ομιλία σας σήμερα το πρωί και δεν είπατε ούτε μία λέξη για τις εταιρίες, που απολύουν σήμερα τετραψήφιο και πενταψήφιο αριθμό εργαζομένων, δείχνει σε τι είδους κόσμο ζείτε» είπε.

Πολλά θα κριθούν και για τον Μερτς, καθώς η απόφαση για τον συντηρητικό υποψήφιο θα ληφθεί μετά τις περιφερειακές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, που ελέγχεται από το SPD, το ανατολικό κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο και στο οποίο βρίσκεται η εκλογική περιφέρεια του Σολτς στο Πότσνταμ. Μια δημοσκόπηση της Infratest Dimap για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RBB, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έφερε το ακροδεξιό AfD στην πρώτη θέση με 27%, μπροστά από το SPD με 23% και το CDU με 18%. Η συμμαχία Sahra Wagenknecht, ένα νέο ακροαριστερό κόμμα, που ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο, βρισκόταν στο 15%. Την 1η Σεπτεμβρίου το AfD, το οποίο έχει υποστήριξη περίπου 17% σε εθνική βάση, εξασφάλισε την πρώτη του περιφερειακή εκλογική επιτυχία στη Θουριγγία και ήρθε δεύτερο στη γειτονική Σαξονία.

Στα… κάγκελα οι χώρες της Ε.Ε. για το ύπουλο σχέδιο αναστολής της συμφωνίας Σένγκεν

Η κίνηση του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς να καθιερώσει νέους συνοριακούς ελέγχους κινδυνεύει να προκαλέσει ρήγμα στην Ε.Ε. Η ανακοίνωση ήταν η τελευταία σε μια σειρά αυστηρότερων μέτρων για τη μετανάστευση, που ανακοίνωσαν Γερμανοί υπουργοί έπειτα από μια σειρά επιθέσεων υψηλής προβολής, που φέρεται ότι διαπράχθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα ως αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με μαχαίρι που διαπράχθηκε από έναν Σύρο στη δυτική πόλη Σόλινγκεν τον Αύγουστο, περιστατικό που ο Σολτς χαρακτήρισε «τρομοκρατία εναντίον όλων μας».

Μετά την επίθεση στο Σόλινγκεν, η Γερμανία ανακοίνωσε σχέδιο για την επιτάχυνση των απελάσεων και την περικοπή των παροχών για ορισμένους αιτούντες άσυλο στη χώρα.

Οι γερμανικές Αρχές απέλασαν επίσης 28 Αφγανούς υπηκόους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα στο Αφγανιστάν, το οποίο ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Τα τελευταία συνοριακά μέτρα αποσκοπούν στον «περαιτέρω περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και στην προστασία από τους οξείς κινδύνους που εγκυμονούν η ισλαμιστική τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα» επιμένει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ομως, τα μέτρα έχουν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στους γείτονες της Γερμανίας, οι οποίοι φοβούνται τις συνέπειες για την ελεύθερη από σύνορα ζώνη της Ευρώπης, τη λεγόμενη «ζώνη Σένγκεν», και το αλυσιδωτό πλήγμα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ επέκρινε έντονα τα γερμανικά σχέδια στη Βαρσοβία. Εάν οι Γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν τους αυστηρότερους ελέγχους, αυτό θα οδηγήσει σε «de facto αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα» είπε. Η Γερμανία πραγματοποιούσε ήδη ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία. Οι γερμανικές Αρχές έχουν επιστρέψει περίπου 30.000 ανθρώπους χωρίς έγκυρα έγγραφα στα σύνορα αυτά από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας αφορά την επέκταση των ελέγχων αυτών στα σύνορα με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τη Δανία.

Οι Πολωνοί ηγέτες φοβούνται ότι η Γερμανία θα αυστηροποιήσει τους συνεχιζόμενους ελέγχους, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα, και ο Τουσκ τόνισε ότι η Βαρσοβία «θα απευθυνθεί σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από την απόφαση του Βερολίνου για επείγουσες διαβουλεύσεις». Ομως ενώ ο συνασπισμός του Σολτς δέχεται πιέσεις στο εξωτερικό να μην προβεί σε ενέργειες που θα διαλύσουν τη ζώνη Σένγκεν, στο εσωτερικό δέχεται αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις για να επιστρέψει τους μετανάστες στα σύνορα. Ο Σολτς γνωρίζει καλά ότι ακόμη μία νίκη της ακροδεξιάς στο Βρανδεμβούργο θα ενίσχυε το σενάριο ότι ο συνασπισμός μπορεί να μην αντέξει έως τις επόμενες, προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές.

olympia.gr