Ως «συστημική πρακτική» χαρακτηρίζεται η επιλεκτική δικαιοσύνη και η ατιμωρησία στην Ελλάδα και ακολουθεί η Βουλγαρία που οι δύο αυτές χώρες διαβρώνουν την ΕΕ εκ των έσω, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων, Nova Makedonija.
Η Ελλάδα έχει υποστεί μια σειρά από σκάνδαλα που συμβάλλουν στην αίσθηση ότι αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη δικαιοσύνης και ότι οι έχοντες την εξουσία δεν είναι πρόθυμοι να διορθώσουν την κατάσταση ή, χειρότερα, να φέρουν την ευθύνη για αυτήν.
Στη χώρα που είναι γνωστή ως το λίκνο της δημοκρατίας, γι’ αυτό ακριβώς έχει κανείς την εντύπωση ότι η δημοκρατία διαβρώνεται.
Την κατάσταση αυτή σημείωσε και η πύλη των Βρυξελλών «Politico», η οποία περιέγραψε την Ελλάδα ως «τη χώρα που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη».
Η Βουλγαρία, από την άλλη, παραμένει στην κορυφή της λίστας των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) σύμφωνα με τον αριθμό των μη εκτελεσμένων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως ότι η επίσημη Σόφια αγνοεί το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας έτσι τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως μέλος της ΕΚ και γενικά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τέτοιες συνθήκες, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να περιμένει δικαιοσύνη από τους γείτονές της στις αμοιβαίες σχέσεις, όταν αυτοί δεν αποδίδουν δικαιοσύνη ούτε στα εσωτερικά πλαίσια για τους δικούς τους πολίτες;
Τρία σκάνδαλα κλόνισαν την πίστη των Ελλήνων στην κυβέρνηση και στους θεσμούς
Τρία μεγάλα σκάνδαλα έχουν δοκιμάσει την πίστη των Ελλήνων στη δικαιοσύνη και την κυβέρνησή τους τα τελευταία χρόνια.
Δύο από αυτά σχετίζονται με ατυχήματα μετακίνησης– το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου 2023 κοντά στη Λάρισα, στο οποίο πέθαναν 57 άνθρωποι όταν συγκρούστηκαν δύο τρένα, και το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο πιστεύεται ότι πνίγηκαν εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες .
Ένα τρίτο σκάνδαλο που ονομάζεται «Predatorgate» χρονολογείται από το 2022 και περιλαμβάνει υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων και δικαστών, την εξαγωγή ύποπτου spyware σε αυταρχικά καθεστώτα και την παραίτηση ανώτερων αξιωματούχων.
Την περασμένη εβδομάδα, εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας για αδικήματα στην υπόθεση.
– Υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας
ελαχιστοποίησης ορισμένων περιστατικών – τόνισε ο Συνήγορος του Πολίτη,
Ανδρέας Ποτάκης, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κατάσταση γεννά «υποψίες
απόπειρας συγκάλυψης» και αμέλειας στην οποία «η πολιτική θα μπορούσε να
εμπλακεί και η ηγεσία».
Μεμονωμένα, οι υποθέσεις μπορεί να φαίνονται σαν το είδος των
ατυχών περιστατικών που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση,
αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα.
Κόμματα της αντιπολίτευσης, ομάδες και οργανώσεις που εκπροσωπούν θύματα και ανεξάρτητους ερευνητές επισημαίνουν μια συγκάλυψη.
Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι βασικοί μάρτυρες παρεμποδίστηκαν, τα νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν, ανέφερε το Politico, προσθέτοντας ότι οι έρευνες του Κογκρέσου έχουν κάνει ελάχιστα αλλά έχουν «θολώσει» περαιτέρω τις υποθέσεις.
Μια κατ’ επίφαση Δημοκρατία
– Δίνοντας λανθασμένη εντύπωση μιας δημοκρατίας που λειτουργεί
καλά, με τις κοινοβουλευτικές ερευνητικές επιτροπές, οι οποίες δεν είναι
σε θέση να εκτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους, αυτό που συμβαίνει
μερικές φορές ισοδυναμεί με άμεση πολιτική παρέμβαση και εξουδετέρωση
των μελών των ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων – είπε ο Βας, ο οποίος κάνει
ρεπορτάζ από την Ελλάδα για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF),
έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υπερασπίζεται τις ελευθερίες του
Τύπου.
Τον περασμένο Ιούνιο, από την άλλη πλευρά, ένα πλοίο από τη Λιβύη με περίπου 750 μετανάστες ανατράπηκε κοντά στις ελληνικές ακτές, εκ των οποίων οι 104 διασώθηκαν.
Οι άλλοι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους.
Ένα χρόνο αργότερα, διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν ότι ο ρόλος των ελληνικών αρχών στο περιστατικό δεν έχει ακόμη διερευνηθεί σωστά. Ειδικά αφού οι επιζώντες κατηγόρησαν την ελληνική ακτοφυλακή για ανάρμοστη συμπεριφορά, κάτι που οι αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Η Ελλάδα απέρριψε ευρωπαϊκή προσφυγή για δράση κατά πρώην υπουργών
Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 2023, μετωπική σύγκρουση τρένων στη Λάρισα σκότωσε 57 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν φοιτητές.
Καθώς η σκόνη έπεσε για την πιο θανατηφόρα τρένα στην ελληνική ιστορία, προέκυψαν βαθύτερες ανησυχίες για τη λειτουργία του κράτους.
Οι επικριτές της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για συγκάλυψη, ιδιαίτερα για κακοδιαχείριση στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και για διαφθορά στους σιδηροδρόμους.
Ξεκίνησε κοινοβουλευτική έρευνα, αλλά αντί να επικεντρωθεί στο ατύχημα, επικεντρώθηκε στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος.
Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, απέρριψε τον φάκελο της Ευρωπαϊκής
Εισαγγελίας που καλούσε σε δίωξη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών – του
Χρήστου Σπίρτση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν ύποπτος για παράβαση
καθήκοντος, δηλαδή του Κωνσταντίνου Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας, ο
οποίος ήταν ύποπτος κατάχρησης κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο το κοινοβούλιο
της χώρας μπορεί να διερευνήσει εικαζόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά από
πρώην υπουργούς.
Από την άλλη, η εισαγγελία της ΕΕ λέει ότι ο κανονισμός είναι αντίθετος με το δίκαιο της Ένωσης και έχει ανοίξει αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε απάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέση για παρέμβαση σε μια υπό εξέλιξη υπόθεση και υπέρβαση των εξουσιών της.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico, ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το ελληνικό δικαστικό σύστημα λέγοντας «Πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε πίστη στο ελληνικό δικαστικό σύστημα».
Δεν εμπιστεύονται οι Έλληνες τη δικαιοσύνη στη χώρα τους
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για το ινστιτούτο «Έτερον» με αφορμή την 50η επέτειο από την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα, μόνο το 29 τοις εκατό των Ελλήνων κατοίκων έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας.
Οι Έλληνες συνειδητοποιούν επίσης ότι τα κοινωνικά πρότυπα καταρρέουν, όπως αποδεικνύεται από τις λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, που έχουν γίνει συνηθισμένες, η υπονόμευση ανεξάρτητων οργάνων και η αυξανόμενη συχνότητα της αστυνομικής βίας, ενώ η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ απειλούνται.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι και υπηρεσίες απαλλάχθηκαν από τις χρεώσεις του Predatorgate
Το σκάνδαλο κατασκοπείας «Predatorgate» στην Ελλάδα ξέσπασε το καλοκαίρι του 2022 όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακάλυψε παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware στο τηλέφωνό του σε απόπειρα υποκλοπής.
Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τον παρακολουθούσε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από τότε, το έπος έμοιαζε με ένα κατασκοπευτικό θρίλερ στο οποίο ανακαλύφθηκε το εξαιρετικά επεμβατικό λογισμικό υποκλοπής spyware, Predator, σε δεκάδες τηλέφωνα υπουργών, αρχηγών στρατιωτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.
Αυτό περιελάμβανε την παράνομη εξαγωγή λογισμικού σε δικτατορικά καθεστώτα. Δύο χρόνια αργότερα, οι δικαστικές αρχές απάλλαξαν όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους από αδικήματα, την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «ημέρα ντροπής».
—