Μέρος από τα ρωσικά κατασχεμένα 300 δις δολάρια πηγαίνουν στην Ουκρανία –‘Κλοπή’ καταγγέλλει η Μόσχα...

 

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για «κλοπή» αφότου η Ένωση ανακοίνωσε την πρώτη δόση βοήθειας προς την Ουκρανία, από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα

κεφάλαια για να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου.

Η Ομάδα των Επτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7) σχεδιάζει ένα παρόμοιο σχέδιο.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι ορισμένες δυτικές χώρες ενδέχεται να μειώσουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία.

48 δις δολάρια πήγαν για την Ουκρανία από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει παραδώσει στρατιωτική βοήθεια 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας το 2022.

  • Το μπλοκ θα παραδώσει επίσης στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα δώσουμε την πρώτη δόση στην Ουκρανία από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Είναι περίπου 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος αυτού του ποσού πηγαίνει απευθείας στην Ουκρανία για την ενίσχυση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας. Μέχρι τον Μάρτιο θα δώσουμε και τη δεύτερη δόση», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Η Μόσχα είπε ότι η μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι «κλοπή» και προειδοποίησε για νομικές συνέπειες.

Η Ομάδα των Επτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών, ή η G7, συμφώνησε επίσης να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αν και αυτό το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Γερμανία σταματά να βοηθά την Ουκρανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό της G7 για να αντικαταστήσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει είναι καταστροφικό. Ο μεγαλύτερος δωρητής στην Ευρώπη, η Γερμανία, σταματά ξαφνικά να στηρίζει την Ουκρανία.

Η ιδέα της χρήσης των μηχανισμών της G7 ήταν να επικοινωνήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Δύση δεν θα τα παρατήσει, ότι δεν μπορεί να ελπίζει ότι κάποια στιγμή η Δύση θα σταματήσει να υποστηρίζει. Είναι ένα αντιφατικό σημάδι τώρα, ξαφνικά τα ουκρανικά κεφάλαια κόπηκαν από τον προϋπολογισμό», λέει η Λιάνα Φιξ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιμένει ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα κράτη μέλη και τους δυτικούς συμμάχους να άρουν τους περιορισμούς στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύσουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ