Ουκρανία-Kαλεί Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν-Βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου...

Η Ουκρανία κάλεσε την Παρασκευή (30/8) την Μογγολία, να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που αναμένεται να βρίσκεται εκεί στις 3 Σεπτεμβρίου, βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά το

Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την επίσκεψη.

Σημειώνεται ότι το ΔΠΔ εξέδωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους διεθνές ένταλμα σύλληψης, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου για παράνομο εκτοπισμό εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα.

Το ένταλμα υποχρεώνει τις 124 χώρες που είναι μέλη του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στην Χάγη για να δικασθεί, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφος τους.

«Καλούμε τις αρχές της Μογγολίας να συμμορφωθούν με το υποχρεωτικό διεθνές ένταλμα σύλληψης και να μεταφέρουν τον Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του στην εφαρμογή Telegram.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς νωρίτερα εάν η Μόσχα ανησυχεί που η Μογγολία είναι ένα μέλος του ΔΠΔ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όχι μην ανησυχείτε για αυτό. Έχουμε έναν εξαιρετικό διάλογο με τους φίλους μας από την Μογγολία».

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν συζητήσεις με τις αρχές της Μογγολίας για το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ ο Πεσκόφ είπε: «Προφανώς η επίσκεψη, όλες οι πτυχές της επίσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά».

Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Ρώσου προέδρου σε κράτος που έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης από τότε που το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο του 2023.

Η υπογραφή του ΔΠΔ από την Μογγολία

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συλληφθεί. μόλις πατήσει στο έδαφος της χώρας.

Η Μογγολία υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 2000 και το επικύρωσε το 2002.

Έτσι, κάθε κράτος μέλος είναι υποχρεωμένο να κρατά οποιοδήποτε άτομο στην επικράτειά του για το οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, όπως η περίπτωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο πάντα απέρριπτε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του ΔΠΔ κατά του Ρώσου προέδρου.

Ωστόσο, ο Πούτιν ήταν προσεκτικός εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο για να αποφύγει τα ξένα ταξίδια, παρακάμπτοντας τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2023, και στη συνέχεια τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Από την άλλη, επισκέφθηκε την Κίνα τον Μάιο, τη Βόρεια Κορέα τον Ιούνιο και το Αζερμπαϊτζάν στα μέσα Αυγούστου, αλλά καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Η επίσκεψη στη Μογγολία

Στη Μογγολία, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους πηγαίνει «μετά από πρόσκληση του Μογγόλου Προέδρου Ουχνάα Χουρελσούχ», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 85ης επετείου από την κοινή νίκη των σοβιετικών και μογγολικών ενόπλων δυνάμεων επί των Ιαπώνων μιλιταριστών» στη μάχη Χαλκχίν Γκολ.

Οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει συναντήσεις και «θα συζητήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης των ρωσομογγολικών σχέσεων», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Βλαντίμρ Πούτιν και ο Ουχνάα Χουρελσούχ «θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», πρόσθεσε η ρωσική προεδρία, σύμφωνα με την οποία θα υπογραφεί «μια σειρά διμερών εγγράφων» με την ευκαιρία αυτή.

Η τελευταία επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Μογγολία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η Μογγολία, μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, μεσόγεια μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και έχει μια τεράστια έκταση. Ωστόσο, έχει μόνο 3,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ για να παρουσιαστεί ως ο «κεντρικός εταίρος» της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Η επίσκεψη ήταν μέρος μιας δεδηλωμένης πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν την επιρροή τους στην αχανή χώρα, η οποία είναι επίσης επιθυμητή από τους ανταγωνιστές της Ουάσιγκτον, Ρωσία και Κίνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε επίσης τη Μογγολία τον Μάιο του 2023, με το Παρίσι να θέλει να ενισχύσει τους διμερείς ενεργειακούς δεσμούς.

iskra.gr