Εκλογές Γαλλία: Ξεκάθαρη νίκη Le Pen με 40% δίνουν οι δημοσκοπήσεις...

 Εκλογές Γαλλία: Ξεκάθαρη νίκη Le Pen με 40% δίνουν οι δημοσκοπήσεις, έως 30% η Αριστερά – Μacron παραιτήσου!Ξεκάθαρη νίκη στη Marine Le Pen «δίνουν» οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τον κρίσιμο β’ εκλογικό γύρο της Κυριακής 7 Ιουλίου, με την Εθνική Συσπείρωση, ωστόσο, να μην φαίνεται να κατακτά την αυτοδυναμία (289 από τις 577 έδρες του

Κοινοβουλίου).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση Ipsos-Talan που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουλίου μεταξύ περισσότερων από 10.000 ψηφοφόρων για τη Le Monde, τη France Télévisions και το Radio France, η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί του θα κέρδιζαν 170 έως 205 έδρεςως 35,5% των εδρών ) στη νέα Εθνοσυνέλευση, ακολουθούμενη από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 145 έως 175 έδρες (έως 30,3%) και Ensemble με 118 έως 148 θέσεις (έως 25,6%).
Ο Ipsos Talan πραγματοποίησε έρευνα για τη Le Monde, τη France Télévisions και το Radio France σχετικά με το πολιτικό κλίμα πριν από τον δεύτερο γύρο.
Σε ό,τι αφορά στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού BFMTV και της La Tribune Dimanche, η Εθνική Συσπείρωση κερδίζει με 200 έως 230 έδρες (έως 39,8%).
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Κάτω Βουλή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Στην περίπτωση αυτό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει 165 έως 190 έδρες (έως 32,9%), ενώ το κόμμα του Macron 120 έως 140 έδρες (24,2%) .
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive που διεξήχθη μεταξύ 2 και 3 Ιουλίου για τις εταιρείες Challenges, M6 και RTL, η Εθνική Συσπείρωση θα κερδίσει 190 έως 220 έδρες (έως 38,1%) στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα συγκεντρώσει 159 έως 183 έδρες (έως 31,7%).
Το κόμμα του Macron (Ensemble) συγκεντρώνει 110 με 135 έδρες (23,3%), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κερδίσουν 30 έως 50 έδρες (έως 8,6%).
Ipsos | Sondage second tour législatives 2024 | Projection en sièges
Αύξηση της συμμετοχής

Το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν κυμαίνεται μεταξύ 66% και 70%, δηλαδή πιθανή αύξηση συμμετοχής σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (66,7%) την περασμένη Κυριακή.
Όπως και στον πρώτο γύρο, είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι που σκοπεύουν περισσότερο να ψηφίσουν (81% των 70 ετών και άνω έναντι 57% των κάτω των 35 ετών).
Η προβολή καταδεικνύει τον τριμερή χαρακτήρα της πολιτικής ζωής, με τρία μπλοκ που ξεχωρίζουν ξεκάθαρα.
Πρώτον, αυτή του RN και των συμμάχων του, που θα βρίσκονται μεταξύ 175 και 205 εδρών, αύξηση περίπου 100 εδρών σε σύγκριση με το 2022.
Το αριστερό μπλοκ θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με έναν αριθμό πιθανών βουλευτών μεταξύ 145 και 175, ενώ το κεντρώο μπλοκ θα συγκέντρωνε από 118 έως 148 έδρες.
Η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές (85%) αλλά το 65% πιστεύει ότι θα έχει μόνο μια σχετική πλειοψηφία.
Το 50% των ερωτηθέντων θέλει να κερδίσει ο Εθνικός Συναγερμός, αλλά και εδώ, μόνο μια μειοψηφία (33%) θέλει την απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Jordan Bardella.
Μετά τον πρώτο γύρο, παρατηρήσαμε ότι οι οδηγίες αποχώρησης που έδιναν οι πολιτικοί ηγέτες δεν ήταν πάντα σαφείς.
Εάν για το 53% των Γάλλων, οι οδηγίες που δίνουν οι ηγέτες του NFP (Νέου Λαϊκού Μετώπου) είναι σαφείς (συμπεριλαμβανομένου του 86% για τους ψηφοφόρους του NFP στον πρώτο γύρο), μόνο το 38% πιστεύει το ίδιο πράγμα για τις οδηγίες των αρχηγών του Ensemble και το 32% για εκείνους των Ρεπουμπλικανών ηγετών.
Οι οδηγίες που δόθηκαν από τους ηγέτες του NFP να αποσύρουν υποψηφίους στις εκλογικές περιφέρειες όπου ήρθαν τρίτοι, προκειμένου να κερδίσουν τον υποψήφιο του RN και τους συμμάχους του, εγκρίθηκαν από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του NFP στον πρώτο γύρο (87 %) αλλά και από την πλειοψηφία των κεντρώνω ψηφοφόρων (78%) και των Ρεπουμπλικανών (56%).
Από την πλευρά του Ensemble, του συνασπισμού της προεδρικής πλειοψηφίας, οι οδηγίες εγκρίνονται από το 72% των ψηφοφόρων του Ensemble στον πρώτο γύρο, αλλά το 52% εγκρίνει μόνο εάν ο υποψήφιος NFP δεν είναι από το LFI (την ακροαριστερή συνιστώσα).
Η προοπτική απόλυτης πλειοψηφίας για τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους του, όπως και για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, και στις δύο περιπτώσεις προκαλεί περισσότερα αρνητικά συναισθήματα (58% και 62% αντίστοιχα) από τα θετικά (36% και 31%).
Μεταξύ των διαφορετικών προσωπικοτήτων, σημειώνουμε ότι ο Edouard Philippe και ο Gabriel Attal είναι οι δύο των οποίων η δράση προκαλεί τις πιο ευνοϊκές απόψεις (42% και στις δύο περιπτώσεις) μπροστά από τον Jordan Bardella (40%) και τη Marine Le Pen (37%).
Αριστερά, είναι ο François Ruffin που συγκεντρώνει τις πιο ευνοϊκές απόψεις (32% έναντι 49% αρνητικές απόψεις) ενώ ο Jean-Luc Mélenchon βρίσκεται στο κάτω μέρος της κατάταξης με μόλις 15% θετικές απόψεις και 82% αρνητικές απόψεις.
Image
Image

Τα σενάρια για αποχώρηση Macron και η κουτσή πάπια

Ένας «απρόβλεπτος» ή ακόμη και «ασταθής» Macron θα μπορούσε να παραιτηθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του δεύτερου γύρου της Κυριακής, προειδοποίησαν κορυφαίοι βοηθοί.
«Ξέρω τον άνθρωπο – αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία», είπε στην Telegraph πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Γάλλου προέδρου καθώς οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να αφήσουν τη κεντρώα συμμαχία του με τους μισούς βουλευτές που είχε τον περασμένο μήνα.
Ο Macron απόλαυσε ιδιωτικά «πετώντας μια άκαρφη χειροβομβίδα» στο γαλλικό πολιτικό κατεστημένο και στο εκλογικό σώμα διαλύοντας το κοινοβούλιο μετά την ήττα στις εκλογές της ΕΕ, σύμφωνα με πηγή των Ηλυσίων.
Αλλά τώρα αντιμετωπίζει τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας του χωρίς σαφή πλειοψηφία, και ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοί του φοβούνται ότι η χειροβομβίδα μπορεί να αποδειχθεί βόμβα διασποράς εάν παραιτηθεί.
Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να βάλουν Le Pen στα Ηλύσια, εάν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς.
Σε επιστολή του προς τον γαλλικό λαό πριν από ένα δεκαπενθήμερο στον περιφερειακό ημερήσιο τύπο, ο Macron επέμεινε ότι δεν θα παραιτηθεί.
«Μπορείτε να με εμπιστευτείτε να ενεργώ ως πρόεδρός σας μέχρι τον Μάιο του 2027», έγραψε.
Ερωτηθείς από το περιοδικό Le Figaro εάν «έχασε τη δυνατότητα πρωτοβουλιών», όπως υπαινίσσονται ορισμένοι, είπε:
«Όχι, καθόλου. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν το έχω κάνει.
Σκέφτομαι μόνο τη Γαλλία».
Ωστόσο, ένα πιστό μέλος του υπουργικού συμβουλίου παρατήρησε: «Σε επτά χρόνια, είχα την ευκαιρία να περάσω ώρες με [τον Macron ].
Μια μέρα, μπορεί να σας δώσει μια υπόσχεση κατευθείαν στο πρόσωπό σας και την επόμενη να κάνει το εντελώς αντίθετο.
Εντελώς το αντίθετο.

«Οπότε όταν λέει: Δεν θα φύγω ποτέ, έχω τις αμφιβολίες μου», είπε ο βουλευτής στη Le Parisien.

Είναι ασυνάρτητος 

«Μας ορκίστηκε ότι δεν θα βγάλει εθνικά συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές και πήραμε τη διάλυση.
Είναι ικανός για τα πάντα», είπε ένας άλλος
«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του. Έχει γίνει ακατανόητος», είπε ένας τρίτος.
Επισήμαναν την περίεργη απόφαση του Macron να ανοιξει σαμπανια την περασμένη Κυριακή -καθώς ήρθαν τα ταπεινωτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών- για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός φίλου.
Τα αποτελέσματα άφησαν το στρατόπεδό του στο Ensemble σε αταξία, πιθανόν να πέσει από 250 έδρες σε μόλις 118 στον δεύτερο γύρο της Κυριακής.
«Έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα σε αυτόν τον βαθμό;» ρώτησε ένας ανώτερος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου.
«Οι βουλευτές μας σβήνονται από τον χάρτη και αφιερώνει λίγο χρόνο για να κάνει πρόποση με τους συντρόφους του.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Παραιτείται, η Le Pen εκλέγεται πρόεδρος και διοργανώνεται μια μεγάλη χοροεσπερίδα στην αίθουσα του πάρτι των Ηλυσίων για να γιορτάσουν την αποχώρησή του;».
«Ουρλιάζοντας τρελός Μέρντοκ»
Οι θεωρίες αφθονούν ως προς το σκεπτικό του Macron για τη διάλυση του κοινοβουλίου, υποδηλώνουν ότι ήλπιζε να ξεσκεπάσει το RN ως ένα σωρό τσαρλατάνους στην κυβέρνηση και έτσι να σταματήσει την εκλογή της κ. Λεπέν Πρόεδρος το 2027.
Ο πατέρας τουJean-Michel Macron αυτή την εβδομάδα, δήλωσε : «Είναι καλύτερα για τη Γαλλία να βιώσει [το RN στην εξουσία] για δύο χρόνια παρά για πέντε.
«Εάν το RN δείξει σε δύο χρόνια ότι είναι εντελώς ανίκανο να κυβερνήσει, μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα προχωρήσει περαιτέρω.
Αυτό μου είπε ο γιος μου δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές»
, είπε στην Le Dauphiné Libéré, μια περιφερειακή εφημερίδα.

Τρία χρόνια σαν κουτσή πάπια;  - Καταρρακώθηκε το διεθνές του κύρος 

Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές φοβούνται ότι η προοπτική να είναι μια... κουτσή πάπια μέχρι το 2027 μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ οδυνηρή.
Εν τω μεταξύ, οι εικασίες είναι έντονες ότι οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και οι Πράσινοι θα μπορούσαν να σφυρηλατήσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», με το εξαντλημένο κεντρώο στρατόπεδο του Macron και κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που δεν έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με την Le Pen.
Η Αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία της οποίας το δημόσιο πρόσωπο είναι ο πρώην τροτσκιστής Jean-Luc Mélenchon, ωστόσο, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε ένα τέτοιο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο».
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Μacron οδεύει προς μια «συγκατοίκηση» καταμερισμού της εξουσίας, στην οποία ο ρόλος του θα περιοριστεί στην εξωτερική και αμυντική πολιτική – και ακόμη και εκεί, θα καταρρεύσει το κύρος του ως διεθνής πολιτική προσωπικότητα.
Η Le Pen έχει ήδη ζητήσει να φύγει ο Macron εάν το κόμμα του υποστεί μεγάλη ήττα, λέγοντας ότι, δεδομένου ανασχηματισμού και νέων εκλογών είναι αδύνατον, «η μόνη διέξοδος από μια πιθανή πολιτική κρίση είναι να παραιτηθεί ο πρόεδρος»
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι δεν θα κάνει κάτι τέτοιο.
«Ο τύπος είναι στην πραγματικότητα τρομερά υπολογιστής», είπε ένας συνεργάτης του.
«Δεν θα τα παρατήσει ποτέ. Είναι πολύ διαυγής…
Ξέρει ότι αν [πήγαινε], θα σήμαινε το τέλος της Πέμπτης Δημοκρατίας [και θα άφηνε την κ. Le Pen στην εξουσία]».
Ένας βουλευτής από το κόμμα το Macton είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν το σκέφτεται αυτό, δεν ταιριάζει με τον τύπο του ανθρώπου που είναι.
Δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο για τη διάλυση των άλλων. Αλλά το να αυτοδιαλυθεί, δεν είναι δικό του θέμα».
Ένας άλλος βουλευτής η πραγματικότητα ήταν πιο πεζή. «
Δεν είναι ούτε Θεός ούτε ψυχικά ασθενής.
Είναι απλώς ο τύπος που έκανε ένα μεγάλο λάθος».

www.bankingnews.gr