Η Ελβετία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΕ και δεν θα μεταφέρει κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία.
Η δήλωση αυτή έγινε από την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών
Υποθέσεων.Η Ελβετία, σύμφωνα με τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της, δεν έχει δικαίωμα να λάβει κανένα ειδικό εισόδημα από τα κεφάλαια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Από τον Απρίλιο του 2024, περίπου 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας παρέμεναν δεσμευμένα στην Ελβετία.
Τα κεφάλαια αυτά φυλάσσονται χωριστά από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία.
Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε την αποδέσμευση βοήθειας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,44 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων) προς την Ουκρανία.
Πρόκειται για την πρώτη δόση από τα κέρδη που προκύπτουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί ως απάντηση στον πόλεμο που ξεκίνησε το 2022.
Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ δεσμεύτηκαν στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με το 90% περίπου να βρίσκεται στο Βέλγιο, όπου εδρεύει το διεθνές αποθετήριο κεφαλαίων Euroclear.
Τον Μάιο, η ΕΕ-27 συμφώνησε να αξιοποιήσει τους τόκους που παράγονται από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Οι τόκοι αναμένεται να αποφέρουν ετησίως μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της άμυνας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση ως «παράνομη». Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες θα προκαλέσουν μια προσεκτική απάντηση από τη Ρωσία.
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr