Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του αποφάσισε να διορίσει έναν πρεσβευτή στη Συρία για να «ρίξει φως» σε αυτήν, καθιστώντας την Ιταλία την πρώτη χώρα από την Ομάδα των Επτά μεγάλων βιομηχανικών
χωρών που ξαναρχίζει τις εργασίες της διπλωματικής της αποστολής στη Δαμασκό, καθώς ο πέρα της δεκαετίας εμφύλιος αιματοκύλισε τη χώρα.Η Ιταλία ανακάλεσε όλους τους υπαλλήλους της από την πρεσβεία της στη Δαμασκό το 2012 και ανέστειλε τη διπλωματική δραστηριότητα στη Συρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απαράδεκτη βία» της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον πολιτών.
Ο Αλ Άσαντ ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας αφού το Ιράν και η Ρωσία τον βοήθησαν να νικήσει τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που κινήθηκαν εναντίον του πριν από 13 χρόνια, οδηγώντας σε έναν πόλεμο που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες και έστειλε εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Ανακοινώθηκε ότι ο νυν Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Συρία, Στέφανο Ραβανιάν, ορίστηκε Πρέσβης. Ο Ταγιάνι είπε στο Reuters ότι έχει προγραμματιστεί να αναλάβει τα καθήκοντά του σύντομα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία και άλλες 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν επιστολή στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας από την Ένωση να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη Συρία.
Η επιστολή, που είδε το Reuters, ανέφερε: «Οι Σύροι εξακολουθούν να φεύγουν σε μεγάλους αριθμούς, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις γειτονικές χώρες, σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, η οποία προμηνύει τον κίνδυνο νέων προσφυγικών κυμάτων».
Εκτός από την Ιταλία, την επιστολή υπέγραψαν η Αυστρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.
Εξέφρασαν τη λύπη τους για την «ανθρωπιστική κατάσταση» στη χώρα, η οποία έχει «επιδεινωθεί περαιτέρω» με την οικονομία της σε «άθλια κατάσταση».
Ο Ταγιάνι είπε την Παρασκευή: «Ο Μπορέλ ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να μελετήσει τι θα μπορούσε να γίνει», προσθέτοντας ότι ο διορισμός νέου πρεσβευτή «είναι σύμφωνος με το μήνυμα που στείλαμε στον Μπορέλ για να ρίξει φως στη Συρία».
Στη Δαμασκό λειτουργούν επί του παρόντος 6 πρεσβείες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οι πρεσβείες της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ουγγαρίας.
Οι υπόλοιπες χώρες της G7 -Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία και Γερμανία- δεν έχουν κάνει ακόμη το βήμα να επαναδιορίσουν τους πρεσβευτές τους στη Συρία.
—