Μίτσκοσκι σε Μητσοτάκη: Να πάμε σε διεθνές δικαστήριο να δούμε ποιος έχει παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών...

 

 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποδεικνύει την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το Δικαστήριο του Στρασβούργου την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχολιάζοντας τη δήλωση του Έλληνα

πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ονομασία της  χώρας και τα αιτήματα της Βουλγαρίας για συνταγματικές αλλαγές – με αυτό οι δύο γειτονικές χώρες εξαρτούν την ένταξή μας στην ΕΕ, αναφέρει σήμερα το MIA.

Για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας είπε ότι υπήρχαν δύο αχρησιμοποίητες ευκαιρίες για συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον για να «διασταυρώσουν τα επιχειρήματα» και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Ρούμεν Ράντεφ, όπως είπε, είχαν «ευγενή συνάντηση» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Λονδίνο.

Για την προ ημερών δήλωση Μητσοτάκη ότι «το μεγαλύτερο όπλο που έχει στη διάθεσή της (η Ελλάδα) είναι ότι είναι ο «επόπτης» της ευρωπαϊκής ροής των Σκοπίων» και ότι «δεν μπορεί να έχει καμία πρόσβαση στην Ευρώπη, έστω και ένα βήμα, αν δεν λυθεί το θέμα με μια σαφή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι αυτό είναι το όνομα του κράτους και ισχύει αυτό για όλους (erga omnes)», τόνισε ο Μίτσκοσκι ότι δεν είναι πολιτικό θέμα, αλλά το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνη στη Χάγη που αποδεικνύει αν έχει παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πιστεύει ότι εάν οι πολιτικοί σχολιάσουν δικαστικές αποφάσεις για παραβιάσεις των συμφωνιών, δημιουργούνται προηγούμενα και, όπως είπε, «από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο, μπορεί να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις».

«Το δικαστήριο είναι αυτό που αποδεικνύει, τις απειλές και τους εκβιασμούς στον 21ο αιώνα, τα απορρίπτω, και δεν θέλω να τα υπηρετήσω, και απορώ πώς είναι δυνατόν πολιτικοί που παρουσιάζονται ως ευρωπαίοι πολιτικοί να υπηρετήσουν με αυτού του τύπου απειλές και εκβιασμούς.

Ελπίζω να μην το είπε ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο Μίτσκοσκι σε δήλωση στα ΜΜΕ μετά την τοποθέτηση του θεμελίου λίθου για την ανέγερση παιδικού σταθμού στο Τρουμπάρεβο.

«Μίτσκοσκι προς Μητσοτάκη: Να βρεθούμε σε διεθνές δικαστήριο για να δούμε αν έχει παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών»

Είναι έτοιμος, επεσήμανε, λόγω της χαμένης ευκαιρίας, σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό «να καθίσει να δει τι έκανε η ‘Μακεδονία’ και τι έκανε η Ελλάδα».

Αλλά θα ήθελα να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας, να κοιτάξουμε το μέλλον γιατί οι πολίτες περιμένουν ένα μέλλον από εμάς και οι σχέσεις καλής γειτονίας βρίσκονται σε αυτό το μέλλον.

Ως κυβέρνηση, θέλω να οικοδομήσω σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες, κυριολεκτικά με όλους.

 Αλλά είναι αμφίδρομος, είπε ο Μίτσκοσκι, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συνηθίσουν σε διαφορετικές πολιτικές και ότι δεν υπάρχουν «οσφυοκάμπτες» στην κυβέρνηση.

Με τη Βουλγαρία «να καθίσουμε να τα βρούμε»

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ράντεφ, είπε ότι ήταν ευγενικό και περιορίστηκε σε μια συζήτηση λίγων φράσεων ότι «πρέπει να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε σε μια βιώσιμη λύση», δηλαδή πώς να παρουσιαστούμε περιφερειακά σε τρίτες χώρες μετά την παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής.  

Ο Μίτσκοσκι πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία δεν υπάρχει ενέργεια για διάλογο που θα ξεπεράσει τα προβλήματα στις σχέσεις.

«Έχω την εντύπωση ότι (ο Ράντεφ) δεν είναι σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρξει πολιτική κυβέρνηση στη Βουλγαρία, ότι θα υπάρξουν εκλογές το φθινόπωρο, τον Οκτώβριο. Αυτήν τη στιγμή, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ενέργεια από αυτήν την πλευρά για διάλογο και για να σταματήσει αυτή η διαδικασία, τουλάχιστον από ό,τι βλέπω», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.  

Όσο για το ποιος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μίτσκοσκι είπε ότι δεν κρίνουν οι πολιτικοί, αλλά το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο εξέδωσε 14 αποφάσεις ότι οι πολίτες στη Βουλγαρία, που λένε ότι ανήκουν στη «μακεδονική» κοινότητα, παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

«Και καμία (κριτική) για πολίτες στη «Μακεδονία» που προέρχονται από τη βουλγαρική κοινότητα. Τότε τίθεται το ερώτημα, γιατί είναι απαραίτητη αυτή η αλλαγή;», είπε ο Μίτσκοσκι.

Ωστόσο, τους κοινούς ήρωες δήλωσε χαρακτηριστικά:

Κανείς δεν μας εγγυάται τι θα συμβεί αν αύριο μια νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία μας πει: Δεν μπορείτε να συνεχίσετε, αν δεν δεχτείτε ότι η εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μια βουλγαρική εξέγερση ή ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο Ντάμιαν Γκρούεφ, ο Μπατάντζιεφ ήταν Βούλγαροι και έχουμε πάλι δικαίωμα βέτο. Λοιπόν, λέμε: Φτάνει, δεν μπορούμε να δώσουμε άλλες υποσχέσεις.

Επεσήμανε ότι ««δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτό γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε τη λίγη αξιοπρέπεια που έχει απομείνει».

Κατέληξε λέγοντας ότι μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεκκλίσεις «όπως κανένα έθνος στην Ευρώπη», αλλάζοντας πολλές φορές σημαία, εθνόσημο, χαρτονομίσματα, Σύνταγμα και όνομα, τόνισε ο Μίτσκοσκι.

The Hellenic Information Team