ΗΠΑ: Σε αναβρασμό τα πανεπιστήμια λόγω των διαδηλώσεων για τη Γάζα ...

ΗΠΑ: Σε αναβρασμό τα πανεπιστήμια λόγω των διαδηλώσεων για τη Γάζα

Ακόμα και η πρόωρη λήξη της ακαδημαϊκής και της σχολικής χρονιάς εξετάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως «αντίμετρο» για τις διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ, όσο αυτό συνεχίζει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Μετά τα επεισόδια και τις εκατοντάδες συλλήψεις σε κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τις καταγγελίες για επεισόδια αντισημιτισμού και «εξωσχολικούς υποκινητές» στους οργανωτές των διαδηλώσεων, οι πρυτανικές και τοπικές αρχές επιχειρούν να μη λάβει έκταση το φαινόμενο.

Αυτές τις μέρες, τις τελευταίες του ακαδημαϊκού τριμήνου, η πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, θα έπρεπε να σφύζει από ζωή. Αντίθετα τώρα, είναι κλειδωμένη και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας. Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τις σχολές και να ολοκληρώσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των διαδηλώσεων στη σκιά των επεισοδίων και των περισσότερων από 100 συλλήψεων τις περασμένες μέρες.

Το κλείσιμο και τα υβριδικά, online μαθήματα είναι η λύση που επιλέγουν και άλλα πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ –η πρόσβαση στην αυλή του οποίου πλέον είναι αδύνατη- ενώ οι διαδηλώσεις που ζητούν τη λήξη του πολέμου επεκτάθηκαν σε μια σειρά από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Γέιλ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, της Μινεσότα, του Τέξας, το Μπάρναρντ, το ΜΙΤ, το Μπέρκλεϊ και αλλού.

Ως «απάντηση», οι διαδηλωτές, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατασκηνώσει στις αυλές των πανεπιστημίων, έχοντας σηκώσει πανό με φιλοπαλαιστινιακά και αντι-ισραηλινά συνθήματα, απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σκληραίνοντας τη στάση τους. Για την ακρίβεια, τα σχέδιά τους για καταλήψεις έχουν ανακοινώσει οι διαδηλωτές στο Κολούμπια, το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και του Τέξας.

Το ζητούμενο για τις αμερικανικές αρχές είναι ότι στις διαδηλώσεις, οι οποίες γίνονται στη διάρκεια του Πέσαχ, της εβραϊκής γιορτής για την απελευθέρωση από τους Αιγυπτίους, έχουν παρατηρηθεί επεισόδια αντισημιτισμού. Και αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο δεν είναι τόσο τα συνθήματα που ακούγονται, όσο ότι έχει διαπιστωθεί στοχοποίηση Εβραίων φοιτητών- ανάμεσά τους και κάποιων που δεν στηρίζουν την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, στα πλαίσια του πολέμου με τη Χαμάς.

Το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, με Δημοκρατικούς Γερουσιαστές να επισκέπτονται το Κολούμπια για να δηλώσουν τη στήριξή τους στους Εβραίους φοιτητές και τον (Δημοκρατικό Γερουσιαστή του Νιού Τζέρσεϊ) Τζος Γκότχαϊμερ να ζητά την παραίτηση της πρυτάνεως του πανεπιστημίου, Μινούς Σαφίκ, επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών. Η λύση των υβριδικών μαθημάτων στο Κολούμπια έχει εξοργίσει και τους Ρεπουμπλικανούς, με τον Ντόναλντ Τράμπ να δηλώνει ότι η ηγεσία του Κολούμπια έκανε «τραγικό λάθος» που δεν έδειξε θάρρος και δεν άφησε το πανεπιστήμιο ανοιχτό, καθώς «έτσι δείχνει ότι η άλλη πλευρά (σ.σ. η φιλοπαλαιστινιακή) κερδίζει».

Αυτή την επίδειξη δύναμης υποστηρίζουν και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, κάποιοι εκ των οποίων ζήτησαν ακόμα και την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ για την καταστολή των διαδηλώσεων. Πρόταση την οποία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σχολιάζει, καθώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς αρκέστηκε να πει ότι «[Ο πρόεδρος] γνωρίζει, φυσικά, τις διαμαρτυρίες – γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια οδυνηρή στιγμή για πολλές κοινότητες, το σεβόμαστε αυτό και υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε Αμερικανού να διαμαρτύρεται ειρηνικά, αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε συνεπείς. Αλλά όπως είπα, όταν γινόμαστε μάρτυρες εκκλήσεων για βία, σωματικό εκφοβισμό, ρητορική μίσους, αντισημιτική ρητορική, αυτά είναι απαράδεκτα. Θα τα καταγγείλουμε. Ο πρόεδρος γνωρίζει ότι η σιωπή είναι συνενοχή και γι’ αυτό χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες που διαθέτει για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί συμπολίτες μας είναι ασφαλείς».

Καθώς υπάρχει το προηγούμενο του NYU το οποίο ζήτησε με επιστολή του από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να επέμβει για να εκκενώσει τους χώρους του πανεπιστημίου από τους διαδηλωτές, σήμερα στα περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τελεσίγραφο για εκκένωση των χώρων, με την επισήμανση ότι η κατασκήνωση στα προαύλιά τους απαγορεύεται (βάσει του νόμου περί καταπάτησης ιδιοκτησίας- το trespassing που δικαιολογεί και τη χρήση βίας για την απομάκρυνση του εισβολέα). Στο Κολούμπια, το σχετικό τελεσίγραφο λήγει απόψε τα μεσάνυχτα για τη διάλυση του καταυλισμού που έχει στηθεί στο προαύλιο.

Πάντως και ενώ σήμερα αναμένονται επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων και γερουσιαστών σε πανεπιστήμια και κυρίως το Κολούμπια, για έκφραση της στήριξής τους στους Εβραίους φοιτητές και για να καταδικάσουν την αντισημιτική ρητορική, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης φαίνεται πως αφήνει ανοιχτό «παραθυράκι» για αστυνομική επέμβαση, ή ακόμα και για την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς.

Χθες, ο Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι οι αρχές εντόπισαν «εξωτερικούς ταραξίες» που προκαλούν προβλήματα στις ως επί το πλείστον ειρηνικές φοιτητικές διαμαρτυρίες στο Κολούμπια, το NYU και άλλα πανεπιστήμια της πόλης. «Δεν μπορούμε να έχουμε εξωτερικούς ταραχοποιούς να έρχονται και να προκαλούν αναστάτωση. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όσο είναι μια σπίθα. Ας μην περιμένουμε μέχρι να γίνει πυρκαγιά», δήλωσε ο Άνταμς. Ένα βασικό μέρος αυτού, είπε, είναι να κρατηθούν οι διαδηλωτές που δεν είναι φοιτητές μακριά από την πανεπιστημιούπολη. Αυτό μπορεί να σημαίνει την ανταλλαγή πληροφοριών με την αναγνώριση κάποιων γνωστών διαδηλωτών στα πανεπιστήμια.

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς προφανώς και υποβαθμίζεται από την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς εν πολλοίς θα θυμίσει τη χρήση της για την αιματηρή καταστολή των μαζικότατων ειρηνικών διαδηλώσεων (επρόκειτο για εκατοντάδες χιλιάδες) εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ στα μέσα και τέλη των 60s. Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αυξάνονται τις τελευταίες μέρες από δεκάδες σε εκατοντάδες και τα φιλοπαλαιστινιακά αιτήματά τους δεν αφορούν άμεσα την Ουάσινγκτον. Γι’ αυτό, πιθανότατα, ο Λευκός Οίκος θα προτιμούσε να δει τις διαδηλώσεις να ατονούν και να ξεχνιούνται…

infognomonpolitics.gr   protothema.gr