Αποκάλυψη - σοκ από την Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων...

Αποκάλυψη - σοκ από την Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων που πλησιάζουν πολύ κοντά στα σύνορά του, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πολωνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RMF24.

Η Πολωνία αναγκάστηκε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ουκρανία την Κυριακή, κατά την οποία ένας πύραυλος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας για 39 δευτερόλεπτα.

Τι εξετάζει το ΝΑΤΟ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας

Andrzej Szejna δήλωσε στο RMF24: Η Ρωσία γνώριζε ότι αν ο πύραυλος κινούνταν περαιτέρω εντός της Πολωνίας, θα καταρριπτόταν.

Θα γινόταν αντεπίθεση.
Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αναλύονται διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης τέτοιων πυραύλων όταν βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ".
Μία τέτοια κίνηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Ουκρανίας, πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι η Πολωνία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψην τις απειλές του Vladimir Putin.

Το ιστορικό

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πύραυλος από την ουκρανική σύγκρουση έχει εισέλθει στον εναέριο χώρο της Πολωνίας.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, ένας ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο, θέτοντας την άμυνα της χώρας σε ύψιστο συναγερμό.
Και στις 15 Νοεμβρίου 2022, ένας πύραυλος πέταξε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο πολίτες.
Αργότερα αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για αδέσποτο ουκρανικό βλήμα που εκτοξεύτηκε για να αναχαιτίσει ρωσικό πύραυλο.

Εξηγήσεις ζητά η Πολωνία

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία δεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα σε συνάντηση στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί λόγω του ρωσικού πυραύλου cruise που παραβίασε τον πολωνικό εναέριο χώρο το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου.
Στον Ρώσο πρεσβευτή Sergey Andreev επρόκειτο να δοθεί σημείωμα διαμαρτυρίας μετά την είσοδο του ρωσικού πυραύλου στον εναέριο χώρο του μέλους του ΝΑΤΟ για 39 δευτερόλεπτα νωρίς την Κυριακή, εν μέσω ρωσικής επίθεσης με στόχο τη δυτική Ουκρανία.
Ο Paweł Wroński, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σύντομη δήλωση έξω από το υπουργείο ότι ο Αντρέεφ δεν προσήλθε στη συνάντηση και ότι η μη εμφάνισή του οδήγησε την κυβέρνηση της Βαρσοβίας να αναρωτηθεί "αν είναι σε θέση να εκπροσωπήσει σωστά τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία".
Ο Wroński δήλωσε ότι η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις "ορίζει σαφώς τα καθήκοντα ενός πρέσβη σε ένα κράτος υποδοχής".
Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι θα "απαιτήσει εξηγήσεις" από τη Ρωσία για την παραβίαση του εναέριου χώρου της - το τελευταίο από τα πολλά περιστατικά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radek Sikorski ενημέρωσε τηλεφωνικά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για τις λεπτομέρειες του περιστατικού τη Δευτέρα, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Ο Sikorski τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απειλεί επίσης την ασφάλεια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr