Στη σέντρα ο Καραμανλής για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη...

 Στη σέντρα ο Καραμανλής για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη - Προ των ευθυνών του ο πρώην υπουργός μετά την πρωτοβουλία Σπίρτζη Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς πριν από περίπου 13 μήνες κάθε άλλο παρά έχει σβήσει από τις μνήμες όχι μόνο των συγγενών και τραυματιών (αυτό άλλωστε θα

ήταν αδύνατον) αλλά και της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, οι χειρισμοί της κυβέρνησης, ο τραγέλαφος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ολοκλήρωσε άρον-άρον τη διαδικασία -χωρίς να εξεταστούν βασικοί μάρτυρες και με έναν Κώστα Καραμανλή (τον πρώην υπουργό Υποδομών να κουνά το δάχτυλο του) αλλά και η… εμμονή ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων (για τη μη ολοκλήρωση της περιβόητης σύμβασης για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο), μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνουν και πολώνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, ανέλαβε μια πρωτοβουλία που στην ουσία βγάζει στη σέντρα τον πρώην υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό διότι ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής για τον ίδιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Και πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο Κώστας Καραμανλής θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έστω κι αυτή τη στιγμή… Εάν θα αποποιηθεί της ασυλίας του κι αν θα δεχθεί να εξεταστούν και τυχόν ποινικές ευθύνες του ίδιου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τη μετωπική (!) σύγκρουση δύο αμαξοστοιχίων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Η… πρωτοβουλία Σπίρτζη

Ειδικότερα, λοιπόν, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ζητά τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος, για τη διερεύνησή του μετά το πορίσματος της Ευρωπαίας εισαγγελέα για τη σύμβαση 717 και τυχόν ευθύνες του.
«Για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι, ζητώ την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: "Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας"» αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
«Ελπίζω και εύχομαι ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, δίνοντας στους πολίτες το μήνυμα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία...» επισημαίνει ο κ. Σπίρτζης σε άλλο σημείο της επιστολής του.

Παρακάμπτεται η παραγραφή

«Επισκέφθηκα τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησα να ενεργοποιήσει το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ένας πρώην υπουργός μπορεί να ζητήσει παρά την ύπαρξη παραγραφής τη διερεύνηση κατηγοριών για το πρόσωπό του», ανάφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
«Νομίζω πως με την κίνηση αυτή, καλύπτω το χρέος μου απέναντι στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στον αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων για να διαλευκανθεί η οποιαδήποτε πτυχή της τραγωδίας του εγκλήματος είτε αυτό αφορά τον σιδηρόδρομο, είτε αφορά τα έργα που ήταν σε εξέλιξη» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Σπίρτζης ευχήθηκε, αυτόν τον δρόμο να ακολουθήσουν και οι άλλοι διατελέσαντες υπουργοί. «Νομίζω πως είναι και μια ευκαιρία για να απαντήσω και στην επιστολή της Ευρωπαίας εισαγγελέως που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία και η οποία δεν τεκμηριώνει την οποιαδήποτε κατηγορία ζητά να διερευνηθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς, για το πως μπορεί να γίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5, ο κ. Σπίρτζης ανάφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και μετά με απόφαση της Ολομέλειας.
Ο πρώην υπουργός, πρόσθεσε ότι «προβλέπεται η σύσταση μια ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει εάν υπάρχει για την Σύμβαση 717 τεκμηριωμένη κατηγορία. Στην ειδική αυτή επιτροπή συμμετέχουν ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι εάν κρίνουν ότι τεκμηριώνονται οι κατηγορίες μπορεί να πας στο Ειδικό Δικαστήριο.
Σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με την αρμόδια Νομική Υπηρεσία της Βουλής και θα φέρει το αίτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων».

Βουλευτής της ΝΔ: Εγώ, ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ, Λευτέρη Κτιστάκη, ο οποίος -μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (20/3/2024) στο Attica TV- εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στην επιλογή του Κώστα Καραμανλή να «κρύβεται» πίσω από την ασυλία.
«Εγώ προσωπικά, ναι θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κτιστάκης: Εγώ θα παραιτούμουν από την ασυλία

Κλίμα δυσφορίας που τροφοδοτείται από την πεποίθηση των πολιτών ότι επιχειρείται συγκάλυψη και από την ασυλία των πολιτικών.
Σε αυτό το κλίμα έρχεται η δήλωση του γαλάζιου βουλευτή Λευτέρη Κτιστάκη, που δήλωσε για τον Κώστα Καραμανλή- εμμέσως- ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί από την ασυλία. Είναι ο μόνος που το έχει πει ευθέως αλλά αυτό φαίνεται να είναι το κλίμα στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Ότι δηλαδή η επιμονή του κ. Καραμανλή να κρύβεται πίσω από τον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών κάνει τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κτιστάκης επέκρινε ουσιαστικά τη στάση του πρώην υπουργού δηλώνοντας (στο Attica TV) πως ο ίδιος δεν θα ακολουθούσε το δικό του παράδειγμα.
"Θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω" είπε. 

www.bankingnews.gr