Εκκλήσεις για απαγόρευση του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία...

Οι αποκαλύψεις ότι μέλη του ακροδεξιού κόμματος AfD της Γερμανίας συναντήθηκαν κρυφά με νεοναζί και επιχειρηματίες σε ξενοδοχείο τον Νοέμβριο, πυροδότησαν νέο κύμα εκκλήσεων για την αποπομπή του κόμματος από το κοινοβούλιο, την ώρα που το ποσοστό του είναι υψηλότερο από κάθε άλλο κυβερνητικό κόμμα, στο 22%.

Η αποκάλυψη έγινε από το ανεξάρτητο και ερευνητικό μη κερδοσκοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Correctiv, το οποίο αναφέρεται σε μια μυστική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι πολιτικοί του AfD, νεοναζί και ισχυροί επιχειρηματίες σε ξενοδοχείο κοντά στο Πότσνταμ στα τέλη Νοεμβρίου.

Η αποκάλυψη έχει αναστατώσει ολόκληρη τη γερμανική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης CDU έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να αποπεμφθεί το κόμμα AfD, τα μέρη του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, το SPD του καγκελάριου Olaf Scholz, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP, δείχνουν ακόμα μια επιφυλακτικότητα απέναντι στο θέμα.

«Βλέπω θετικά [μια τέτοια απαγόρευση], χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο υπουργός-πρόεδρος του βόρειου γερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Daniel Günther (CDU/EPP), σε συνέντευξή του στην Hamburger Abendblatt την Τετάρτη.

«Παρατηρούμε πόσο επικίνδυνοι είναι. Ακόμη και εδώ στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν», πρόσθεσε.

Εκτός του ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αντιτάχθηκε στην απαγόρευση του εξτρεμιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) το 2017, κυρίως επειδή θεωρήθηκε ότι δεν είχε αρκετή επιρροή εκείνη την εποχή, τώρα το να στραφεί εναντίον ενός δημοφιλούς κόμματος όπως το AfD θα ήταν μάλλον δύσκολο.

Πράγματι, σε αντίθεση με το NPD εκείνη την εποχή, το AfD συγκεντρώνει σήμερα ποσοστά υψηλότερα από οποιοδήποτε από τα κόμματα του συνασπισμού με 22%, γεγονός που το τοποθετεί μόνο πίσω από το CDU, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το AfD προηγείται επίσης με σημαντικά ποσοστά στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, τα τρία κρατίδια στα οποία θα διεξαχθούν φέτος περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το ntv την Πέμπτη.

Γι’ αυτό και ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP/Ανανέωση) είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας ότι αν κάποιος ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα είναι επιτυχής.

«Διότι εάν επρόκειτο να […] παίξει κανείς με ένα σημαντικό ρίσκο […], τότε υπάρχει, φυσικά, η απειλή μιας νίκης του AfD σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων», δήλωσε.

Αμφιλεγόμενες απόψεις για τη μετανάστευση

Στη μυστική συνάντηση του Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την «επαναμετανάστευση» και παρουσιάστηκε ένα σχέδιο για την απέλαση ανεπιθύμητων κατοίκων στη Γερμανία, όπως οι «μη αφομοιωμένοι πολίτες». Το εν λόγω σχέδιο, με άλλα λόγια, αμφισβητεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των Γερμανών πολιτών που δεν ταιριάζουν στις πολιτικές απόψεις των συμμετεχόντων.

Αυτό όμως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Scholz, ο οποίος έγραψε στο Χ το εξής: «Το ποιος αντιτίθεται στην ελεύθερη δημοκρατική βασική μας τάξη πραγμάτων είναι υπόθεση του Γραφείου μας για την Προστασία του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης» .

Το AfD απάντησε ότι τα όσα συζητήθηκαν δεν μπορούν να συνδεθούν με το AfD ως κόμμα.

«Το AfD δεν θα αλλάξει τη στάση του σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, που βρίσκεται στο πρόγραμμα του κόμματος, εξαιτίας της άποψης ενός μεμονωμένου ατόμου σε μια συνάντηση που μάλιστα δεν ήταν εκδήλωση του AfD», δήλωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος στο Euractiv.

Ωστόσο, πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί ζητούν να παρακολουθείται στενά το AfD.

Ενώ η συμπρόεδρος του SPD Saskia Esken δήλωσε στο ntv ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το AfD να είναι εξαιρετικά σημαντικό», η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) δήλωσε στο Sternt ότι «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τον [εξτρεμιστικό] κίνδυνο».

«Βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι είναι απαραίτητο και σωστό η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος να παρακολουθεί πολύ στενά […] πώς οι εχθροί του Συντάγματος συνδέονται με τους εκπροσώπους του AfD και ποιες απάνθρωπες ιδεολογίες προπαγανδίζονται εκεί», πρόσθεσε η υπουργός.

Από την πλευρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της Bundestag Roderich Kiesewetter (CDU) πιστεύει ότι είναι δυνατή η απαγόρευση του AfD μετά τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με το tagesschau.de.

euractiv.gr