Ο Ερντογαν θέτει ζήτημα αποπυρηνικοποίησης του Ισραήλ...

 

Τη διεξαγωγή διάσκεψης για την αποπυρηνικοποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ, προτείνουν με σχετικό ψήφισμά τους τα κράτη που συμμετείχαν στη χθεσινή έκτακτη Αραβο-Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως «χαιρέτισε» το εν λόγω ψήφισμα.

«Για πρώτη φορά, προτείνουμε μια “διάσκεψη αποπυρηνικοποίησης” στην περιοχή, λόγω των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ», δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, όπου και συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής. Το ψήφισμα «καταδίκασε τις γεμάτος μίσος, εξτρεμιστικές και ρατσιστικές ενέργειες και δηλώσεις των υπουργών της ισραηλινής κατοχικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της απειλής ενός από τους υπουργούς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια, η οποία απαιτεί την υποστήριξη της διάσκεψης για τη δημιουργία μιας ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των στόχων τους για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν επισήμανε ότι το θέμα της αποπυρηνικοποίησης είναι πολύ σημαντικό, για να αποκαλυφθεί η ποιοι παράγοντες υποστηρίζουν το Ισραήλ. «Όλα τα θέματα που σχεδιάσαμε πριν πάμε στη σύνοδο κορυφής συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο. Το κείμενο (ψήφισμα) περιέχει πολλά σημεία δράσης, που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ πριν, που ορίζουν τους (ισραηλινούς) εποίκους ως τρομοκράτες και μάλιστα παράγουν γεωστρατηγική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τώρα, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι τόσο ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος ενώθηκαν και έκαναν αυτό το βήμα (ψήφισμα), γιατί αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δύο οργανισμών που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια συνάντηση», είπε επίσης, ενώ, αναφερόμενος σε αυτό καθαυτό το ψήφισμα, σημείωσε ότι χρησιμοποίησαν μια φράση που ονομάζεται «σπάσιμο της πολιορκίας». «Εισήχθη ένας ορισμός προσανατολισμένος στη “δράση”, και όχι ο διπλωματικός ορισμός», διευκρίνησε.

erdogan aravoislamiki synodos koryfis saoudiki aravia
Από αριστερά προς τα δεξιά: Syrian President Bashar al-Assad, Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi, King Abdullah II of Jordan, Saudi Arabia Crown Prince Mohammed Bin Salam, Palestinian President Mahmoud Abbas, Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Iranian President Ebrahim Raisi, Emir of Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani

Υπογραμμίζοντας δε τη σημασία του άρθρου για «σπάσιμο της πολιορκίας» στο ψήφισμα, ανέφερε ότι απαιτεί την άμεση είσοδο αραβικών, ισλαμικών και διεθνών νηοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας που περιέχουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Επέμεινε, εξάλλου, πως από τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα, πρέπει επειγόντως να απεμπλακούν οι ΗΠΑ που έχουν επιρροή στο Ισραήλ.

«Η Γάζα είναι, πρώτα απ’ όλα, η γη του παλαιστινιακού λαού. Οι ΗΠΑ πρέπει να το αποδεχθούν αυτό. Εάν ο Μπάιντεν έχει την προσέγγιση να πει “όχι, αυτή είναι η γη των κατοχικών εποίκων ή του Ισραήλ, δεν είναι η γη του παλαιστινιακού λαού”, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, τουλάχιστον 11.100 είναι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το ξεκίνημα του πολέμου, η πλειοψηφία των οποίων (8.000) γυναικόπαιδα, την ώρα που η ισραηλινή πλευρά επισήμανε πως ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ είναι σχεδόν 1.200.

 olympia.gr