Τι σημαίνει η μη έγκριση της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία από το Κογκρέσο;


Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν ενέκρινε τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει τη βοήθεια του Πενταγώνου στο Κίεβο?

Την Κυριακή, μετά την έγκριση του προσωρινού προϋπολογισμού, ο πρόεδροε των ΗΠΑ Μπάιντεν εκφώνησε ομιλία στην αίθουσα συνεδριάσεων του Λευκού Οίκου. Παραπονέθηκε ότι έχει κουραστεί από την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και ζήτησε την έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

«Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το AP.

IMG 3228

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε σότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών και στα δύο αμερικανικά κόμματα υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Κέβιν Μακάρθι να ενεργήσει υπέρ αυτής της πλειοψηφίας, όχι μιας μικρής ομάδας Ρεπουμπλικάνων που επικρίνουν τη βοήθεια προς το Κίεβο.

«..Η συντριπτική πλειοψηφία και των δύο κομμάτων – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων – υποστηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία… Σταματήστε να παίζετε παιχνίδια. Κάντε το», προέτρεψε ο Τζο Μπάιντεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το γιατί εξαίρεσε από τον προσωρινό προϋπολογισμό την βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Κέβιν Μακάρθι είπε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει αρκετά κεφάλαια διαθέσιμα για 45 ημέρες για να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.

«Τώρα έχουν περισσότερα από $3 δισ για να παράσχουν βοήθεια στο Κίεβο. Αν έχουν δυσκολίες, μπορούμε να καθίσουμε και να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Κέβιν Μακάρθι.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει ένα νέο μεγάλο πακέτο βοήθειας έως ότου ο Λευκός Οίκος, υπό την ηγεσία του Μπάιντεν, λύσει το πρόβλημα στα σύνορα με το Μεξικό.

«Η προτεραιότητα για μένα είναι οι ΗΠΑ και τα σύνορά μας», δήλωσε ο Κέβιν Μακάρθι, σύμφωνα με τη New York Post. «Υποστηρίζω την παροχή στην Ουκρανία των όπλων που χρειάζεται. Αλλά υποστηρίζω σθεναρά, πρώτα απ’ όλα, την ενίσχυση των συνόρων. Έτσι, μαζί πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε να συμβεί».

Ο Ρεπουμπλικάνος σύμμαχος του Κέβιν Μακάρθι, Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε την Κυριακή ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία σκοπεύει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που λύνει δύο προβλήματα ταυτόχρονα: τη μετανάστευση και τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Έτσι, κατά τη γνώμη του, θα επιτευχθεί συμβιβασμός. Επιπλέον, σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι ΗΠΑ θα διαθέσουν όχι $6 δισ στην Ουκρανία, αλλά $60-70 δισ ετησίως.

«Ο Μακάρθι θα βοηθήσει την Ουκρανία. Αλλά είπε σε όλους σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ότι πρέπει να ενισχύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Και έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα. Έχουμε 45 ημέρες για να επιλύσουμε και τα δύο ζητήματα», εξήγησε ο Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Πόση βοήθεια μετέφεραν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία?

Aπό τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 31 Ιουλίου 2023 – οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν 78 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 5 τομείς:

$26,4 δισ – ένεση στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας από το Ταμείο Οικονομικής Στήριξης και δάνεια

$23,5 δισ – το κόστος των όπλων και του εξοπλισμού που παρέχονται από τις αποθήκες του Πενταγώνου των ΗΠΑ

$18,3 δισ – δαπάνες για εκπαίδευση στρατευμάτων, υλικοτεχνική υποστήριξη και άλλη βοήθεια στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια στην Ουκρανία του Πενταγώνου των ΗΠΑ

$4,7 δισ – επιχορηγήσεις και δάνεια στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξωτερικής Στρατιωτικής Βοήθειας

 

olympia.gr