Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα και ότι μια επίσημη συμφωνία θα επιτευχθεί «μέσα σε ημέρες».
Ο Γιόχανσον πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι οι χώρες της ΕΕ δέχθηκαν φέτος περισσότερους από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και ότι ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου αυτή τη στιγμή ξεπέρασε τις 600.000 και υπάρχει πίεση σε πολλές χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Η μεταρρύθμιση, η οποία παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια, στοχεύει να μοιραστεί το βάρος της φροντίδας των μεταναστών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε υποδεχόμενος κάποιους μετανάστες που έρχονται, ειδικά από την Ιταλία ή την Ελλάδα, είτε συνεισφέροντας οικονομικά στη στήριξη των χωρών που το κάνουν.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να επιταχύνει τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, ώστε οι μετανάστες που κρίνονται απαράδεκτοι να μπορούν να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής ή διέλευσης τους και θα παραταθούν οι μέγιστες περίοδοι κράτησης για τους μετανάστες στα συνοριακά κέντρα στις 12 εβδομάδες.
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ είπε ότι η χώρα της είχε λάβει παραχωρήσεις που θα της επέτρεπαν να υποστηρίξει τη συμφωνία, αφού απέφυγε να υποστηρίξει ένα προηγούμενο προσχέδιο που θεωρούσε πολύ σκληρό για ορισμένες κατηγορίες μεταναστών.
Πρόσθεσε ότι μόνο η Πολωνία και η Ουγγαρία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο προσχέδιο στη συνάντηση των Βρυξελλών, «άρα υποθέτουμε ότι αυτή η πολιτική συμφωνία είναι αποδεκτή», όπως το έθεσε.
Η Φέζερ εξήγησε ότι οι αλλαγές που εισήχθησαν για να ληφθεί η έγκριση της Γερμανίας περιελάμβαναν έμφαση στην παροχή προτεραιότητας στις οικογένειες και στα παιδιά όταν φτάνουν παράνομα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη ‘μη αυστηροποίηση’ των κριτηρίων για την αποδοχή αιτούντων άσυλο.
«Στην τελική ευθεία»
Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σύμφωνο μετανάστευσης και αναμένει ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.
Μιλώντας μετά την προεδρία της συνεδρίασης των Βρυξελλών, ο Γκράντε-Μαρλάσκα επιβεβαίωσε ότι «μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών» συμφώνησε με τη νέα έκδοση του κειμένου και πρόσθεσε: «Έχουμε σχεδόν φτάσει στη γραμμή του τερματισμού», ενώ αναγνώρισε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες «μικρές διαφορές».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο Βερολίνο ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το νέο προσχέδιο.
Η παραμέληση του ζητήματος έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών, καθώς αντιμετωπίζει αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο έχει γίνει πιο επιτακτική με την άφιξη χιλιάδων αιτούντων άσυλο στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Για την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται η ισχυρή πλειοψηφία των χωρών να την ψηφίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες που αντιτίθενται στη ρήτρα φιλοξενίας ή οικονομικής στήριξης – Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία και Τσεχική Δημοκρατία – πιθανότατα δεν θα έχουν αρκετό βάρος για να την εμποδίσουν.
Οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Σε ένα σχετικό πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να παρατείνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας των Ουκρανών προσφύγων που διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους από τον Μάρτιο του επόμενου έτους έως τον Μάρτιο του 2025.
Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, η χώρα του οποίου προεδρεύει επί του παρόντος της Ένωσης, είπε ότι η υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η επέκταση του προστατευόμενου καθεστώτος εγγυάται σταθερότητα για εκατομμύρια που έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που κατέφυγαν από τη χώρα τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.