Κατά τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, ένοπλη εγκληματική ομάδα ελεγχόμενη από το Βελιγράδι επιτέθηκε εναντίον περιπόλου της συνοριακής αστυνομίας σκοτώνοντας ένα αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλον ένα. Στη συνέχεια περίπου 30 ένοπλοι οχυρώθηκαν στη μονή Αγίου Στεφάνου στο Μπάνισκο και τρεις εξ’ αυτών σκοτώθηκαν σε νέα ανταλλαγή πυρών.
Πλέον η αστυνομία του Κοσόβου έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μονής. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν έχουν συλληφθεί όλοι οι ένοπλοι κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τουλάχιστον τρεις δράστες σκοτώθηκαν και ένας έχει συνελήφθη. Άλλοι τέσσερις ύποπτοι πολίτες που μετέφεραν εξοπλισμό ασυρμάτου και όπλα συνελήφθησαν επίσης.
Η αστυνομία του Κοσόβου επιβεβαίωσε επίσης ότι τα συνοριακά περάσματα Jarinje και Brnjak μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου έκλεισαν μετά το περιστατικό.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο κατηγόρησε τον Κούρτι για ασύστολα ψεύδη.
Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε αργότερα τη δολοφονία του αστυνομικού, αλλά κατηγόρησε τους αξιωματούχους του Κοσόβου ότι φέρουν την τελική ευθύνη για τους θανάτους. Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι οι τρεις ένοπλοι που σκοτώθηκαν ήταν Σέρβοι του Κοσόβου, ενώ αρνήθηκε ότι το Βελιγράδι είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.
Ερωτηθείς πώς οι ένοπλοι φωτογραφήθηκαν φορώντας στρατιωτικές στολές, ο Βούτσιτς είπε ότι ο καθένας μπορούσε να αγοράσει τέτοιες στολές στα καταστήματα και ότι αυτές που φάινεται να φορούν οι ένοπλοι δεν ανήκουν στον σερβικό στρατό ή την αστυνομία.
Κατηγόρησε επίσης το Κόσοβο για «υποκρισία». «Μπορείτε να μας σκοτώσετε όλους. Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αυτό το τέρας που φτιάξατε βομβαρδίζοντας τη Σερβία», είπε χαρακτηριστικά.
Η επίθεση έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα αφότου οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Σερβίας και του Κοσόβου που επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των σχέσεων απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Το περιστατικό πρόκειται σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο, μετά από μήνες αυξανόμενων εντάσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και της Σερβίας. Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιλύσει τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των γειτόνων των Βαλκανίων.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά η Σερβία – μαζί με τους βασικούς συμμάχους του Βελιγραδίου, Κίνα και Ρωσία – δεν την αναγνωρίζει. Πολλοί Σέρβοι το θεωρούν γενέτειρα του έθνους τους. Αλλά από τα 1,8 εκατομμύρια άτομα που ζουν στο Κόσοβο, το 92% είναι Αλβανοί και μόνο το 6% είναι Σέρβοι.
infognomonpolitics.gr Ναυτεμπορική