Οι μισθοφόροι της Wagner ενδέχεται να «δοκιμάσουν» τη Δύση με επίθεση στη Βαλτική...

Η μισθοφορική ομάδα Wagner της Ρωσίας μπορεί να προσπαθήσει να δοκιμάσει τους δυτικούς αμυντικούς μηχανισμούς επιτιθέμενη στις χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ο Kęstutis Budrys, επικεφαλής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου της Λιθουανίας, Gitanas Nausėda.

Η μισθοφορική ομάδα Wagner είναι μια ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ο de facto ιδιωτικός στρατός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η εταιρεία λειτουργεί εκτός των ορίων του νόμου, καθώς τέτοιες οντότητες είναι τεχνικά παράνομες στη Ρωσία.

Έχει παρουσία σε όλη την Αφρική, ιδίως σε χώρες που εμπλέκονται σε εσωτερικές ή περιφερειακές διαμάχες, και φημολογείται ότι έχει παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια. Η μισθοφορική ομάδα Wagner έχει επίσης εμπλακεί στην εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Wagner είναι ο Yevgeny Prigozhin, στενός έμπιστος του Πούτιν.

«Ναι, μπορούν να δοκιμάσουν τους μηχανισμούς αντίδρασης [της Δύσης] και να δώσουν στο Κρεμλίνο μια πολιτική ευκαιρία να πει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Όπως συμβαίνει στην Αφρική», δήλωσε ο Budrys σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο delfi.lt, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει προβοκάτσιες στη Βαλτική χρησιμοποιώντας μισθοφορικές ομάδες.

Οι δυτικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της ομάδας στην Αφρική μετά την ανάπτυξη μισθοφόρων στην Μπουρκίνα Φάσο, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξε επίσης πρόσφατα ότι πράκτορες της Wagner ήταν παρόντες στα σύνορα με τη Σερβία, υπονοώντας ότι εμπλέκονται στις πρόσφατες αναταραχές μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Απαντώντας στα σχόλια του Budry, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για πιθανή ρωσική επίθεση.

«Δεν έχουμε στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να πούμε ότι η Λιθουανία βρίσκεται σε κίνδυνο. Όταν διαβάζουν αυτό, οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Λιθουανία στα σύνορα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Landsbergis στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός, διότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

euractiv.gr