Με αυτό που συνέβη με το ρωσικό εμβόλιο εκτέθηκε κόσμος και κοσμάκης…


Τα «αστεία»- από εκείνα που θα έκαναν τον Γούντι Άλεν και τον Ντέιβιντ Σαπέλ να σκίσουν τα πτυχία τους- έδιναν και έπαιρναν στην αρχή: «Έκανε το εμβόλιο η κόρη του και τώρα είναι γιος…», «Η κόρη του Πούτιν εμβολιάστηκε αλλά δεν την νοιάζουν οι παρενέργειες- στ’ α##$$# της», «Θα τρέχουν σαν τους Ρώσους στο Μουντιάλ του 2018 όσοι το κάνουν» και άλλα ευφυή.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας περί Sputnik V, του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αντιμετωπίστηκε ως επί των πλείστων με σκωπτικότητα από την συντριπτική πλειονότητα της Δύσης (και όχι μόνο…).

Άπαντες- ή, έστω, η συντριπτική πλειονότητα- ισχυρίζονταν πως οι Ρώσοι προέβησαν σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και τίποτ’ άλλο, δίδοντας μάλιστα ένα όνομα-«πρόκληση» στο επίδοξο εμβόλιό τους.

Όταν, δε, στις 11 Αυγούστου το Υπουργείο Υγείας της χώρας ενέκρινε το Sputnik-V και οι επίσημες ανακοινώσεις ανέφεραν προς η κυβέρνηση Πούτιν προτίθεται να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του, η χλεύη ήταν αρτιφανής.

Οι πολέμιοι (βαρύς όρος, αλλά δεν απείχε και τόσο από την πραγματικότητα) των Ρώσων «προέταξαν», τότε, μια διαφορετική ιστορία: ισχυρίζονταν πως το γεγονός πως εγκρίθηκε το εμβόλιο δεν σημαίνει τίποτα, μιας και εκείνη ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από το Υπουργείο της ίδιας της χώρας και όχι από τους διεθνείς φορείς.


Με αυτό που συνέβη με το ρωσικό εμβόλιο εκτέθηκε κόσμος και κοσμάκης…

Η προσπάθεια ανηλεούς απαξίωσης (και ανεξήγητης: υποτίθεται πως όλοι μας είμαστε ενωμένοι απέναντι στον κοινό, άυλο εχθρό- έτσι δεν είναι;) ολοκληρώθηκε την περίοδο που η μία μετά τις άλλες οι εταιρίες άρχισαν ν’ ανακοινώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους: η Pfizer έκανε λόγο, στην πρώτη της ανακοίνωση, για ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%, ακολούθησε η Moderna επίσης με 90κάτι % και έπειτα το ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya είπε πως το Sputnik-V είναι κι αυτό πάνω από 90% αποτελεσματικό, κάτι που εκλήφθηκε ως ακόμα μία κίνηση ανεδαφικού εντυπωσιασμού.

Fast forward, παραβλέποντας ένα βουνό από λεκτικά υπονοούμενα, στο σήμερα: «Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya», ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca, που παράγει το εμβόλιο της Οξφόρδης,  στην Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Με αυτό που συνέβη με το ρωσικό εμβόλιο εκτέθηκε κόσμος και κοσμάκης…

Πώς φτάσαμε από την καθολική απαξίωση της Ρωσίας στην αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα;

Απλό: το Sputnik-V απεδείχθη πως, τελικά, μετά τη δεύτερη δόση του είναι αποτελεσματικό κατά 96.2%- το υψηλότερο ποσοστό απ’ όλα τα εμβόλια παγκοσμίως, δηλαδή!

Αν αναλογιστούμε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε παραχθεί από τις αρχές του καλοκαιριού και το ενέκριναν πριν καν υπάρξει η έκρηξη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, τότε μιλάμε κατ’ ουσίαν για έναν εργαστηριακό άθλο της Ρωσίας.

Πλέον, αρκετές χώρες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να «πείθονται» και παραγγέλνουν τεράστιες ποσότητες του Sputnik V, βάζοντάς το ολοένα και περισσότερο στο χάρτη κατά της πανδημίας.

Το «καλύτερα να μασάς», λοιπόν, βρήκε έμπρακτη εφαρμογή ακόμα μία φορά, λίγους μόλις μήνες μετά τη σωρεία αστείων για την κόρη του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας.

Με αυτό που συνέβη με το ρωσικό εμβόλιο εκτέθηκε κόσμος και κοσμάκης…

Όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, ο covid κάποια στιγμή θα τελειώσει. Η ανεξήγητη περιφρόνηση και ο, τρόπον τινά, κοινωνικός ρατσισμός, μάλλον όχι.

Θα έπρεπε άπασες οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού ν’ αγκαλιαστούν εξίσου, ανεξαρτήτως αν προέρχονται από την Ανατολή, τη Δύση, τον Βορρά, τον Νότο ή τον… Πλούτωνα. Μιλάμε για καινοφανείς καταστάσεις που έχουν γονατίσει τον πλανήτη και θα έπρεπε να υπάρχει μια υποτυπώδης, έστω, ομοψυχία.

Θα, όμως.

Όπως θα έλεγε και ο αφηγητής στον Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θ’ αλλάξει ποτέ.

Ναι, ακόμα και αν ο καθείς «χτυπήσει» το Sputnik-V, το εμβόλιο της Pfizer, της Οξφόρδης ή της Moderna και ακουστεί η πιο γλυκιά μελωδία στα χρονικά: ο ήχος του επιθανάτιου ρόγχου του κορωνοϊού…

menshouse.gr