Έσπειρε θύελλες στη Δικαιοσύνη με την... καινοτομία δικηγόροι να γίνονται δικαστές με... θητεία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παν. Πικραμμένος, προφανώς με το ok του Μητσοτάκη
-Και μετά θα έχουν τους πελάτες τους… -Βαριά κατηγορία κατά δικαστών: Βλέπουν τη σταδιοδρομία τους ως «μια οιονεί δημοσιοϋπαλληλική σταδιοδρομία»! -Ξέχασαν, όμως, ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να γίνει τον Δεκέμβριο του 2024
Τι να… γυρεύει, άραγε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον χώρο της Δικαιοσύνης; Τυχαία, έτσι ξαφνικά, ο αντιπρόεδρός του, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, με υπηρεσία κοντά 40 χρόνια, ανακάλυψε ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει «ανοιχτόμυαλους δικαστικούς λειτουργούς» και «το κορυφαίο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά δικαστικών λειτουργών, που θα είναι ανοιχτόμυαλοι και ανταγωνιστικοί»;Και αυτοί θα προκύψουν εξ ουρανού, με θεία επιφοίτηση; Τα χρόνια που υπηρετήσατε τη Δικαιοσύνη, κύριε αντιπρόεδρε, γιατί δεν βάλατε το θέμα της αναζήτησης «ανοιχτόμυαλων και ανταγωνιστικών δικαστών»; Τι προέκυψε ξαφνικά; Μάλιστα, δεν μείνατε μόνο στην ανάγκη «ανοιχτόμυαλων» δικαστών, είπατε και ότι αυτά τα μυαλά πρέπει να είναι και «ανταγωνιστικά». Απέναντι σε ποιους, κύριε Πικραμμένε; Ποιοι είναι οι «ανταγωνιστές»; Και σε ποιο μέτωπο;
Διατυπώνει, όμως, και μια προϋπόθεση / μπηχτή για τους σημερινούς δικαστές λέγοντας ότι οι νέοι δικαστικοί λειτουργοί «δεν θα βλέπουν τη σταδιοδρομία τους ως μια οιονεί δημοσιοϋπαλληλική σταδιοδρομία». Προχώρησε και παραπέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έθεσε στο τραπέζι την κατάργηση της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και τον διορισμό δικαστών επί θητεία, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που επισήμανε ότι οι… εξαγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμμένου είναι εκτός των συνταγματικών ορίων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε «πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου που αφορούν α) τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία, β) τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και γ) την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού», εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή της.
Και επισημαίνει: «Ο διορισμός καθηγητών ΑΕΙ και δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία, ανεξάρτητα από τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν, ενέχει κινδύνους ως προς την ανεξαρτησία των τελευταίων, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους θα επιστρέψουν στις δικηγορικές τους εργασίες. Αντίστοιχα ζητήματα προκύπτουν και με την εισαγωγή του θεσμού του βοηθού δικαστή, δικηγόρου».
Στην ίδια γραμμή είναι και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση
Για να γίνουν πράξη, όμως, όλες αυτές οι αλλαγές που έσπευσε να προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν και θήτευσε στα υψηλά διαμερίσματα της Δικαιοσύνης, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να γίνει τον Δεκέμβριο του 2024.
Και όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί:
«Ποιοι είναι οι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίου που θα γίνονται δικαστές; Πώς θα αποφευχθεί αυτό που οι νομικοί λένε ‘‘σύγκρουση συμφερόντων’’ με πρώην πελάτες των δικηγόρων; Πάνω από όλα, όμως, πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η πρόταση χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση;
Το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι οι δικαστές μας είναι ισόβιοι και δεν λέει τίποτα για ιδιώτες (δικηγόρους, καθηγητές κ.λπ.) που θέλουν να γίνουν δικαστές για ένα χρονικό διάστημα. Επίσης, το Σύνταγμά μας στο άρθρο 110 προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει νέα αναθεώρηση προτού περάσουν πέντε χρόνια από την προηγούμενη.
Από τη στιγμή που η τελευταία αναθεώρηση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και άρα δεν επιτρέπεται νέα συνταγματική αναθεώρηση πριν από τον Δεκέμβριο του 2024, γιατί ανοίγει τώρα τέτοιο θέμα; Συζητάμε κάτι που επί του παρόντος δεν είναι εφικτό;».
paron.gr