Η ΕΕ δεν παράγει θέσεις εργασίας και εξαφανίζει δημόσια αγαθά. Ο Ευρωσκεπτικισμός αντιμετωπίζει το σάπιο αυτό καθεστώς...


Ο καθηγητής οικονομικών Διονύσης Χιόνης, μιλώντας στον κορυφαίο Κρητικό ραδιοσταθμό Ράδιο 98.4, προχώρησε σε συνέντευξη σε βάθος για την βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την κρίση στην Ευρωζώνη

Ο κος Χιόνης ανέφερε ότι είχε προαναφέρει πριν δύο χρόνια στην ίδια εκπομπή , και προβλέψει, την άνοδο του ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ ότι θα σαρώσει την Ευρώπη, και θα την βρει απροετοίμαστη. Αυτή η άνοδος οφείλεται στην ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ξεκινάει από συγκρουόμενα συμφέροντα, και απαιτεί μια διαφορετική πολιτική, που ΔΕΝ μπορεί να προσφέρει η ΕΕ. Καθόλου τυχαία η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων στην Γαλλία, η εξέγερση στην Πορτογαλία, η αλλαγή στην Ιταλία και φυσικά η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ .
Η ΕΕ δεν παράγει θέσεις εργασίας, αλλά πλέον παράγει κυρίως προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε τι ΕΕ θέλουμε. Ο στενός κορσές , όπως είπε, της Ευρωζώνης, δεν μεταρρυθμίζεται. Η Ένωση 2 ταχυτήτων με τον Νότο να ξεπουλά τα περιουσιακά του στοιχεία, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ. Πρόκειται για μοντέλα, που προώθησε το ΕΥΡΩ-ιερατείο των Βρυξελλών που δεν πάνε πουθενά, οδηγούν στη ΔΙΑΛΥΣΗ της ΕΕ.  Το μοντέλο αυτό οδηγεί σε ισοπέδωση δημοσίων αγαθών, ασφάλισης, υγείας, δημόσιας υγείας, αλλά και ανεργία. Το σύστημα αυτό, αποδομείται, πλέον. Η άνοδος των ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΙΚΩΝ δυνάμεων έρχεται να καλύψει αυτό το κενό που δημιούργησε η αποτυχημένη πολιτική. Οι ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ δυνάμεις δεν είναι καθαρά δεξιές, ή καθαρά αριστερές, αλλά καλύπτουν όλους τους χώρους πλέον.
Ο ρόλος της Ελλάδος
Τόνισε ότι τα προβλήματά της Ελλάδας συνδέονται με την εγκληματική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και εξέφρασε την ανάγκη η δημόσια συζήτηση στην χώρα μας  να επανέλθει στο θέμα του δημόσιου χρέους. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Δρ Χιονής είναι συγγραφέας στο νέο βιβλίο «Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος» σημειώνοντας πως αν δεν αναδειχθεί τώρα το θέμα του χρέους, ούτε στον 22ο αιώνα δεν πρόκειται να έχει λυθεί.
Τι αποκαλύπτει το βιβλίο «Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος»
Το θέμα του δημόσιου χρέους αποτέλεσε και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής περιπέτειας. Η αδυναμία εξυπηρέτησής του οδήγησε τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο και η ανάγκη εξομάλυνσης του κόστους εξυπηρέτησής του οδήγησε τους δανειστές σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στην πρόσφατη ιστορία. Η διαδικασία αναθεωρήσεων των όρων εξυπηρέτησης και αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανεξαρτήτως των διαφορών τους, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο βασικό σενάριό τους σε έναν ορίζοντα διαιώνισης του προβλήματος, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν οικονομικές εξελίξεις επί το χείρον σε μια «εκρηκτική» διόγκωσή του. Οι προτάσεις για το ελληνικό χρέος δημοσιοποιούνται και αξιολογούνται ενόψει της περαίωσης και του τρίτου προγράμματος και της εξόδου στις «αγορές». Επισημαίνεται ότι μετά από μια περίοδο οχτώ και πλέον ετών κρίσης και ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές παρεμβάσεις στη διαχείριση του χρέους, δεν υφίσταται μηχανισμός για την ονομαστική μείωση του χρέους των χωρών-μελών της ΟΝΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάστηκε να «βαφτίζεται» το ελληνικό χρέος βιώσιμο προκειμένου να είναι εφικτή η παράκαμψη των άρθρων της λειτουργίας του ESM και του ΔΝΤ. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η αδυναμία παροχής καθοριστικών λύσεων για το ελληνικό χρέος, αφού τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν αντιστοιχούσαν περισσότερο σε μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσης ρευστότητας παρά σε μέτρα για την κρίση χρέους. Η παρούσα δομή του ελληνικού χρέους το καθιστά ευάλωτο σε κερδοσκοπικές επιθέσεις και, ως εκ τούτου, το μετατρέπει σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Εξάλλου, η μακροχρόνια διατήρηση του υψηλού χρέους σε νόμισμα που δεν ελέγχεται από την εγχώρια Κεντρική Τράπεζα περιέχει ένα εγγενές στοιχείο αποσταθεροποίησης, το οποίο ενισχύει τις κρίσεις και ανατροφοδοτεί τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό από την αξιολόγηση των παρεμβάσεων στην καθαρή παρούσα αξία του χρέους, τα όρια της χρηματοοικονομικής μηχανικής εξαντλήθηκαν. Αν δε γίνει περικοπή της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, δεδομένης της τροχιάς του, τότε η λύση στο θέμα του χρέους μετατοπίζεται στον εικοστό δεύτερο αιώνα.

Συγγραφείς στο βιβλίο (Εκδόσεις Α. Λιβάνη)  είναι ο καθηγητής Παν/μίου Διονύσης Χιόνης και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Βέργος, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Γιώργος Σ. Ατσαλάκης, Αιμίλιος Χ. Γαλαριώτης, Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Θεόδωρος Μαριόλης, Γιώργος Σώκλης, Σπύρος Λαπατσιώρας, Γιάννης Μηλιός, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Ιωάννης Ντόκας, Σάββας Ρομπόλης, Μιχάλης Χλέτσος.
Περισσότερα για το βιβλίο στο παρακάτω link(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).
Πηγή: